in

9.000 de euro pe an, sicilienii cadorisiți cu facultate de medicină românească din Galați

În timp ce în toată Italia accesul la facultățile de Medicină este foarte dificil, locurile fiind puține și testele de admitere foarte dificile, la Enna, în Sicilia, a luat ființă o facultate la care nu se dă test de admitere: e de-ajuns înscrierea online și plata a 9.000 de euro.

Singurul test: cel de limba română, pentru că profesorii sunt români, iar predarea se face în limba română! Noua facultate de medicină din Enna este un fel de filială a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, iar „părintele” acesteia este un politician sicilian controversat, fost senator PD până în 2010, Mirello Crisafulli.

Până acum, italienii care nu reușeau să intre la Medicină în Italia, mergeau în România, la facultăți private la care intrau fără admitere, făceau primul an, apoi se transferau înapoi în Italia în sistemul de învățământ, spre nemulțumirea celor care trec prin selecția severă a testelor de admitere. Acum au facultate românească în Italia!

În acest an școlar, 2015/2016 se vor organiza două cursuri de licență, „Medicină și Farmacie” și „Profesii Infirmieristice”. Pentru primul an academic numărul total de locuri va fi de 120, 60 pentru fiecare curs, însă deja se prevede dublarea locurilor pentru anul viitor. Studenții trebuie să frecventeze 10 săptămâni de cursuri de limba română. Cost: 9.000 de euro pe an.

Diplome recunoscute

De gestionarea noii facultăți de Medicină din Enna se ocupă Fundația Proserpina, condusă de ex-senatorul Crisafulli, ajutat de Elio Cardinale, fost subsecretar la Ministerul Sănătății în guvernul Monti, cota Forza Italia.

«”Dunărea de Jos” din Galați este o universitate acreditată și absolut de încredere», a declarat pentru Rainews.it Crisafulli. «Diploma pe care o eliberăm noi va fi imediat valabilă în întreaga Europă, inclusiv în Italia. Diploma va fi recunoscută pentru că România are agenția sa de evaluare acreditată de UE».

«Vom activa două cursuri de licență, cel de Medicină și Chirurgie și cel de Profesii Sanitare – mai spune Crisafulli (foto). Spațiile au fost puse la dispoziție de spitalul din Enna. Alte săli sunt încă în construcție și 13 au fost deja terminate cu fonduri ale românilor, altele le vom realiza datorită taxelor de înscriere».

Taxele vor fi, în mod orientativ, între 9 și 10 mii de euro pentru Medicină, și între 4 și 5 mii pentru profesiile sanitare: «Este un preț mai mare față de universitățile italiene – spune fostul senator – însă comparația trebuie făcută cu cele străine, având în vedere și cheltuielile necesare pentru a studia în străinătate. Această facultate ia ființă tocmai pentru a evita ca tinerii să plece».

«Pentru a avea acces, studenții trebuie să frecventeze cursul nostru intensiv de zece săptămâni de limba română. După vor putea avea acces la examenele de admitere urmând criteriile universităților de stat din România. Cursurile de română sunt prevăzute la finele lui septembrie, examenele în noiembrie, la timp pentru a începe anul academic 2015-16», mai adaugă Crisafulli.

Și pentru a atrage studenți, anunță și o posibilitate pe care o vor avea numai la Enna: «Vor putea face disecții pe cadavre mergând în România, unde e legal, în timp ce în Italia acest lucru nu se întâmplă».

Reacții dure din mediul universitar

În 28 august a fost semnată o convenție cu regiunea Sicilia, au anuntat într-o conferință de presă consilierul regional pentru Sănătate, Baldo Gucciardi, și rectorul de la Galați, Iulian Gabriel Bîrsan. Convenția a fost semnată între consiliul regional pentru Sănătate și consiliul regional pentru Educație și Formare Profesională și Fundația Proserpina din Enna, pentru instituirea și funcționarea în Sicilia centrală de cursuri de licență în domeniul sanitar.

Anunțul a generat multe discuții în mediile universitare siciliene. Studenții de la universitățile din Catania, Messina și Palermo sunt nemulțumiți, ei fiind constrânși să înfrunte examenele de admitere cu număr închis pentru a frecventa aceeași facultate.

Într-un comunicat comun, organizațiile studenților și Uniunea profesorilor universitari din Palermo, Messina și Catania, afirmă: «Sicilia este meleagul improvizațiilor. Nu există un mod diferit pentru a defini alegerea de a deschide la Enna cursul de licență în Medicină, în colaborare între Fundația Proserpina și Universitatea ”Dunărea de Jos”. Luna viitoare mii de studenți vor fi la rând pentru examenele de intrare la Facultatea de Medicină și Chirurgie în celalte orașe universitare siciliene, în timp ce la Enna va fi de-ajuns o simplă înscriere online».

Nemulțumire și la Conferința rectorilor italieni. Rectorul din Catania, Giacomo Pignataro, cere ”claritate” guvernatorului Siciliei, Rosario Crocetta: «Anul acesta Regiunea a spus ministerului că avea o nevoie de medici echivalentul a 50% față de anul trecut, făcându-ne să reducem numărul de locuri la școlile noastre de medicină, și acum autorizează alte 120 de locuri românilor? – spune Pignataro. Cu ce titlu vor face practică acești studenți în structurile sanitare ale Regiunii? Și, mai mult, această diplomă va avea aceeași valoare cu a noastră? Au primit opiniile ministerelor? Când este vorba de facultăți de medicină trebuie să fim foarte atenți».

Asociația italiană a tinerilor medici (Sigm) a scris Ministerelor Educației și Sănătății, cerând blocarea cursurilor de la Enna, organizare pentru „ocolirea obstacolelor accesului programat la învățământul universitar”.

Anul acesta, în Italia vor concura 60.639 înscriși pentru 9.513 locuri disponibile la Medicină și 792 la Odontoiatrie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Torino, crezând că a comis o crimă, agresorul unei prostituate românce s-a spânzurat

Român erou, a dezarmat un tâlhar italian la Torino