in

Angajări la consulatul de la Roma, selecţia va avea loc în octombrie

În luna septembrie vor fi publicate informaţiile cu privire la selecţia de personal din comunitatea românească din Italia, pentru câteva posturi la consulatul de la Roma, iar în octombrie va avea loc selecţia, anunţă Ambasadoarea Dana Constantinescu, într-un interviu acordat Gazetei Româneşti. În acest fel, se va îmbunătăţi nu numai activitatea consulară, ci şi imaginea consulatului în comunitate.

Interviu în exclusivitate cu Ambasadoarea Dana Constantinescu: „Am văzut multă ambiţie în comunitatea din Italia”

Doamnă Ambasador, cu ce planuri începeţi mandatul?

«Planurile cele mai importante se referă la comunitate. Un obiectiv important este secţia consulară a ambasadei la Roma.»

Se va muta sediul secţiei consulare?

«S-a spus că ideal ar fi mutarea sediului secţiei consulare, însă semnalele pe care le primim în ultima vreme, având în vedere situaţia economică şi constrângerile bugetare cărora trebuie să le facă faţă şi ministerul de Externe, s-ar părea că nu ne mai lasă să fim la fel de optimişti.

Asta nu înseamnă că s-a renunţat complet la această idee, se studiază încă variante şi se face o comparaţie între mutarea sediului secţiei consulare sau păstrarea lui în aceeaşi locaţie şi reconfigurarea lui din punct de vedere logistic, dar şi externalizarea unor servicii.»

Consulatul de la Roma nu se mai mută, ci se „reconfigurează”

Care ar fi aceste servicii de externalizat?

«Chişinăul constituie un model. Din punct de vedere al standardelor Schengen pe care un consulat ar trebui să le îndeplinească, Chişinăul e un model. S-a investit foarte mult acolo, acolo s-au externalizat anumite servicii, este vorba de un call center.

Şi asta poate ar mai reduce puţin presiunea pe ce înseamnă, la momentul acesta, modalitatea în care se efectuează programările, pentru că ştim că asta e una din probleme.»

„Aş face un apel la conaţionali, să-şi aducă aminte când au probleme legate de exprirarea documentelor din timp, nu înainte de a pleca în vacanţă în România.”

Şi informaţii, pentru că toată lumea se plânge că nu se răspunde la telefon…

«Exact, şi să mă credeţi, eu am făcut teste de câteva ori, în momente diferite, îţi pot răspunde imediat, sau după un anumit interval, sau sună, sună şi nu răspunde nimeni. Sunt puţini pentru volumul şi avalanşa solicitărilor pentru lunile iunie, iulie, august.

Acesta este vârful. Asta e problema secţiei consulare de la Roma, şi nu numai a acesteia: perioada dinainte de vacanţa de vară, de la jumătatea lunii iunie, până în prima decadă a lunii august.

Este o presiune extraordinară, ca şi înainte de vacanţa de iarnă, două – trei săptămâni. Pentru că în restul anului, cu felul în care este configurat personalul la consulară, se face faţă.

Astea sunt momentele de vârf. Aş face un apel la conaţionali, să-şi aducă aminte când au probleme legate de expirarea documentelor, de problemele notariale pe care le au, nu numai înainte de a pleca în vacanţă în România.

Pot să înţeleg că sunt considerente legate de lipsa de la serviciu, depărtarea de secţia consulară, dar este şi spre binele lor dacă sunt un pic atenţi.

Problema cea mai mare este aglomeraţia. În aceste zile se ajunge şi la 300 de practici pe zi, şi în afară de programări, mai sunt şi cei care sunt în situaţii de urgenţă, care vin în faţa consulatului. Sunt primiţi toţi, nu e lăsat nimeni la poartă.»

Consulatul nu are o imagine foarte bună. Exista un stereotip în percepţia publică, că acolo funcţionarii „stau de pomană”. Este ceva de reprosat consulatelor sau oamenii greşesc în a pune astfel de etichete?

