La 1 ianuarie 2016 în Italia ”se numărau 5.026.153 de străini, 12.000 în plus față de 2014. Străinii reprezintă 8,3% din populația totală, un număr mai mare decât cel al Franței (6,6%) și puțin inferior celui german (9,3%). Datele cele mai actualizate pentru Italia arată o substanțială stabilitate a fenomenului”. Este ceea ce a declarat președintele Istat Giorgio Alleva, într-o audiere în Comisia parlamentară de anchetă privind sistemul de găzduire, identificare și exploatare, privind condițiile de reținere a migranților și resursele publice angajate.
Alleva a explicat că ”în 1998 în Italia erau puțin sub un milion de străini”, în timp ce ”în 2015 numărul este de aproape cinci ori mai mare: este vorba de o creștere relativă mai marcată pentru țările europene pentru care sunt disponibile datele”.
În orice caz, potrivit președintelui Istat ”datele Eurostat privind prezența de străini în țările Uniunii Europene la 28 permit să se plaseze Italia în linie în contextul european”.
Cetățenii străini din Italia, a mai declarat el, ”se concentrează în Centru-Nord, care găzduiește aproape 84% din populația străină prezentă, în timp ce Sudul găzduiește 11% și insulele circa 5%. Populația străină este foarte tânără: cota de tineri de până la 11 ani este superioară celei a tinerilor italieni cu circa 5 puncte procentuale. În mod contrar, persoanele peste 65 de ani sunt mult mai multe în rândul italienilor”. ”30% dintre străinii rezidenți în Italia provin dintr-o țară a Uniunii Europene: printre aceștia românii sunt colectivitatea cea mai prezentă, cu aproape 1 milioane. Cetățenii necomunitari sunt în schimb 70% din populația străină rezidentă”.
La creșterea numărului străinilor din Italia ”nu concurează numai imigrațiile din străinătate, ci și numeroșii născuți în Italia din părinți străini: peste 70.000 pe an. În fiecare an se înregistrează un număr ridicat de străini care devin italieni, 178.000 în 2015. Populația străină este echilibrată privind genul, cu un ușor avantaj feminin (51,4%)”, a concluzionat Alleva.
Citiți și: