in

Alegeri în Italia, M5S primul partid, rezultat foarte bun Lega, majoritate incertă

Alegerie din 4 martie din Italia reprezintă începutul unei noi epoci, în care politica nu mai este împărțită între centru-dreapta și centru-stânga, așa cum s-a întâmplat de la fondarea Republicii Italiene. Rezultatul este împărțit între trei forțe politice, centru dreapta, centru stânga și forțele anti-sistem.

Trebuie spus că sistemul de vot, așa-numitul Rosatellum, este mixt, două treimi dintre parlamentari sunt aleși prin vot proporțional (contează procentele obținute de partid), iar o treime prin vot uninominal. Sunt aleși 630 de deputați și 315 senatori (în Lazio și Lombardia s-a votat și pentru alegerile regionale). Va fi nevoie de încheierea totală a numărătorii și de redistribuirea voturilor obținute de formațiunile care nu au trecut pragul electoral (3% pentru partide, 10% pentru coaliții), pentru a se ști cu precizie cine câți parlamentari are.

Primele rezultate parțiale, după numărarea a circa 60% dintre voturi, atribuie locul 1 Mișcării 5 Stele (M5S), partidul fondat de comicul Beppe Grillo, definit anti-sistem și populist, care a depășit 32% la votul proporțional.

Luigi di Maio și Salvini, marii câștigători ai acestor alegeri

Un alt rezultat important este cel obținut de Lega, partidul condus de Matteo Salvini, care a depășit 18% și este înaintea partidului condus de Berlusconi, Forza Italia (circa 14%). Coaliția de centru dreapta, din care mai face parte și Fratelli d’Italia (circa 4%) are 37,5%.

Rezultat catastrofal pentru Partidul Democrat, condus de Matteo Renzi, care deocamdată este cotat cu sub 20% dintre voturi. Coaliția de centru-stânga, PD plus staeliți, trece cu puțin de 23%.

Nici „Liberi e Uguali”, condus de Pietro Grasso, aripa de stânga desprins din PD, nu a obținut rezultate bune, trecând cu puțin este 3% și având perspectiva unui număr foarte mic de parlamentari.

PD a anunțat deja că va rămâne în opoziție.

Se fac supoziții cu privire la alianțele care se vor forma pentru guvernare, având în vedere că niciuna dintre forțele politice nu are de una singură majoritatea.

O ipoteză este a unui guvern format de M5S, Lega și Fratelli d’Italia, forțele antisistem.

O alta este cea a unui guvren de centru-dreapta cu sprijin căutat în rândul celorlalte forțe.

Dar pentru orice fel de ipoteză este nevoie în primul rând să se încheie numărătoarea voturilor și să se atribuie definitiv locurile în Parlament.

Sorin Cehan


Începe cearta pentru putere în Italia. Di Maio: «Noi facem guvernul». Salvini: «Ba noi»

Începe cearta pentru putere în Italia. Di Maio: «Noi facem guvernul». Salvini: «Ba noi»

Propunerile partidelor italiene pentru alegerile din 4 martie: NEREALISTE

Corina Constantinescu, singurul român candidat la Parlamentul italian: «Vom cere dreptul constituțional de a ne exprima în propria limbă în Italia»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doborâți de datorii în Italia: ”Îmi trebuiau minim 2000 de euro să pot supravieţui…plec acasă”

Vedetele politicii italiene: cine a fost ales, cine pleacă acasă