Candidatura Danei Constantinescu a fost propusă de preşedintele Traian Băsescu, dar a fost contestată de reprezentanţii actualului Guvern. Argumentul celor care au votat împotrivă în Comisie a fost necesitatea ca ocupantul acestui post să fie un diplomat cu o experienţă mai amplă. Dana Constantinescu a fost director în Ministerul Transporturilor, apoi ambasador al României timp de 6 ani în Slovenia, fiind considerată o protejată a preşedintelui Băsescu.
Întrebarea fatală
Potrivit Hotnews.ro, întrebarea care pare să-i fi fost fatală Danei Constantinescu a fost adresată de Mircea Geoană, care a vrut să ştie dacă ambasadorul cunoaşte numele miniştrilor de Externe, de Interne, de Economie şi de Finanţe din Guvernul Monti, miniştri care i-ar fi fost potenţiali interlocutori la Roma. Dana Constantinescu a spus că Ministerul Economiei şi de Finanţe este gestionat de Mario Monti, însă “în ceea ce priveşte numele celorlalţi miniştri, nu le ştiu”.
“Când pregăteşti însă o întâlnire cu un ministru, îi studiezi şi CV- ul”, a argumentat ambasa doarea. Ea a arătat că guvernul Monti e alcătuit
Referitor la prezentare, Tăriceanu a spus că ea a fost “o totală brambureală”, lipsită de o abordare structurată, lucru care i se pare “inacceptabil din partea unui ambasador care are o anumită experienţă şi este audiat pentru un post într-o altă ambasadă”.
Tăriceanu a argumentat că exprimări de genul “înţeleg că”, întâlnite în prezentarea liberă făcută de Dana Constantinescu, sunt dovada că nu stăpâneşte materia. Referitor la al doilea reproş adresat MAE, fostul premier a spus că Roma este, în opinia lui, între primele 3-4 capitale din spaţiul european ca importanţă. El a argumentat că experienţa căpătata la postul din Slovenia, “o ţară foarte mică” potrivit aprecierii sale, nu este suficientă.
“Propunere nouă”
Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Mircea Geoană, a spus ca votul negativ reflectă acest sentiment de inadecvare între această candidatură şi importanţa strategică a Italiei. “E nevoie de un personaj de calibru, domnilor miniştri. E nevoie de o candidatură cât mai repede, de revenirea neîntârziata cu o propunere nouă, şi vă stăm la dispoziţie în termenul cât mai scurt pentru audiere”, le-a spus Geoana celor doi reprezentanţi ai MAE, secretarii de stat Dan Petre şi Ovidiu Dranga, prezenţi la audieri. Geoana le-a reamintit că a fost cerut agrementul Republicii Italiene şi, prin urmare, este nevoie de rezolvarea situaţiei neîntârziat. El a mai cerut celor doi reprezentanţi ai MAE să transmită ministrului Marga, Guvernului şi Preşedinţiei să înţeleagă că relaţia specială cu Italia “va fi onorată de un ambasador de mare calibru pe care să îl pregătiţi şi să îl transmiteţi în procedura de validare”. La rândul său, Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, s-a arătat dispus să convoace comisia în timpul vacanţei parlamentare pen tru audierile de ambasadori. “Nu se poate să stăm, cu anii, cu am basade în care să nu avem ambasadori pentru că sunt nişte dispute de nu ştiu ce natură. Guvernul a fost învestit, aveţi obligaţia să faceţi un inventar, să apreciaţi propunerile făcute şi să veniţi în faţa comisiilor”, a spus Borbely.
Aviz consultativ
Înca de la începutul dialogului între parlamentarii din comisii şi Dana Constantinescu, preşedintele Geoană a subliniat că este un ambasador politic, “în sensul că nu faceţi parte din corpul diplomatic clasic”.
Ambasadoarea propusă pentru Roma a recunoscut că propunerea sa este una politică, dar a subliniat că cei care i-au consultat CV-ul au putut constata că nu a făcut parte niciodată dintr-un partid politic.
“Prin natura profesiei, la Ministerul Transporturilor, începând cu 1992, am lucrat în colaborarea şi sub coordanarea a diverşi secretari de stat, de diverse culori politice, am lucrat cu miniştri de toate culorile spectrului politic românesc”, a spus Dana Constantinescu.
Votul comisiei este consultativ, intră în atribuţiile preşedintelui numirea ambasadorilor. Ministrul Marga a spus însă că ar fi bine să fie trimis în Italia un ambasador care să aibă şi avizul comisiilor parlamentare. “Pe de o parte preşedinţia merge pe desemnarea ei, iar comisia parlamentară nu agrează această propunere. Potrivit reglementărilor legale, preşedintele ţării poate numi ambasadorul. Votul comisiei este consultativ. Dar e mai bine pentru un ambasador să aibă şi suportul comisiei”, a declarat Marga.
Pozitiie preşedinţiei, pe de o parte, şi ale comisiilor de politică externă ale Parlamentului şi, implicit, ale noului Guvern, răman ireconciliabile în privinţa ambasadorului pentru Italia. Andrei Marga a sugerat ca Dana Constantinescu să-şi retragă candidatura, pentru că există cel puţin trei propuneri pentru acest post, propuneri pe care MAE este gata să le facă preşedintelui. “Ar fi bine ca în Italia postul să fie ocupat de o personalitate care să nu aibă din start o controversă”, a spus Marga.
Dana Manuela Constantinescu a mai fost audiată o dată, chiar înaintea căderii guvernului Ungureanu, când a primit avizul favorabil de la comisie. Audierea nu a fost valabilă, din lipsa cvorumului, a acuzat atunci Titus Corlăţean, pe atunci preşedintele Comisiei de politică Externă.