Senatorul PNL Viorel Badea susține înființarea unui liceu românesc la Roma. Pentru asta e nevoie de 3 milioane de euro, bani pe care i-a cerut printr-un amendament în comisiile pentru buget. Badea a invocat și o înțelegere bipartit între Guvernul României și Guvernul republicii Italiene.
Amendamentul a fost însă respins deși Badea indicase si sursele financiare, suma putând fi transferată de la Ministerul Agriculturii. ”Un liceu românesc în mijlocul celei mai numeroase comunități de români din emigrație va reprezenta o bază solidă pusă de statul român”, a scris senatorul în motivația depusă la parlament. După respingerea amendamentului senatorul ne-a declarat în exclusivitate că va face tot ce-i stă în putință să ducă la capăt proiectul. “Nu mă las!”.
Alocarea sumei de 13.500.000 lei (circa 3 milioane de euro) pentru înființarea unui Liceu Românesc ”Mihai Eminescu”, la Roma, Italia.
Motivația senatorului Viorel Badea în favoarea amendamentului este următoarea: ”Urmare a fenomenului accentuat de emigraţie din ultimii ani, statul român este nevoit să pună un accent deosebit în ceea ce priveşte păstrarea identităţii lingvistice în rândul tinerelor generaţii. Majoritatea românilor stabiliţi temporar sau definitiv în străinătate sunt bine integraţi în noua societate, constatându-se în acest sens o pierdere a legăturilor tinerelor generaţii cu ţara mamă, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne. Un liceu românesc în mijlocul celei mai numeroase comunități de români din emigrație va reprezenta o bază solidă pusă de statul român în domeniul consolidării identitare a comunităţilor româneşti din diaspora. În acest moment, în Italia, sunt 4.000 de elevi înscriși la cursurile LCCR.”, a scris senatorul Badea.
Sursa de finanțare: Diminuarea cu suma de 13.500 mii lei a sumelor prevăzute la Anexa nr. 3/22/ MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE/ Capitolul 5000/ Grupa 51/ TITLUL VI TRANSFERURI INTRE UNITATI ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE.
”Am transmis o scrisoare către Ministerul Educaţiei să îmi pună la dispoziție Memorandumul de înţelegere bipartit între Guvernul României şi Guvernul Republicii Italiene, vis-a-vis de înfiinţarea Liceului ”Dante Alighieri”. Nu mi-au aprobat niciun amendament la Parlament, deşi le-am spus că, în cazul liceului Mihai Eminescu, putem merge pe reciprocitate cu Liceul italian ”Dante Alighieri” de la Bucureşti. Dar nu mă las…”, ne-a declarat senatorul.
Nu știm deocamdată cât de interesată este însă comunitatea românească din regiunea Lazio despre acest proiect. Am stat de vorbă cu doi reprezentanți ai unor asociații românești: Gabriel Pîrjolea, fost consilier comunal și Adrian Niță, Alianța Românilor.
Gabriel Pîrjolea, director artistic al ansamblului ”Dor Călător” din Roma, fost consilier comunal: ”Părerea mea este că, în condiţiile actuale, cu siguranţă ar fi nevoie. Din mai multe motive: în primul rând ar da posibilitatea şi altora să între în contact cu ceea ce înseamnă învăţământul românesc; în al doilea rând, ar da mai multe şanse copiilor să studieze în limba română şi să le uşureze eventual reîntoarcerea în ţară. Nu în ultimul rând, pregătirea unei generaţii care fiind crescută în anumite valori a unei societăţi sănătoase poate ar putea constitui punctul de plecare spre o adevărată reformare şi a sistemului bolnav din România. Da, cu siguranţă ar fi nevoie.”
Adrian Nicolae Niță, Alianța Românilor, Roma: ”Cred că nu ar dăuna nimănui, mai ales că România este încă un stat european. Aşa cum şi în România există şcoli sau universităţi provenite din alte state europene şi nu numai (vezi Gülen Turcia, Marea Britanie, America) şi văzând numărul mare de copii ce aparţin comunităţii româneşti care este în creştere, cred că da ar fi un pas înainte atât pentru România cât şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor la nivel de educaţie şi învăţământ. Sunt sigur că ar fi optat şi copii italieni sau alte naţionalităţi aflate în teritoriu.”
Toți cei care doresc să susțină proiectul sunt rugați să contacteze redacția noastră. Părerile lor vor fi publicate atât în ediția print, cât și pe site-ul Gazetei Românești.
Andi Rădiu
a.radiu@ziarulromanesc.net