Erau luați din orfelinatele din România, și pentru ei începea o adevărată universitate a infracțiunilor: timp de patru luni, în mijlocul pădurilor Transilvaniei, învățau să folosească bâte și topoare, să se schimbe în grabă, să fugă fără a lăsa urme, să doarmă sub cerul liber și să reziste în condiții meteo dure.
Datorită unor asemenea abilități puneau la cale lovituri – de fiecare dată cu o ferocitate ieșită din comun – în întreaga Europă, de la Paris la Firenze.
La cererea procuraturii fiorentine, zilele trecute patru persoane au fost arestate în cadrul unei operațiuni de poliție desfășurată în numeroase țări, și tot atâtea încă sunt căutate. Comandoul destructurat ar face parte dintr-un grup paramilitar de circa 300 de persoane: printre acestea, și acelea care în decembrie 2013 au descins într-un cunoscut magazin de bijuterii din centrul istoric al orașului Firenze cu fața acoperită cu cagule și având în mâini răngi, furând ceasuri și obiecte prețioase în valoare de 300.000 de euro.
Echipa Mobilă a chesturii a reconstituit compoziția comandoului, cu ajutorul unor imagini și mărturii: opt persoane, dintre care una rămasă la distanță, două în apropierea obiectivului și cinci intrate în acțiune. O tehnică similară celei utilizată în alte lovituri puse la cale lunile anterioare. Aceeași bandă ar fi responsabilă de jafurile cu bâte și topoare comise în două magazine de bijuterii din centrul localității Milano, pe via Spiga, și de o tentativă de jaf la o bijuterie de pe via Parione, tot la Firenze. «Operațiunea – a explicat procurorul Giuseppe Creazzo – a dus la reținerea unor subiecți care acționau cu o extraordinară ferocitate și violență».
Tot potrivit anchetatorilor, cei patru arestați fac parte dintr-o organizație imensă anihilată lunile trecute odată cu capturarea presupusului lider în România. Acolo începea cariera infractorilor, care erau recrutați din rândul orfanilor și instruiți să jefuiască în timp ce «noua familie» – după cum o numeau – plătea 5.000 de euro fiecăruia dintre afiliații săi și se ocupa și de asistarea rudelor în caz de arestare. Printre învățături, și aceea de a săpa mereu o gaură în apropierea taberei în care dormeau pentru a ascunde mucurile de țigări, astfel încât să nu lase urme de ADN. Foarte abili, în concluzie, dar nu suficient: agenții de la echipa mobilă din Firenze i-au depistat tocmai datorită ADN-ului găsit pe niște haine abandonate după lovitura la magazinul de bijuterii, încrucișând datele cu cele strânse de alte poliții europene.
CITEȘTE ȘI:
În căutarea ”orfanilor”, Panorama îi descrie pe români sălbatici, violatori și hoți