Tensiuni mari într-o localitate cu o mare comunitate de români. Faptele s-au petrecut în 25 noiembrie la o şcoală din Ladispoli, „Corrado Melone”, şcoala unde au fost introduse cursuri obligatorii de limba română în program şi unde un mare procent dintre elevi sunt de origine română.
O fetiţă româncă de 11 ani a fost insultată de o colegă italiancă de aceeaşi vârstă: „Româncă de c.. , mama ta e o c… ca toate româncele, tu ai venit aici să-mi furi locul de muncă”, ar fi spus italianca. Directorul şcolii, Riccardo Agresti, i-a luat apărarea fetiţei românce agresate, la o reuniune la care au fost invitaţi şi părinţii celor două fete. Drept urmare, tatăl italiencei l-a luat la bătaie pe profesor, strigându-i: «Ajuţi românii, nu eşti patriot».
Directorul agresat a dat publicităţii (pe baraondanews.it) o scrisoare în care a povestit tot ce s-a întâmplat, subliniind că persoanele care se comportă în acest fel nu reprezintă Italia.
Coincidenţă, la aceeaşi şcoală din Ladispoli, câteva zile mai târziu, a făcut o vizită însuşi ministrul român al diasporei, Dan Stoenescu. În comunicatul dat publicităţii de ministru nu se menţionează nimic despre acest incident rasist. Poate că ar fi meritat ca ministrul să ia poziţie în această delicată chestiune a rasismului cu care se confruntă copiii români la şcolile din Italia şi să exprime public un mesaj de solidaritate la adresa directorului bătut de un italian rasist.
«Am fost agresat pentru că am apărat fetiţa»
Riccardo Agresti este director de 15 ani. Nu i se mai întâmplase niciodată să fie agresat la şcoală. S-a întâmplat acum. Tatăl unei eleve l-a expediat la Urgenţă cu un şut, după ce l-a îmbrâncit şi insultat. Fiindcă – aceasta estea acuzaţia – «apără românii».
Violenţa s-a declanşat după o ceartă izbucnită între fiica italianului agresor şi o colegă de şcoală, româncă. Care frecventează clasa I-a medie. Directorul a decis să o suspende pe fata italiancă. Agresti povesteşte: «Am fost agresat pentru că am apărat fetiţa româncă. A întrerupt consiliul profesoral acuzându-ne că nu suntem patrioţi. Şi mie mi-a spus că am relaţii sexuale, atât cu bărbaţi cât şi cu femei, preferabil români».
S-a întâmplat la Ladispoli, localitate la 50 de km de Roma, unde imigranţii reprezintă aproape 20% din populaţie şi în majoritate sunt români. Agresti conduce şcolile Corrado Melone şi Ladispoli I, unde, din acest an, a fost introdusă o oră obligatorie de română pe săptămână pentru 230 de copii între 3 şi 10 ani.
Cursul se intitulează „Limba, cultura şi civilizaţia românească”, un proiect finanţat de guvernul de la Bucureşti. O iniţiativă căreia mulţi părinţi i s-au opus. «Imigranţii trebuie să înveţe limba noastră, nu viceversa. Mai bine să se studieze engleza», susţineau părinţii.
Climatul a devenit tot mai tensionat. Şi apoi scânteia: cearta dintre cele două fetiţe din clasa I-a medie. Profesoarele au încercat să le împace, nu au reuşit. Se ţine un consiliu profesoral. Sunt convocaţi şi părinţii. În consiliul şcolar tatăl fetei italiene nici nu lasă discuţia să înceapă. Începe să urle şi să arunce cu toate obiectele pe care le găseşte, inclusiv un laptop, pe care l-a lansat către o profesoară. Este blocat de profesori şi de director, care este atacat şi insultat. «Mi-a spus lucruri foarte grele – explică directorul. Urla că am relaţii sexuale cu bărbaţi români. Şi bineînţeles nu folosea aceşti termeni». Acum va fi denunţat.
Atac rasist
„Româncă de c.. , mama ta e o c… ca toate româncele, tu ai venit aici să-mi furi locul de muncă”, acestea sunt insultele rasiste adresate de o elevă italiancă de 11 ani unei colege de şcoală de origine română. Un episod de intoleranţă care părea să se fi încheiat odată cu intervenţia profesorilor, dar care a deschis calea unei neaşteptate reacţii a părinţilor adolescentei italience şi-a insultat colega de aceeaşi vârstă. Părinţii fetei, pe timpul unui consiliu profesoral la care au fost convocaţi pentru a vorbi despre cele întâmplate, s-au năpustit asupra profesorilor şi directorului, vinovaţi că le-au mustrat fiica. Faptele s-au petrecut pe 25 noiembrie la Şcoala Corrado Melone din Ladispoli.
Insulte rasiste
Directorul şcolii, Riccardo Agresti, a explicat în detaliu cum s-a ajuns la agresiunea împotriva profesorilor, prin intermediul unei lungi scrisori trimisă portalului de informaţii online Baraondanews.
„Nu mi-au făcut rău şuturile, insultele sau obiectele din proprietatea şcolii distruse – scrie directorul şcolar – când insulta vine din noroi, alunecă dar nu mânjeşte, dar a arătat cât de falsă este vorbăria cum că italienii sunt mai buni decât alte popoare”.
Faptele
Potrivit reconstituirii lui Riccardo Agresti, reacţia părinţilor a avut loc pe timpul unui consiliu profesoral convocat de profesori după ce eleva i-a adresat insulte rasiste colegei de şcoală.
