Cei mai mulţi sunt românii stabiliţi în Italia (68%) și Marea Britanie (63%), iar cei mai puţini în Germania și Statele Unite (43%). Oricum sunt procente extraordinar de mari ale românilor care ar vrea să se întoarcă în țară, potrivit unui studiul privind românii din diaspora efectuat în august 2017, de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot. Chestionarul a fost completat online de către 1192 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.
De ce vor să se reîntoarcă? 68% spun că vor să fie “din nou acasă”. 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în țară.
Ei se declară optimiști cu privire la potențialul de schimbare al României și, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învățat, și să ajute la schimbarea în bine a mentalității românești.
56% dintre românii emigrați vor să investească în România, în turism (37%) și agricultura (38%), însă principalele bariere sunt corupția, birocrația, neîncrederea în politicieni.
Dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară, 82% declară că principalul motiv este corupţia şi 70% clasa politică.
“Pentru a investi în țara lor, românii au nevoie de încredere și de oportunități, au nevoie de exemple de succes în care să se regăsească. Corupția, birocrația și neîncrederea în clasa politico-administrativă sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. Încercăm să micșorăm aceste bariere prin puterea exemplului, prin platforma RePatriot, prin întâlniri directe în care lucrăm împreună umăr la umăr pentru a genera plusvaloare afacerilor noastre și României”, a declarat Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot.
Studiul a fost realizat în contextul Summit-ului de business “Investim în România” care se desfăşoară în aceste zile la București și Poiana Brașov, cu participarea a peste 250 de oameni de afaceri români din toată lumea.