În interviu, Grillo spune, printre altele, ca vrea procese publice, în pieţe, pentru politicienii care au condus până acum Italia, care trebuie să dea înapoi "până la ultimul cent" banii furaţi. Grillo vorbeşte de "hiperdemocraţie", de participarea "poporului" la treburile publice şi afirmă că mişcarea nu va lua niciun cent de la stat. Refuză eticheta de anti-politică şi explică cine se poate înscrie în mişcarea fondată de el: "Cine se înscrie trebuie să fie cetăţean italian, trebuie să locuiască în Italia, trebuie să plătească aici taxele."
Am întrebat mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia ce părere au despre Beppe Grillo. Iată ce-am aflat.
De mai multe ori m-am regăsit în politica "anti-politică" a lui Beppe Grillo. Chiar mai mult, am protestat şi voi protesta în continuare împotriva corupţiei, minciunii şi trădării. Dar acum este clar: Beppe Grillo trădează aşteptările unei minorităţi "non italiana" (familii mixte, etc.), oameni care credeau în anti-politica lui Grillo. Grillo aduce în discuţie o politică rasistă – xenofobă, pe modelul Ligii Nordului, politică la modă în ultimele campanii electorale în Italia, sperând astfel că îşi va înmulţi susţinătorii. Păcat, pentru că anti-politica lui Grillo amestecată cu demersuri rasiste – xenofobe nu face altceva decât să creeze o stare de tensiune în rândul societăţii civile, şi de ce nu, mai devreme sau mai târziu, în rândul Forurilor Europene care se ocupă cu drepturile omului.
Un sfat pentru Beppe Grillo, pe care l-aş ruga să-l ia în serios: "Cere-ţi scuze în mod public străinilor care trăiesc şi muncesc în Italia. Dacă nu o faci, eşti un fals şi minţi când vorbeşti de un viitor mai bun pentru Italia. Fără noi, Italia nu ar fi rezistat până acum crizei."
"Greşeli nevinovate"- Giani Huci, coordonator PSD Italia, Milano
Din punct de vedere artistic, articolul din "Corriere della Sera" poate fi inclus cu succes în lista monologurilor comice ale lui Beppe Grillo şi tratat ca atare. I se potriveşte de minune proverbul "vulpea când nu ajunge la struguri, spune că sunt acri". De aici şi întrebarea retorică: oare câţi dintre românii sau străinii rezidenţi în Italia sunt interesaţi de "Movimento 5 Stelle"? Eu personal nu-l pot acuza de rasism "doar" pentru faptul că nu mă acceptă ca membru în mişcarea sa politică. Mult mai grave sunt în schimb comentariile domniei sale cu privire la acordarea cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia din părinţi străini. Nu vreau să-i iau apărarea lui Beppe Grillo, dar cred că din punct de vedere politic sunt greşeli nevinovate, de începător, activează în zona politică de doar trei ani şi în cea comică de 40. Nevinovată este şi greşeala din aprile a acestui an când i-a numit pe Preşedintele Italiei şi pe primul ministru al Italiei, "salme" (cadavre). Probabil că în timp va reuşi să facă diferenţa între scena politică şi cea comică-artistică."
În grava eroare în care se afla mersul Europei, mai ales al Italiei, mai lipseau declaraţiile sterile ale ultimului actor de comedie, devenit din lipsă de spectatori şi politician. Beppe Grillo, xenofob sau fascist? Mi se pare hilar. Declaraţiile domniei sale nu sunt decât un scenariu ieftin, jucat şi prost într-un moment de criză politică în Italia. Ar trebui noi, ca părinţi ai copiilor născuţi aici, să ne întrebăm ce îi inpinge pe tinerii de astăzi, perfect integraţi, să îmbrăţişeze asemenea viziuni radicale, încercând să justifice o asemenea nebunie cu motivări mai puţin religioase şi mai mult criminale.
Bunul şi răul sunt peste tot, dar aceşti politicieni inprovizati mă sperie pentru că e posibil ca un mâine să guverneze şi nu aş vrea să fie decât o glumă. Aceste dubii născute din declaraţiile lui Grillo nu sunt de astăzi, într-o epocă în care partidele nationaliste si xenofobe renasc în Europa, iar teme de acest gen definesc clar o ofertă electorală dincolo de o linie imaginară care împarte civilizaţia de haos.
Rămâne de văzut cine va îmbrăţişa aceste idei având exemplu Lega Nord, unde erau o mulţime de voturi la alegeri dar rămânea foarte rasistă ceea ce o făcea neprezentabilă. Mai curios e faptul că Grillo este căsătorit a doua oară, cu o iraniană, are şase copii şi nu văd raţionamentul declaraţiilor sale în ceea cepriveşte acordarea cetăţeniei.
