Menu
in

Badante și menajere din România, îngrijorare în Italia: „Familiile italiene riscă”

Fără carantină, cu record de infecții și pacienți infectați externați fără control. România a ales să fie Brazilia Europei și acum sperie țările Bătrânului Continent, este semnalul de alarmă tras de publicația „Il Gazzettino”.

Teama cea mai mare este în Italia, unde românii nu sunt doar principala comunitate străină, cu peste un milion de rezidenți, dar, de asemenea, lucrează adesea cu cei mai  vulnerabili, cum sunt persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități sau copiii.

Până în prezent, lucrătorii casnici și îngrijitoarele care se întorc din România, după vacanță sau după ce au fugit în ultimele luni, temându-se să nu rămână blocați în Peninsulă, nu sunt supuși niciunui control.

Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru cei care călătoresc în Italia (spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu Serbia, Muntenegru și Kosovo).

Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători sunt în contact cu subiecți fragili”, declară Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici.

În momentul de față este de așteptat doar ca menajerele și îngrijitoarele să fie echipatecu măști, să mențină distanțarea socială – deși este imposibil, având în vedere sarcinile – și să fie admisibile la locul de muncă, adică temperatura lor să nu depășească 37,5 grade.

„Totuși, o familie nu este o companie – continuă expertul – Furnizarea de echipament personal de protecție și detectarea temperaturii este în regulă, dar supunerea badantelor la un test Covid are un cost”, care ar trebui să fie susținut de „Ministerul Sănătății, la care am solicitat deja să monitorizăm situația” .

La începutul lunii iulie, în urma ordinului guvernatorului Veneto, Luca Zaia, care impunea izolarea și testarea sistemului de sănătate pentru lucrătorii casnici non-europeni (deci nu români), asociația a cerut ca regula să fie extinsă la toate regiunile și la toate proveniențele, deci și la românce.

„Suntem îngrijorați – spune Zini – nu există o soluție clară” în ciuda amploării fenomenului. În Italia, potrivit Istat și INAIL, ar exista cel puțin 2 milioane de lucrători casnici (doar 848 mii regularizați), dintre care aproape jumătate din Europa de Est. Un vid de reglementare c îngrijorează foarte mult.

În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate de autoritățile din București a continuat să crească și a ajuns deja la 800 de noi infecții la fiecare douăzeci și patru de ore (în total 38 de mii). Un boom, comparativ cu scăderea din iunie datorată atât ridicării restricțiilor dorite de guvernul lui Ludovic Orban, cât și haosului birocratic cauzat de Curtea Constituțională, mai scrie cotidianul citat.

La începutul lunii iulie, judecătorii români au stabilit că carantina obligatorie, izolarea sau tratamentul spitalicesc nu pot fi impuse prin ordonanță cetățenilor, ci că era necesară o discuție parlamentară.

Între timp, însă, potrivit ministrului sănătății, Nelu Tătar, „cel puțin 30 de mii de persoane, suspectate și confirmate, au părăsit izolarea”. Pacienții care, până în prezent, „sunt încă foarte contagioși – Dragoș Garofil, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat duminică presei locale – Dar nu există o modalitate instituțională de a-i opri”.

„Noua lege privind carantina și izolarea a fost aprobată de Parlamentul României și intră în vigoare la 21 iulie 2020 – a declarat ambasadorul României în Italia, George Bologan – Va oferi autorităților instrumentele necesare pentru gestionarea epidemiei Coronavirus în mod adecvat, acoperind vidul legislativ survenit ».

Prin urmare, speranța va reveni din următoarele zile, deoarece, concluzionează Bologan, „majoritatea persoanelor pozitive pentru Covid19 în România sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare, iar sistemul de sănătate este gata să ofere tratament tuturor pacienților ».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version