În urma articolului «Procurorii DNA la Roma, acuzații de corupție ÎN CURTEA AMBASADEI: soții BIȚICĂ ar fi luat mită 13.300 de euro», Ambasada României la Roma a trimis următorul drept la replică:
Ambasada României în Italia apreciază în mod deosebit activitatea DNA și contribuția acestei instituții la consolidarea societății românești și promovează în mod constant acest mesaj în relația cu partenerii de dialog italieni.
În mod particular, Ambasada României în Italia apreciază demersurile DNA de punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar referitoare la cazul de luare de mită, datat în urmă cu doi ani, care vizează persoana unui fost funcționar din cadrul Ambasadei și speră ca aceste demersuri vor viza responsabilitatea individuală a inculpatului și vor îndepărta orice suspiciuni referitoare la activitatea în ansamblu a misiunii diplomatice românești de la Roma.
Reamintim cititorilor Gazetei Românești faptul că ancheta DNA nu vizează acțiuni ale inculpatului în calitate de funcționar al Ambasadei, ci de soție a administratorului Accademiei di Romania, iar informația potrivit căreia economistul din cadrul Biroului Financiar al Ambasadei este a doua persoană din punct de vedere ierarhic în cadrul Ambasadei este una inexactă, conform organigramei publicate pe pagina web a Ambasadei. Mai adăugăm că anunțul DNA nu face nicio referire la persoana ambasadorului sau a vreunui alt membru al misiunii diplomatice. De asemenea subliniem că perioada la care face referință comunicatul DNA, respectiv octombrie 2012 – iulie 2013, este anterioară începerii mandatului, respectiv prezentării scrisorilor de acreditare, de către actualul ambasador, Dana Constantinescu.
De aceea, constatăm cu părere de rău asocierea forțată și tendențioasă, construită pe argumente false, pe care Gazeta Românească o realizează în mod repetat între ancheta DNA și persoana ambasadorului, precum și încercarea de a plasa o responsabilitate colectivă „în curtea Ambasadei”.
Pe de altă parte, observăm că demersuri importante ale ambasadorului și ale misiunii diplomatice, precum cele pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor români din Campania, Calabria, Puglia, Sardinia, Sicilia ș.a. trec neobservate în paginile Gazetei Românești sau sunt tratate tendențios.
Asocierile forțate pe care Gazeta Românească le realizează trădează, dacă nu interese contextuale, în dauna instituțiilor care reprezintă România în Italia, atunci o lipsă de profesionalism și fairplay, cu atât mai mult cu cât articolul publicat în data de 22 septembrie nu este semnat și asumat de o persoană.
Ambasada României
PRECIZARE GR
Ne-am fi așteptat ca Ambasada României se se constituie parte civilă în cauza penală intentată celor doi slujbași MAE de la Roma cercetați penal de DNA pentru luare de mită. Instituțiile sunt reprezentate de conducătorii lor și acest lucru este cu atât mai valabil la Ambasada de la Roma, condusă de o persoană forte așa cum este Ambasadoarea Dana Manuela Constantinescu. Domnia sa nu pare să se fi simțit lezată de faptul că o funcționară din subordinea sa (reamintim că Gabriela Bitica a plecat de la post anul trecut, in 2014, si nu inainte de sosirea Ambasadoarei, in 2013) lua șpagă braț la braț cu soțul. În schimb doamna Ambasador a fost foarte deranjată de titlul și introducerea materialului din Gazeta Românească. Nu am afirmat nici că ar fi cunoscut faptele, nici că ar fi avut vreo legătură cu ele. Formularea folosită de Gazeta Românească „ACUZAȚII DE CORUPȚIE ÎN CURTEA AMBASADEI” se bazează pe comunicatul procurorilor DNA, în care se vorbește de un funcționar al Ambasadei. Formal, șefa biroului financiar, doamna cu banii, nu era numărul doi din ambasadă, dar neoficial era extrem de importantă. Cât despre acuzațiile de „lipsă de profesionalism și fairplay”, „asocierea forțată și tendențioasă construită pe argumente false”, în timp ce GR nu prezintă ”demersurile importante ale ambasadorului”, acestea denotă o înțelegere eronată a rolului presei.
Sorin Cehan
director editorial