Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a convocat, marţi seara, presa de limba română din Peninsulă pentru a prezenta „situaţia reală” privind votul de duminică, când în Italia, la fel ca-n alte ţări europene, românii au stat cu orele la coadă, mulţi dintre ei neapucând nici aşa să-şi exprime votul.
Ambasadorul României a dezvăluit că a fost unul dintre cei care nu au putut vota, după 5 ore la coadă, a respins criticile lui Liviu Dragnea şi a cerut introducerea votului electronic sau prin corespondenţă.
Românii „merită respect şi scuze”
După cum se ştie, în seara alegerilor, ex-şeful PSD, Liviu Dragnea, le-a declarat ziariştilor că unii ambasadori ar fi de vină pentru aglomeraţiile şi situaţiile tensionate de la secţiile de vot din Europa.
Marţi seara, Bologan a precizat că face declaraţii de presă pe această temă pentru ca oamenii să nu cultive „atitudini ostile bazate pe informaţii false faţă de misiunea diplomatică a României”. El a precizat că românii merită scuze din partea celor care, din 2014 încoace, nu au schimbat legea electorală şi nu le-au creat condiţii optime.
„Am fost mereu de partea comunităţii şi cred că românii din afară merită respect şi scuze din partea tuturor instituţiilor implicate care la 5 ani de la experienţa din 2014 nu au reuşit să ia toate măsurile necesare pentru a asigura participarea la vot în condiţii decente şi umane. Aici mă refer în primul rând la crearea unui cadru legislativ care să permită votul electronic şi prin corespondenţă”, a afirmat Bologan.
Birocraţie…
Ambasadorul a subliniat că nu se poate anticipa numărul celor care se prezintă la vot în Diaspora, din mai multe motive. „În România, numărul cetăţenilor arondaţi unei secţii de vot este cunoscut anterior. În Diaspora, numărul celor care intenţionează să vină să voteze nu poate fi anticipat. Spre exemplu, dacă avem un număr de 100.000 de compatrioţi, datele statistice nu ne menţionează câţi au dublă cetăţenie şi câţi au dreptul de vot”, a spus Bologan.
În plus, el a subliniat că ambasadorii au primit „instrucţiuni” să pregătească actualele alegeri ţinând cont de prezenţa de la precedentele: „La alegerile eurparlamentare din 2014, în toată Italia au participat 3.800 de cetăţeni români. În 2016, la alegerie pentru parlamentul naţional au participat în toată Italia 16.038 de cetăţeni români”.
George Bologan a susţinut că extinderea secţiilor de vot pentru români a fost „limitată” de organizarea în aceeaşi zi a alegerilor europarlamentare, locale şi, în unele cazuri, provinciale din Italia. Chiar şi aşa, a subliniat diplomatul, „pe o rază de cel mult 100 de kilometri s-a aflat o secţie de vot”.
El a spus că principalele motive ale blocajului au fost „procedura birocratică extrem de complicată de înscriere a votanţilor pe listele suplimentare şi modul de funcţionare uneori defectuos al tabletelor”
5 ore la coadă
În declaraţia sa, George Bologan a dezvăluit că este unul dintre românii care nu au putut vota pe 26 mai. „Stând în rând cu oamenii la Accademia (n.r. – secţia de vot de la Accademia di Romania, Roma) timp de cinci ore, la un moment dat uşile Accademiei au fost luate cu asalt, oamenii îmbulzindu-se şi aducându-şi injurii. În această situaţie am renunţat, fiind unul dintre românii care nu au putut vota. Aşadar, înţeleg pe deplin frustrarea multora regăsindu-mă în aceeaşi situaţie”, a declarat ambasadorul.
Tot el a spus că unii au încercat să creeze diversiuni şi tensiuni, cum că nu mai sunt buletine de vot sau că membrii comsiei iau pauză de masă. Ambasadorul a spus că înţelege frustrarea votanţilor, dar condamnă „scandările injurioase” ale unora.
Chiar şi aşa, a subliniat că nu a chemat forţele de ordine fiindcă are „încredere în raţiunea şi mai ales în omenia poporului român”.
Băgaţi în Ambasadă
După ce a plecat din rând, George Bologan a solicitat „în mod imperios” Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe prelungirea programului de vot. „Pot să vă confirm că ministrul şi secretarul general al MAE au dublat solicitarea noastră pentru prelungirea orei de vot. Propunerea a fost respinsă categoric. La difuzarea ştirii, tensiunea în rândul compatrioţilor noştri a crescut pe bună dreptate”, a rememorat acesta.
Drept urmare, „am hotărât ca în calitate de ambasador plenipotenţiar să-mi asum permiterea accesului în spaţiile Ambasadei şi a secţiei consulare a cetăţenilor care înainte de ora 21 se aflau în ploaie şi să se grăbească procesul de vot. Preşedinţii secţiilor au înţeles situaţia şi au continuat procesul de vot pentru cei care se aflau în interiorul secţiilor în baza Legii 33/2007”, a afirmat Bologan.
„De ce a fost exclus votul prin corespondenţă?”
În ce priveşte organizarea alegerilor, ambasadorul a părut mâhnit pe liderii de acasă, din România: „Am şi eu, ca mulţi alţii, două întrebări. De ce dacă s-a ştiut că vor avea loc două scrutine în acelaşi timp nu a fost modificată legea electorală, ca în cazul referendumului pentru familie (n.r. – care s-a organizat pe parcursul a două zile). De ce a fost exclus votul prin corespondenţă? Răspunsurile la aceste întrebări nu le au ambasadorii care sunt executanţi ai prevederilor legale în vigoare”.
Totodată, el s-a referit la acuzaţiile aduse de Liviu Dragnea ambasadorilor. „Regret că în spaţiul public în seara de 26 mai fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a incriminat pe unii ambasadori, printre care şi pe subsemnatul. Poate era mai bine să găsească o cale pentru schimbarea sistemului de vot pentru românii din Diaspora înainte de a face acuzaţii”.
În fine, el a subliniat că „se impune” introducerea votului electronic sau prin corespondenţă. Totodată, el a subliniat că ambasadorii României nu ar trebui să devină „victime colaterale ale dialecticii politice”.
„Îmi pare rău pentru cei care, asemenea mie, au aşteptat la rând şi nu au votat”, a încheiat ambasadorul, care a precizat că nu a dorit să profite de funcţia lui pentru a trece peste rând.