in

Badante românce, obligate să-și facă testul pentru Covid pe banii lor la Torino. ”Nu vine nimeni de la ASL să îți facă testul”

Ar trebui ca testul să fie făcut de ASL – direcția de sănătate locală – la 12 zile după întoarcerea în Italia, dar de multe ori nu se face.

Așa încât multe îngrijitoare românce sunt obligate să meargă la centre private de sănătate, pentru a-și face test pe banii lor, pentru a putea reveni la muncă, scrie La Repubblica.

Înainte de a aștepta emailul de răspuns de la ASL, sunt trimise adesea trei sau chiar patru emailuri înainte de a pleca spre Italia. Apoi, după sosire, urmează carantina, timp în care femeile stau închise în case, adesea fără a prezenta simptome. Când răspunsul ajunge în cele din urmă, este anunțată ziua în care cineva de la ASL va veni să facă testul. Femeia răsuflă ușurată. Cele de mai sus sunt teorie, pentru că în realitate situația este diferită.

Ceea ce se întâmplă cu numeroase îngrijitoare, menajere sau babysitter care s-au întors la Torino din România în luna august, când infecțiile sunt în creștere, este că cele două săptămâni de izolare solicitate lucrătorilor trec fără ca nimeni de la ASL să sosească pentru test.

La Repubblica prezintă cazul unei românce, M.I., care s-a dus în România pentru o înmormântare la începutul lunii august și s-a întors la Torino cu avionul de la Bacău la mijlocul lunii. E-mailurile de auto-raportare a revenirii sale au fost trimise atât din România, cât și la întoarcerea în Italia. Informații precise despre locul de reședință, mijloacele de transport utilizate, condițiile de sănătate, numărul de telefon.

«De îndată ce am ajuns m-am pus în carantină – spune ea – locuiesc singură și m-am organizat cu vecini amabili și rude care mă ajută la cumpărături. Chiar dacă sunt bine, cred că este important ca toată lumea să știe că protejez siguranța tuturor».

Răspunsul la zecile de e-mailuri trimise la adresa indicată de ASL a ajuns la mai mult de zece zile de la întoarcere. În e-mail se precizează că testul se va face acasă în a 12-a zi de carantină, linie urmată de ASL din Torino care a corectat indicațiile ordonanței regionale, conform cărora testul molecular ar fi efectuat în jurul celei de-a 8-a zi.

O alegere motivată de posibilitatea interceptării unui număr mai mare de cazuri pozitive. Există 900 de îngrijitoare, a spus ASL în ultimele zile, care au fost până acum sau sunt izolate.

Pacat insa ca pe 28 august, data indicata, nu s-a prezentat nimeni pentru a-i face testul româncei. Astfel, auto-izolarea pentru M.I. s-a încheiat fără ca ea să știe dacă își poate relua slujba sau chiar să părăsească casa. «În plus, am și o programare la spital pentru că trebuie să îndepărteze punctele de sutură de la o operație și nu știu ce să fac. Mă duc la spital și sper să mă lase să intru.”

Soluția pentru a accelera și a evita alte așteptări este să facă testul într-un centru privat: „Voi plăti testul, dar dacă aș fi știut că așa se va întâmpla, la ora asta deja puteam să muncesc. În orice caz, această săptămână este pierdută ».

Multe îndoieli există cu privire la posibilitatea de a avea o cameră în care îngrijitoarele să stea în carantină, dacă nu au rezidență. În ordonanța sa, Regiunea a promis că, în cazul asistenților care conviețuiesc, va fi garantată o cameră într-un hotel sau într-o structură. Șederea pentru izolare nu este gratuită: costul este suportat de lucrător.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia va suferi cea mai gravă recesiune economică pe care a cunoscut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial

Ferrara, român extrem de violent, cercetat penal după ce și-a amenințat logodnica și rudele cu un ciocan