Mai sunt două luni până la alegerile care vor schimba administraţiile a peste 700 de primării italiene, dar pentru cetăţenii din ţările Uniunii Europene care au reşedinţa în acele localităţi timpul se scurtează: dacă vor să meargă la urne vor trebui să se înscrie până pe 16 aprilie pe listele electorale suplimentare.
Înscrierea este suplimentul de birocraţie cerut românilor, polonezilor şi altor comunitari care doresc să participe la alegeri, fie că aleg să o facă numai în calitate de alegători, fie că vor să candideze pentru funcţiile de consilier local sau de circumscripţie.
Este un prim obstacol pe care unele proiecte de lege au încercat în zadar să-l elimine, dar care oricum de-a lungul anilor a devenit mai puţin dificil de depăşit, din moment ce multe primării italiene au simplificat procedurile.
La Roma, de exemplu, se acceptă cereri prezentate personal, prin poştă, prin fax sau chiar online. Un pas înainte sunt şi scrisorile trimise de administraţii acasă la rezidenţii comunitari pentru a-i invita să se înscrie, şi între timp multe asociaţii s-au angajat pentru sensibilizarea comunităţilor, începând cu cea română, care în Capitală numără circa 7.000 de majori.
Operation vote/ Îţi cunoşti drepturile politice?
Ceva rezultate se văd: dacă toamna trecută la Roma se numărau mai puţin de o mie de înscrişi pe liste, astăzi numărul potenţialilor electori este de 7.500. "Şi este o statistică parţială, încă lipseşte o parte a înscrierilor efectuate prin intermediul municipiilor, va trebui să se aştepte cel puţin 16 aprilie pentru a avea un tablou complet" explică la Stranieriinitalia.it cei de la Direcţia Servicii Electorale din piazza Gugliemi Marconi.
"Marea mobilizare a asociaţiilor începe să dea primele roade, românii uită de politica din ţara mamă şi încep în sfârşit să se implice în viaţa politică italiană. Sper să fie şi români candidaţi la alegeri" comentează Sorin Cehan, director Gazeta Românească. "Însă suntem încă departe de o participare deplină".
Cifrele rămân, în mod obiectiv, foarte joase. Nu numai la Roma, ci şi în alte localităţi unde anul acesta se va merge la urne. Ca să cităm două dintre cele mai mari, la Brescia numărul înscrierilor pe listele suplimentare este de numai 260 la peste 3.600 de rezidenţi comunitari, "nu ne aşteptăm la modificări mari înainte de alegeri", spun cei de la biroul electoral din localitatea lombardă, la Catania sunt circa 200 la peste două mii de potenţiali electori.
Această situaţie este rodul dezinteresului, dar şi a slabei atenţii a lumii politice locale faţă de aceşti noi alegători. Campania electorală urmează să intre în faza sa cea mai înfocată, va fi în măsură să recupereze această întârziere?
Elvio Pasca