La Lodi, primăria condusă de Lega a penalizat 318 de familii extracomunitare, interzicând pentru copii acestora accesul subvenționat la cantinele de la grădiniță și școala primară. Familiile extracomunitare ar trebui să prezinte la primărie documente conform cărora în țara de origine nu posedă bunuri mobile și imobile, pentru a avea acces la serviciul de masă subvenționat pentru copii.
Cazul a devenit subiect național în Italia, după ce familiile penalizate au protestat. Corriere della Sera a realizat un reportaj printre copiii excluși de la masă. «Mamă, de ce nu mai pot mânca la școală cu colegii mei?», întreabă Zeyad, 10 ani, copil de origine egipteană. Mama sa, Marwa, 33 de ani, i-a explicat, cu lacrimi în ochi, că „primarul a modificat regulamentul care reglementează cantina. Pentru noi străini este acum prea scump. Și nu ne mai putem permite”.
Se întâmplă la Lodi, în apropiere de Milano. Mulți elevi străini care nu provin din UE nu mai pot mânca în sala de mese de la grădiniță și școala primară: iau masa de prânz la domiciliu, apoi revin la clasă după-amiaza. Mai este și gustarea din recreația mare, unde situația este halucinantă, scrie Corriere: se servește un iaurt, dar numai pentru copiii italieni, nu și copiilor trăini care nu mai au dreptul. Și care se uită la ei cum mănâncă.
Problema – care afecteaza cel putin 318 de familii străine – apare pentru că, în noiembrie 2017, orașul condus de Lega – primarul se numește Sara Casanova, 41 ani, arhitectă – a aprobat o hotărâre (ale căror efecte sunt în vigoare de o lună, de la începerea noului an școlar) care reglementează serviciile de asistență socială, printre care și cele școlare, cum ar fi cantina și autobuzul școlar.
Hotărârea spune că cei care doresc să obțină orice beneficii trebuie să depună documentația Isee (referitoare la ajutorul pentru familii) prin completarea unui formular care prevede auto-certificare. Dar pentru cetățenii din afara UE există și obligația prezentării documentului eliberat de consulatul țării de origine, care afirmă că acasă nu dețin nimic. Document care trebuie să fie scris în italiană, cu o traducere legalizată. Cei care nu reușesc să prezinte aceste hârtii, din grupa inferioară Isee sunt catapultați în cea superioară. De la 2 euro pe zi, masa pentru copil costă acum 5 euro. În timp ce autobuzul școlar se ridică de la 90 de euro trimestrial la 210 de euro. O adevărată lovitură pentru familiile numeroase.
Cei mai mulți au renunțat la cantină și transport, copiii mâncând acasă, făcând drumul până la școală de patru ori pe zi, însoțiți de părinți, pe jos sau cu bicicleta. Problema este că din unele țări este practic imposibil să obții documentele solicitate de primărie.
Știrea că sute de copii sunt umiliți și obligați să mănânce separat de colegii lor a declanșat o uriaă acțiune de solidaritate. Un grup de voluntari de la «Coordinamento uguali doveri» a lansat o chetă online pentru fonduri care să garanteze prânzul și pentru copiii excluși, contra a ceea ce au numit „apartheid” la Lodi. Inițiativa s-a numit «Colmiamo la differenza» (să completăm diferenza) și a adunat 60.000 de euro în câteva ore. Copiii vor avea astfel masa și transportul asigurate până în decembrie.
Polemici inevitabile. Episcopul din Lodi, Maurizio Malvestiti a amintit că «școala trebuie să-i primească pe toți, cu drepturi și îndatoriri egale. Uneori există probleme, dar copiii nu trebuie implicați niciodată». Cuvinte dure de la secretarul PD, Maurizio Martina, și de la fostul premier, Matteo Renzi. „Cum poate să adoarmă senin un primar care alungă copiii de la o cantină școlară? La ce nivel de meschinărie ați ajuns? Opriți-vă. Acum „, a spus Martina pe Twitter. În timp ce Renzi a atacat: „Văzând copiii discriminați la cantina școlară din motive economice, mă doare inima. Politica bazată pe ura și teamă generează monștri. Ceea ce se întâmplă în Lodi este inuman pentru mine. Este o rușine națională.”.
Mai mulți exponenți ai PD au cerut intervenția ministrului Educației publice, Marco Bussetti și a garantului pentru drepturile copilului.
Vicepremierul Luigi Di Maio a promis că va vorbi cu ministrul. „Copiii nu trebuie atinși. Dacă unii părinți nu se comportă bine, vor fi amendați, dar nu copiii lor: acest stat va fi mereu alături de copii „, scrie Di Maio pe Instragram. „Sunt fericit că italienii au răspuns, arătându-și inima lor mare și solidaritatea, contra celor care îi descriu într-un alt mod, voi vorbi cu ministrul Bussetti, care a spus deja că se va găsi o soluție. Și vă asigur că va fi așa ».
Roberto Fico intervine, președintele Camerei, îl contrazice pe Salvini: „Atunci când se aprobă o hătărâre care creează în mod conștient sau inconștient o discriminare atât de importantă, nu trebuie decât să ne cerem scuze. După scuze, acești copii se pot întoarce în siguranță la cantina școlii”, sunt cuvintele foarte clare ale lui Roberto Fico.
Salvini: Bravo primarului din Lodi, gata cu pomana!
În schimb Matteo Salvini aplaudă inițiativa primarului leghist. «Primarul orașului Lodi vrea să-i verifice pe toți cei care trebuie să plătească cantina școlii pentru copii lor? Foarte bine! Destul cu șmecherii, dacă există oameni care în țara lor au case, terenuri și bani, de ce să le oferim servicii gratuite, în timp ce italienii plătesc pentru totul? Câți imigranți au o locuință socială, chiar dacă au locuințe în țara lor? Câți au contribuții și pensii și se bucură de ele în țara lor? Destul, pomana s-a terminat. Nu este rasism, este doar justiție și bun-simț „, a scris secretarul Ligii pe Facebook. „Mă voi duce să-l văd pe primarul din Lodi (Sara Casanova) și să-i duc toată solidaritatea mea”, adaugă vicepremierul, cu o nuanțare de ultimă oră: „străinii trebuie să furnizeze documentația despre țara lor de origine, unde pot avea proprietăți și disponibilitate economică, dar dacă nu este posibil, municipalitatea va avea încredere în buna lor credință ”
Solidaritate și de la asesorul pentru siguranță de la Regiunea Lombardia, Riccardo De Corato, cre exprimă solidaritate primarului din Lodi și dă exemplu romii români: „Cu circa 10 ani în urmă, în calitate de consilier municipal, am cerut poliției verificări cu privire la romii care locuiau în barăcile din via Barzaghi, lângă cimitirul Musocco din Milano. Verificările au arătat faptul că în țara lor de origine posedau vile cu piscine și chiar castele „.
Revoltător: Ciuperci pentru italieni, culese de copii exploatați în România