Dar e posibil să fie un scenariu politic care să ne distragă atenţia de la o altă realitate cotidiană: Italia are la nivel naţional o dictatura care o face să îşi piardă demnitatea şi suveranitatea. Deci putem numi această mişcare "Mişcarea Stelelor Căzătoare".
Grillo şi-a creat o mişcare care a generat unul din cele mai interesante fenomene politice din ultimii 20 de ani, după Lega Nord şi partidul lui Berlusconi, Forza Italia. Istoria acestei mişcări politice a fost presărată de succese permanente şi de foarte multe reflectoare aprinse asupra sa. Mitingurile şi demonstraţiile "M5S" conduse de Grillo au fost dintotdeauna un festival al vulgarităţii şi demagogiei îndreptat împotriva clasei politice în general, consolidându-se că o răbufnire a maselor împotriva clasei politice în special şi a unei politici urâte, dezlipite de realitate în general.
Probabil că succesul politic i-a dat ameţeli lui Beppe Grillo şi de multe ori în ultima perioadă ne-a obişnuit cu ieşiri iraţionale şi spectaculoase, dar de fiecare dată, faptul că principala sa ocupaţie este cea de comic sau showman, a fost graţiat sau chiar aplaudat la scena deschisă, considerandu-i-se acţiunea că operaţiune de marketing pur, de acaparare a alegătorilor. Totul bine şi frumos pentru majoritatea până când Grillo a început să se contrazică în mod ruşinos şi eclatant.
Grillo, Grillo… la noi în Toscana deja ţi-au schimbat numele în Beppe Grullo (Beppe Fraier) şi cred că deja poţi să-ţi schimbi şi numele la mişcare, pe care eu aş numi-o mai curând "MoVimento 5 Stelle..cadenti" (Mişcarea de 5 stele..căzătoare)
Nu este pentru prima oară că asistăm la astfel de exemple, au mai existat precedente atât din dreapta cât şi din stânga eşicherului politic. Putem să o numim xenofobie sau cum doriţi dumneavoastră, dar în realitate declaraţia acestuia face parte dintr-o strategie "de doi bani" care, spera acesta, să-i aducă doar multe voturi din partea italienilor.
Noi contam cât votăm. Adică zero. Nu am înţeles niciodată de ce românii nu participa la viaţa politică, nu înţeleg de ce românii din Italia nu învaţă din exemplul UDMR. Pe site-ul Ministerului de Interne italian se vorbeşte despre noile minorităţi ! "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi baga şi-n traistă". Iată de ce, dacă vrem să ni se respecte drepturile, dacă vrem să obţinem alte drepturi pentru noi şi pentru copii noştri, trebuie să abandonăm indiferenţa şi invidia şi să încercăm să ne batem pentru acele obiective comune.
"Grillo are şi dreptate"- Leo Vlass, sindicalist, Ravenna
N-aş putea să dau un vot de blam lui Grillo pentru că în unele puncte atinse, din păcate, are şi dreptate. Să mă explic. Acum 12 ani când am ajuns aici, români încă erau puţini, rar întâlneai unul, de regulă lucrând prin familii sau norocoşii cu acte prin întreprinderi. Datorită acelei calităţi şi inventivităţi caracteristice nouă românilor, au fost apreciaţi şi iubiţi cu toată suspiciunea mocnită în interiorul italianului. Odată cu înlăturarea vizelor, o migraţie masivă, de speriat, a avut loc.
Percepţia italiană, care iniţial fusese de amabilitate şi toleranţa, s-a transformat, cu intrarea în prima fază a crizei, în una de reducere a încrederii şi toleranţei faţă de români şi străini în general. Românii au început să accepte salarii mici, să nu-i intereseze contractele, mulţi nici nu ştiu pentru cine lucrează şi cine îi plăteşte.
La toate astea s-a adăugat o imagine urâtă creată de massmedia italiană în urma unor evenimente negative cu autori romani. Tocmai pe această situaţie, de intoleranţă faţă de străini, se bazează şi Grillo, în încercarea de a atrage voturi.
Sunt împotriva oricărei manifestări de rasism şi xenofobie, dar sunt şi pentru coeziunea comunităţii, pentru a ne respecta pe noi înşine, a nu mai accepta sub orice formă un contract de muncă, a nu mai aştepta milă patronului, a ne cere drepturile pentru munca depusă, practic sunt pentru a ne recâştiga demnitatea ca individ şi că naţie.
Antonia Dejeu despre afirmaţiile “rasiste” ale lui Grillo: “În M5S, doar italieni”
Cetăţenia fiilor de imigranţi/ Antonia Dejeu contra lui Beppe Grillo: “Nu e şeful nostru, votăm conform propriei conştiinţe”
Grillo şi imigraţia