„Cearta şi epitetele – se citeşte în scrisoarea profesorului publicată integral pe portalul de informaţii online baraondanews.it – au atras atenţia profesoarelor, care încearcă să împace fetele, să explice că dacă cearta este inacceptabilă, dar de înţeles. Este grav să insulţi în mod gratuit un întreg popor, mai ales că acele fraze erau identice cu cele lansate împotriva italienilor emigraţi în străinătate, sau împotriva persoanelor din sudul Italiei venite la Ladispoli de câţiva ani.
Ladispoli, având o istorie de mai puţin de un secol, nu se poate mândri că are persoane autohtone, admiţând că acest lucru poate fi o mândrie. Însă una dintre fete nu cedează: ceea ce a spus crede cu adevărat şi mai mult, spune că tatăl ei o va aştepta pe cealaltă fată lângă locuinţă pentru a o bate pe ea şi pe mama sa.
Profesoarele, care au făcut posibilul, cer atunci o reuniune extraordinară a consiliului clasei pentru a decide ce strategii să adopte pentru a le învăţa pe fete convieţuirea civilă corectă, respectarea aproapelui şi cunoaşterea diferitelor naţiuni ale Comunităţii Europene (obiective de bază ale oricărei şcoli)”.
Reuniunea
Tot potrivit celor descrise în detaliu de directorul de la Corrado Melone, a fost convocată întâlnirea: „Reuniunea, la care au fost prezenţi toţi profesorii clasei, reprezentanţii părinţilor şi părinţii fetei agresoare, începe cu descrierea faptelor din partea profesoarei coordonatoare, una dintre profesoarele cele mai «strălucite» de la Melone”.
Însă profesoara nici nu apucă să înceapă să citească Constituţia Republicii, că tatăl italiencei o întrerupe, cu siguranţă ţinând cont de exemplele unor politicieni care, neavând motivaţii reale pentru sprijinirea propriilor opinii, încep să întrerupă şi să urle în talk-show-uri făcând mare zarvă astfel încât totul să se termine amical. Apelul la ordine din partea preşedintelui şedinţei nu face decât să stimuleze primele cuvinte urâte, urmate apoi de ameninţări la adresa profesorilor”.
Jigniri aduse profesorilor
O situaţie tensionată care apoi a dus la insulte la adresa profesoarelor. „Când «domnul» se ridică apoi ameninţător către cele două profesoare, vinovate că au asistat la cearta celor două fete, situaţia degenerează: în timp ce toţi rămân muţi şi năuciţi de reacţia disproporţionată şi vulgară a tăticului şi a «doamnei» sale, aceştia insultă profesoarele, le ameninţă că se vor duce acasă la ele ca să le bată, aruncă cu tot ceea ce se află pe masă, începând de la laptopul care a trecut la câţiva centimetri de faţa unei profesoare. Între o insultă şi alta se clarifică de către «domni» că la «Melone» nimeni nu e un adevărat «patriot», că Italia adevărată este reprezentată numai de «domni» ca ei care îl urmează pe liderul de mai sus şi aşa mai departe defecând jigniri şi epitete ce nu pot fi redate”.
Zidul profesorilor
Momente agitate cu părinţii elevei de 11 ani care apoi ar fi încercat să agreseze câţiva profesori: „Numai «zidul» creat de diferiţi profesori, de director şi de reprezentantul de clasă a împiedicat ca profesoarele să fie lovite de tătic şi de «doamna» sa, chiar dacă împingerea puternică a unei catedre a riscat să facă mult rău uneia dintre ele. După circa douăzeci de minute de afirmaţii tip «eu am bani, motiv pentru care nu-mi veţi putea face nimic!», de insulte, ameninţări, vulgarităţi, şuturi, îmbrânceli, jigniri de toate tipurile şi lansări de obiecte către cei prezenţi – se mai citeşte în scrisoarea deschisă a lui Riccardo Agresti – dintre care niciunul nu a proferat niciun cuvânt pentru a nu cădea în provocarea continuă a «domnilor», aceştia în sfârşit decid să plece pentru a «denunţa şcoala». Sosirea carabinierilor, la scurt timp după, nu poate face altceva decât să uşureze diferitele doamne prezente înfricoşate şi scandalizate de atâta violenţă şi vulgaritate”.
Italia nu e aceasta
Scrisoare directorului şcolii se încheie cu amărăciune: „Continui să cred că aceşti «domni» nu reprezintă Italia, ci aparţin unei minorităţi fără speranţe care nu are niciun respect pentru şcoală nici pentru acele persoane care pentru un salariu de nimic îşi dăruiesc propria viaţă şi propria inimă pentru a crea o lume mai bună compusă din tineri care vor fi înţeles că toţi suntem fraţi, aşa cum ne-a învăţat Cineva acum mai multă vreme. Şutul pe care l-am primit în picior doare – încheie Agresti – însă doare mai tare să-mi amintesc cum acel «domn» s-a năpustit asupra a două profesoare delicate şi educate care, în loc să-şi îngrijească propriile familii, erau la muncă după-amiaza la şcoală pentru a o învăţa ceva pe fiica sa.
Acea violenţă şi acele vulgarităţi incredibile urlate într-o şcoală în faţa unor fetiţe şi doamne sunt produsul acelei politici care nu are idei, care nu ştie decât să insulte şi să urle, care a transformat o activitate didactică într-un teren de confruntare care nu are nimic de-a face cu cultura. Îmi pare rău: Italia adevărată nu e aceasta”.
„Solidaritatea mea lui Riccardo Agresti, director de 15 ani. Insultat, agresat şi persecutat la şcoală, la Ladispoli. Trebuie să ţinem rasismul departe de şcolile noastre. Îl voi întâlni curând, pe acest director. Pentru a-i strânge mâna”, scrie pe profilul său de Facebook Massimiliano Smeriglio, vicepreşedinte şi consilier pentru Şcoală al Regiunii Lazio.
S.C.