in

Alegeri locale 2012/ Cetăţenii UE trebuie să se înscrie până pe 27 martie, altfel nu vor vota

Cetăţenii români, polonezi sau ai unei alte ţări UE, care doresc să participe la viitoarele alegeri locale – de pe 6 şi 7 mai, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare până pe 27 martie. Cei care nu o vor face nu vor putea merge la urne. Consiliul de Stat a eliminat „colacul de salvare” pentru întârziaţi. Nu mai sunt admise întârzierile, care erau tolerate până la alegerile de anul trecut.

Cetăţenii comunitari rezidenţi în Italia se bucură de electorat activ şi pasiv la alegerile locale: pot astfel să voteze, dar şi să fie aleşi consilieri- dreptul este prevăzut de decretul legislativ (197/1996), prin care Italia a adoptat directiva europeană în materie.

Potrivit decretului, cetăţenii europeni se pot bucura de acest drept după ce se înscriu pe o listă specială suplimentară, prezentând o cerere la primar „până în a cincea zi succesivă celei de afişare a anunţului de convocare a comisiilor electorale”.

Pentru alegerile care se vor ţine pe 6 şi 7 mai la Palermo, Genova, Verona şi în o altă mie de localităţi italiene, această dată cade pe 27 martie.

În realitate, la alegerile trecute, era prevăzută o portiţă pentru a le garanta dreptul de vot şi celor care întârziau. Odată trecută data limită pentru înscrierea pe listă, electorii comunitari aspiranţi puteau oricum să ceară şi să obţină un atestat care le permitea să meargă la urne în ziua alegerilor.

O sentinţă recentă a Consiliului de Stat a eliminat însă această posibilitate.

Alegerile din Trevi

Sentinţa este rezultatul unei controverse judiciare care a apărut după alegerile care s-au ţinut anul trecut la Trevi, o localitate de opt mii de suflete din provincia Perugia.

Le-a câştigat lista de centru-stânga a candidatului la funcţia de primar Bernardino Sperandino, care a depăşit-o cu numai paisprezece voturi pe cea de centru-dreapta condusă de Luigi Andreani.

Însă când s-a descoperit că 35 de cetăţeni români fuseseră admişi la vot după ce expirase termenul pentru înscrierea pe listele suplimentare, Andreani a prezentat un recurs la Tribunalul Administrativ Regional, care a considerat ilegitime acele voturi şi a anulat alegerile.

Ulterior, Consiliul de Stat a confirmat sentinţa, decretând că acei comunitari care vor să voteze trebuie să se înscrie pe liste la termen şi că nu sunt admise “proceduri de urgenţă”.

Ministerului de Interne, care până acum admisese la vot şi întârziaţii, nu i-a rămas decât să se conformeze.

O circulară trimisă zilele trecute de Ministerul de Interne tuturor prefecţilor clarifică faptul că “electorii dintr-o altă ţară a Uniunii Europene rezidenţi în Italia care intenţionează să-şi exercite dreptul de electorat activ şi pasiv cu ocazia alegerilor locale şi de circumscripţie, trebuie să prezinte la primăria de rezidenţă – atunci când nu au făcut-o deja la primăria de rezidenţă sau la altă primărie italiană – cerere de înscriere pe lista electorală suplimentară de la acea primărie (…) până pe 27 martie 2012”.

Având în vedere sentinţa Consiliului de Stat, de fapt, “nu se vor mai putea primi cererile prezentate după acest termen”.

Citeşte şi:

Alegeri locale 2012/ VEZI LISTA INTEGRALĂ A LOCALITĂŢILOR unde românii pot vota pe 6-7 mai

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O nouă asociaţie românească: „Dacia” din Venaria Reale

“Şapte opere de milostenie” la FilmForum din Udine