Odată cu instalarea noului Consiliu în Regiunea Lombardia cu conducere leghistă, cresc îngrijorările printre imigranţi privind o înăsprire în privinţa lor din partea Lega Nord. În Lombardia cei mai mulţi dintre străini sunt românii, aproape 175.000. Două asociaţii cer noului guvernator un semnal de dialog.
Agenţia AdnKronos o citează pe Emilia Stoica, preşedinta asociaţiei Dacia din Bergamo, fostă candidată la regionale pe listele PD (a obţinut 55 de voturi): "Niciodată să nu se lase garda jos, chiar dacă românii fac parte din Comunitatea Europeană şi deci trebuie să se considere imigranţi puţin diferiţi de cei pe care îi are Lega Nord în vizor. Nu există printre noi, oricum, îngrijorări speciale dincolo de cea legată de muncă. Se fac multe concedieri în ultima vreme şi toate sunt legate de originea lucrătorilor".
"În orice caz – subliniază Stoica – în ce priveşte experienţa mea în teritoriu pot spune că am colaborat întotdeauna cu Lega în mod destul de pozitiv, reuşind chiar să găsim puncte comune pe tema siguranţei şi legalităţii. Lui Maroni i-aş cere să facă ceva mai concret pentru o politică a imigraţiei pentru că în Italia s-a recurs mereu la reparaţii cu regularizări, fără a înţelege vreodată ce trebuie făcut pentru îmbunătăţirea situaţiei".
Pentru Romulus Popescu, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia – Milano, mai grav este faptul că "în ultimul timp sunt tot mai mulţi români care sunt închişi, fără probe, pentru că sunt români. Nu trebuie apoi să uităm că Lega Nord a susţinut întotdeauna că noi românii venim în Italia pentru a fura locuri de muncă. Dar nu este aşa, se face numai populism".
Legat de Maroni "nu am prea multă încredere în el – explică Popescu – pentru că mai întâi a făcut să cadă consiliul Formigoni pentru a-i lua apoi locul. În orice caz, nu pot încă să-i judec consiliul. Aşteptăm primele măsuri şi apoi vom vedea. Îl consider pe Maroni o persoană inteligentă, care a lucrat bine ca ministru de interne şi al muncii. Sper doar – observă – să nu se încreadă prea mult în ideile lui Salvini".
Asociaţia condusă de Popescu se ocupă în principal de solidaritate şi de iniţiative culturale: "Am lucrat întotdeauna bine cu consiliul Formigoni, la fel cu primarul Pisapia şi cu Provincia Milano. Sper – încheie – să o putem face şi cu noul consiliu condus de Maroni".