Mafiile străine au „abandonat rolul de grupuri subordonate” devenind, în acord cu cele italiene, structuri de sine stătătoare. Aceasta este concluzia, potrivit analizei publicaţiei narcomafie.it, cuprinsă în ultimul raport al DIA (Direcţia Investigativă Antimafia) privind criminalitatea organizată străină referitoare la primul trimestru din 2015, depus de câteva zile în Parlament. În Raport este vorba şi despre criminalitatea românească din Italia, care se ocupă de exploatarea prostituţiei, dar şi de exploatarea forţei de muncă.
Grupările de criminalitate organizată străine sunt structuri tot mai organizate, potrivit raportului, cu picioarele (şi uneori creierele) bine înrădăcinate în ţările de origine dar şi capabile să se organizeze în Italia, încheind acorduri în numele afacerii. Iată principalele grupuri criminale străine care operează în Italia.
România. Exploatarea prostituţiei (şi de minori) şi de forţă de muncă, trafic de droguri şi fraude informatice.
Criminalitatea organizată română are caracter familial, fiind astfel foarte similară, din punct de vedere structural, celei albaneze.
Iată ce spune Raportul DIA despre criminalitatea românească: «Comportamentele criminale ale grupărilor române prezintă asemănări cu cele albaneze, atât din punct de vedere al organizării interne, bazată pe o organizare familială şi pe o aceeaşi provenienţă geografică, cât şi în ce priveşte diferitele sectoare infracţionale în care sunt implicate cel mai mult.
Printre acestea, exploatarea prostituţiei, chiar şi de minori, şi a forţei de muncă, exercitate şi prin intermediul unor forme de caporalat în privinţa conaţionalilor, rezultă a fi practici consolidate.
În această privinţă este semnificativă ancheta care a dus la arestarea unor cetăţeni români care au constituit o asociaţie criminală, activă în Paternò (CT) şi România, cu scopul recrutării de conaţionali de exploatat, folosind violenţă şi ameninţări, pe câmpurile paterneze.
Pe frontul exploatării prostituţiei, traficului de substanţe stupefiante, fraudelor informatice şi furturilor par a fi tot mai recurente colaborările cu grupuri de albanezi şi italieni, după cum a reieşit în urma unei investigaţii care a descoperit asocierea unor albanezi şi români pentru falsificarea de documente de identitate, şi nu numai».