Menu
in

Astăzi se sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza

Pe 6 ianuarie, Biserica ortodoxă sărbătorește Botezul Domnului, sau Boboteaza. Această zi marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Crăciunului și Anului Nou. Este vorba de reaminitirea momentului în care Iisus a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani.

La Bobotează au loc două slujbe de sfinţire a apei, obţinându-se Agheasma. Prima se săvârşeşte în ajunul Bobotezei, iar preoţii folosesc Agheasma Mică la sfinţirea caselor şi a celor ce locuiesc în ele. A doua slujbă, mult mai amplă, are loc pe 6 ianuarie. Cu Agheasma Mare făcută cu acest prilej, sunt stropiţi credincioşii participanţi la slujbă şi biserica. Tot din această Agheasmă Mare, credincioşii iau acasă, în sticle sau alte recipiente curăţate cu grijă în prealabil, pentru a le folosi tot anul, până la Boboteaza viitoare.

Agheasma Mare se bea dimineaţa, pe nemâncate, înainte de Anafură, timp de 8 zile.

Cu ocazia Bobotezei, Patriarhului BOR, Preafericitul Daniel, a spus, într-un mesaj adresat credincioşilor: „Agheasma Mare are o putere curăţitoare, sfinţitoare şi tămăduitoare. Ea ne aduce aminte că suntem făcuţi să dobândim viaţa veşnică. De aceea, într-una din rugăciuni se spune că aceasta se gustă şi spre dobândirea Vieţii Veşnice, ceea ce înseamnă că Viaţa Veşnică este simbolizată prin cifra 8. Opt zile gustăm din Agheasma Mare să ne aducem aminte că botezul nostru s-a făcut ca început al Vieţii Veşnice, ca început al intrării noastre în Iubirea Veşnică a Sfintei Treimi”, a spus Patriarhul Daniel.

El a mai explicat importanţa sărbătorii Botezului Domnului, arătând că acesta este temelia Botezului creştin, prin care se iartă păcatele şi prin care omul ”înviază sufleteşte” şi devine fiu al lui Dumnezeu: „Mântuitorul vine la Ioan, la Iordan, când avea vârsta de 30 de ani, vârsta maturităţii. Botezul lui Ioan nu este totuna cu Botezul creştin, deoarece ceea ce săvârşea Sf. Ioan Proorocul la Iordan era doar o prefigurare a botezului creştin care îşi are începutul în Pogorârea Duhului Sfânt la 50 de zile după Învierea Domnului şi la 10 zile după Înălţarea Sa la cer”.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini. De obicei, în această perioadă este foarte frig în România, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”. Poporul român a păstrat multe tradiții în legatură cu această zi. De exemplu, în localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau la malul mării, se obișnuiește că preotul, cu ocazia slujbei, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flacăi curajoși pentru a o aduce înapoi.

Tradiția ortodoxă cere ca acum să se mănânce piftie și grâu fiert și să se bea vin roșu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version