«E un stereotip, aşa cum bine aţi spus. Eu mă refer strict la cazul Roma, dar sunt convins că şi la celelalte consulate este valabil. Se munceşte mult de tot, dar şi greu, în condiţii grele şi pentru petenţi, dar în condiţii foarte grele şi pentru colegii noştri de la consulară. Foarte grele.

Este o presiune extraordinară, totuşi se lucrează acte importante, nu poţi să greşeşti. Pentru perioadele de suprasolicitare primim suport şi din centrala MAE, am avut un coleg detaşat în această perioadă de la Bucureşti, dar eu am ales anul acesta şi soluţia detaşării unui coleg din Ambasadă la consulat.

Pe rând fiecare din colegii diplomaţi, prin rotaţie, aproape toţi, petrec o perioadă la consulară. În primul rând ca să-şi ajute colegii, în al doilea rând, după părerea mea, niciunui diplomat nu-i strică să ia contact cu activitatea consulară, chiar şi pentru o perioadă scurtă.»

Aţi afirmat că susţineţi ideea angajării în consulate a unor rezidenţi din diaspora. Există bazele? Este acceptat principul în MAE?

«Este acceptat, se practică şi la alte misiuni. Atenţie, nu va fi o angajare în corpul diplomatic al ministerului de Externe, ci va fi o angajare cu un contract de prestări servicii pe perioadă determinată.

Solicitanţi vor fi, fără îndoială. Toate datele vor fi puse pe site, condiţiile pe care noi le avem în vedere pentru persoanele cu care noi am dori să colaborăm. Va fi o selecţie, nu un concurs. Etapele se vor face publice odată cu condiţiile.

Rugămintea mea, o fac prin intermediul dvs, cei care vor aplica, să aibă în vedere că este o activitate cu specific deosebit, se lucrează în condiţii de stres deosebite. Sună frumos să lucrezi la consulat, dar trebuie să ai în vedere aceste aspecte.

Când va avea loc selecţia?

«Cred că o să publicăm la sfârşitul lui septembrie toate informaţiile pe site şi cred că în octombrie o să se desfăşoare procesul, cel puţin acesta este timing-ul pe care îl avem în vedere acum.»

De câte posturi e vorba?

«Puţine.»

Sub 10?

«Ooo, sigur că da. Eu spun că în acest fel, luând şi români din comunitate, românul acela din comunitate când vine, a stat şi el pe la uşile consulatului la un moment dat. Cu siguranţă. Sau a avut pe cineva pe la uşa consulatului. Deci e trăit de el, pe pielea lui.

Eu spun că asta contează mult. Şi sper să ne ajute, şi pe noi, ca îmbunătăţire a activităţii şi, nu fac un secret, ca îmbunătăţire a imaginii. Sper să dea rezultate, dar în primul rând să-i ajute pe petenţi.

Locurile vor fi puţine, însă cei care nu vor fi consideraţi acum, o să avem o listă, şi pe măsură ce se vor elibera poziţii, noi de pe lista aceea o să încercăm să luăm în continuare.»

Unde plecaţi în vacanţă?

«Sunt venită de două luni şi jumătate. Nu pot să plec în vacanţă după două luni şi jumătate. În plus, e păcat să pleci din Roma, spun eu, în luna august, când Roma e mai liniştită şi mai calmă şi mai frumoasă.

Eu nu rămân în vacanţă, dar o să profit că în luna august activitatea se mai reduce. O să plec la sfârşitul lunii august câteva zile, pentru întâlnirea anuală a ambasadorilor la Bucureşti şi probanbil atunci mai prelungesc câteva zile în ţară.»

Sorin Cehan

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Experimentul Gruia: romi expulzați din Versilia, trimiși să culeagă ciuperci în România

Româncă din Alba Adriatica, acuzată că a falsificat un bilet la „Gratta e Vinci”, de 250.000 de euro