Cauţi un loc de muncă în Italia? Iată sectoarele care au cea mai mare nevoie de personal: turism, comerţ, construcţii, curăţenie şi servicii adresate persoanei. Roma şi Milano sunt locurile cele mai bune pentru căutarea unui loc de muncă.
Criza loveşte, dar munca nu este întotdeauna un miraj. Sectoarele în care se concentrează lucrătorii străini continuă să aibă nevoie de personal. Plecănd de la datele Sistemului Informativ Excelsior al Unioncamere şi de la cele ale Ministerului Muncii, Fundaţia Hume a analizat firmele care încă au nevoie de personal.
Rezultatul, publicat pe 23 iunie în La Stampa, arată că în Italia există 633.740 de posturi în căutarea unui titular. Citind în detaliu cifrele nu este vorba de locuri de muncă "avansate", în sectoare cu mare calificare, ci posturi ocupate în mod tradiţional de imigranţi.
Este nevoie în special de bucătari, ospătari, îngrijitori, personal pentru curăţenie. 24% dintre angajările prevăzute de firmele italiene, adică 167.280 de posturi, se referă de fapt la servicii de cazare şi la domeniul restaurantelor.
Urmează comerţul cu amănuntul (9,8%, 62.310 de angajări) şi construcţiile (9,0%, 57.290), apoi serviciile operative de sprijinire a firmelor şi persoanelor şi serviciile de transport.
Studiul oferă şi un top cinci ale figurilor profesionale cele mai căutate în primul semestru al lui 2012. Pe primul loc, bucătarii, ospătarii şi alte profesiuni din turism, cu 83.870 de locuri vacante. Pe locul doi, 38.860 de unităţi de personal "necalificat în serviciile de curăţenie şi în alte servicii adresate persoanei", cum sunt menajerele şi îngrijitorii. Pe locul al treilea sunt 19.780 de experţi administrativi financiari şi bancari, iar clasificarea o încheie lucrătorii specializaţi în construcţii şi cei care se ocupă de primirea, informarea şi asistenţa clientelei.
Locurile cele mai bune pentru găsirea unui loc de muncă? Potrivit Fundaţiei Hume sunt Roma, (7,2% din totalul ofertelor), Milano (6,6%), Napoli (3,9%), Torino (3,3%) şi Verona (2,6%). Dintre regiuni, clasamentul este condus de Lombardia, cu 99.500 de angajări, urmată la o diferenţă netă de Emilia-Romagna, Veneto şi Lazio.
Elvio Pasca