Bugetul pe anul viitor al Italiei, pregătit de guvern în aceste zile, a creat panică printre cei care au badante și colf angajate.
Potrivit unei note preliminare, Guvernul vrea ca familiile să rețină și să plătească statului statului taxele pe care ar trebui să le plătească „badantele”, cu declarația lor de venituri. Italia are nevoie de bani, dacă nu se încasează de ajuns din taxe și impozite, guvernul va fi obligat să mărească TVA la anul, o ipoeză catastrofală pentru economie.
Așa că se încearcă colectarea mai eficientă a impozitelor.
Familiile care au badante vor plăti taxele și pentru acestea, este măsura pe care o are în vedere guvernul. Știrea a provocat revolta sindicatului familiilor: „Nu suntem perceptori”
«Ar fi intolerabil să se rotunjească bugetul pe spinarea familiilor», afirmă asociația familiilor care angajează lucrători domestici, servitori, colf, baby sitter și badante, Assindatcolf.
„Nu transformăm familiile în încasatori de impozit”, spun reprezentanții Assindatcolf, care au solicitat o întâlnire cu ministrul Muncii, Nunzia Catalfo. Deși deocamdată nimic nu s-a decis – este doar o intenție a guvernului – schimbarea ar fi atât de mare încât ar transforma total acest domeniu.
Corriere della Sera scrie că sectorul este unul dintre cele în care munca nedeclarată este, din păcate, răspândită. Potrivit Assindatcolf, 60% dintre lucrătorii casnici nu sunt angajați în mod regular, cu consecințe importante asupra bugetului statului. Sectorul „a înregistrat 850 de mii de relații de muncă la INPS, dar estimăm că sunt la fel de mulți la negru”, spune secretarul național Assindatcolf, Teresa Benvenuto.
De aceea, guvernul, pentru a încasa mai mulți bani, se gândește să introducă noi metode pentru reducerea neregulilor. Cea mai importantă noutate este tocmai aceea de a transforma angajatorii în ”sostituti d’imposta”, adică agenți de reținere la sursă a impozitului în contul angajaților.
În prezent, angajatorul nu este obligat să rețină impozitele din salariul angajatului. El plătește pur și simplu contribuțiile la asigurările sociale (Inps / Inail), iar lucrătorul este cel care trebuie să plătească impozite conform declarației de venit Irpef (impozitul pe venit personal). Prin urmare, ipoteza este acum aceea de a obliga familiile să facă deduceri lunare, care să fie plătite Trezoreriei, folosind formularul F24 sau alte metode simplificate.
În acest fel, lucrătorii ar avea salarii mai mici, chiar dacă ulterior nu ar fi obligați să plătească impozite, scrie Corriere. Femeile vor lua mai puțini bani în mână, impozitele datorate statului fiind reținute de angajator. Și angajatorii ar trebui să plătească nu numai contribuții la securitatea socială, ci și Irpef pentru lucrători.
O soluție care nu este pe placul sindicatului familiilor: pentru a face ca lucrătorii casnici să iasă din situația de muncă la negru, din punct de vedere fiscal, familiile nu pot primi „o povară suplimentară birocratică și administrativă”, cum ar fi transformarea acestor angajatori în „înlocuitori fiscali”. Primul cost ar fi cel necesar „pentru a apela la un profesionist care să ajute la gestionarea” acestei noi contabilități. De fapt, pentru a calcula contribuțiile care trebuie reținute, cota de impozitare trebuie evaluată mai întâi (până la 15 mii de euro este de 23%, pentru ce trece de această sumă 27%), apoi deducerile de la muncă (dacă sunt determinate sau nedeterminate) și de familie (în cazul în care lucrătorul are un soț sau copii în întreținere) și apoi suplimentele regionale și municipale în funcție de regiune și municipalitatea din care fac parte. Nu chiar o operație foarte simplă.
Mai ales că, observă sindicatul, există o gamă largă de „zone fără impozit”, adică lucrătorii care nu au salarii de peste 8.100 de euro pe an și care, prin urmare, sunt scutiți de la plata impozitelor. Și aici se ascunde o mare parte din munca la negru. Muncitorii ar avea, de fapt, tot interesul să se asigure că familiile nu își declară pe deplin programul de lucru pentru a evita plata Irpef, de 23 sau 27% pentru cifrele de peste 8.100 de euro. O circumstanță confirmată de raportul privind munca nedeclarată prezentat de guvern, în care se menționează că, chiar și printre cei care se regăsesc la INPS, există cel puțin un sfert (aproximativ 221 mii), care sunt plasați într-un mod „anomal” în pragul fără impozit, cu venituri în jur de 8 mii de euro.
În luna martie a fost formulată o ipoteză pentru a încerca să se scoată la lumină muncă nedeclarată, ca parte a decretului privind venitul de cetățenie și cota 100: dar posibilitatea de a aduce la 15% impozitul pe venit pentru lucrătorii casnici, care să-i împingă să plătească taxe, a fost respinsă. Taxa de 15% ar fi aplicată cu o reținere la sursă din venitul plătit de angajator lucrătorilor casnici, așa cum se face în prezent pentru plata trimestrială a contribuțiilor la asigurările sociale. Angajatorul ar plăti la INPS și cota de impozit pe venit, acționând ca agent de reținere la sursă, prin plata cu buletinul precompilat trimis de același INPS. O oportunitate ratată pentru stat, de a câștiga aproximativ 500 de milioane de euro, fără sarcini suplimentare în ceea ce privește obligațiile pentru angajatori și lucrătorii casnici.
Secretarul Assindatcolf reamintește, de altfel, că, atunci când vine vorba de ajutor pentru angajare, așa cum s-a întâmplat în ultimul rând cu stimulentele pentru companiile care angajează persoane care beneficiază de venitul de cetățenie, familiile „nu sunt luate în considerare printre angajatorii cărora să li se acorde reduceri.
Assindatcolf, a subliniat Benvenuto, „a cerut întotdeauna scutirea de impozit pe munca casnică” așa cum se întâmplă „pentru costurile de personal ale firmelor”. Aceasta ar conferi angajatorului familiei „o mai mare putere de negociere în ceea ce privește cererile care provin adesea din partea lucrătorului: ar exista un interes pentru declararea întregului timp de lucru și, de asemenea, remunerația reală care, pentru un îngrijitor care coabitează, depășește cu mult zona de scutire de impozit. Astfel, lucrătorii casnici își vor plăti impozitele, în timp ce angajatorii ar avea un avantaj față de costurile care răspund unei nevoi de bunăstare și nu vor produce venituri „.
Cert este că guvernul Conte a pus ochii pe sectorul badantelor, unde sute de mii de femei muncesc la negru, și într-un fel sau altul, va introduce măsuri de taxare suplimentară sau de recuperare a impozitelor neplătite.
Sorin Cehan
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