Din Italia sunt trimişi anual de imigranţi în ţările de origine peste 5 miliarde de euro, aproape dublu faţă de ajutoarele publice acordate de Peninsulă pentru dezvoltarea ţărilor sărace. Este ceea ce reiese din analiza Fundaţiei Leone Moressa asupra datelor furnizate de Banca Italiei cu privire la banii trimişi de imigranţi în ţările de origine.
În acest top, românii sunt primii, cu 850 de milioane de euro trimişi în ţară, sumă mai mică cu 3,2% faţă de 2014, cu 8,9% faţă de 2010, dar oricum cea mai mare. Pe locul doi, în scădere puternică, China, care a scăzut la 560 de milioane, o treime faţă de 2014. Revin alte ţări, ca Filipine (creştere cu 10% faţă de 2014), Bangladesh (+21%), India (+10%) şi Pakistan (+33%).
Confruntând sumele trimise cu numărul rezidenţilor din ţările respective, ne putem face o idee despre situaţia comunităţilor. În medie, fiecare imigrant din Italia în 2015 a trimis acasă circa 1.000 de euro, dar marocanii şi românii, naţiunile cele mai reprezentate, sunt mult sub medie (585 şi 749 euro de fiecare), indicator a multor persoane inactive în aceste comunităţi, afirmă studiul.
Potrivit cercetătorilor de la Fundaţia Leone Moressa „trimiterile de bani continuă să fie un instrument de sprijinire a economiilor din ţările de origine ale imigranţilor. Impactul acestor fluxuri, care în multe cazuri depăşesc 10% din PIB-ul ţărilor beneficiare, este cu siguranţă superior faţă de ajutoarele publice alocate de ţările occidentale”.
Potrivit aceluiaşi studiu, care prelucrează datele din 2014 despre PIB, influenţa banilor trimişi de românii din diaspora acasă este de numai 1,7% din PIB-ul României. În Moldova banii trimişi de diaspora moldovenească reprezintă 26,2% din PIB!
Potenţialul diasporei este însă mult mai mare. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat recent că românii din străinătate trimit cam 7 miliarde de euro anual în ţară, dar potenţialul de economisire şi investiţii este mult mai mare. Suma ar ajunge la 28 miliarde de euro.
„Potenţialul de economisire al românilor din străinătate depăşeşte orice aşteptări, iar preferinţele lor de investiţii se schimbă spre altceva, de la a-ţi face o casă mare prin Maramureş sau altundeva, cum era până acum”, a declarat Isărescu, într-o conferinţă organizată cu ocazia prezentării unui studiu.
„Cifrele sunt aproape şocante”, a arătat Mugur Isarescu.
Sumele vehiculate de guvernatorul BNR apar într-o cercetare a Fundaţiei Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie (FLAME).
Citiți și: