Menu
in

40 de ani de ortodoxie în Italia, slujbă cu 22 de preoţi la Milano

Eveniment de excepţie, duminică, 27 iulie 2014 în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Milano, unde feţe bisericeşti şi enoriaşi, pătrunşi de sentimentul profund al credinţei, au aniversat 40 de ani de la venirea la Milano a preotului Traian Valdman, şi împlinirea a 70 de ani de viaţă a acestuia. În urmă cu câteva zile, preotul mărturisea că, pe măsură ce înaintează în vârstă, cu atât simte mai mult dorul de România, unde a decis să petreacă o parte din această vară.

O atmosferă unică, cea de la Milano, în care în repetate rânduri pe timpul slujbei Sfântului Maslu, credincioşi şi preoţi ortodocşi români şi-au şters de pe feţe sudoarea şi lacrimile.

În faţa altarului, la slujba Sfantului Maslu enoriaşii au văzut 22 de preoţi din Protopopiatul Lombardia. Între aceştia, preotul Gheorghe Vasilescu, de la Torino. Discursul părintelui Vasilescu a fost presărat cu amintiri din vremurile de început. El împreună cu părintele Valdman au înfiinţat parohia de la Torino, unde acum preotul Vasilescu desfăşoară o excelentă activitate pastorală.

„O cuvântare emoţionantă, un moment la superlativ, cel în care părintele Vasilescu a vorbit despre istoricul activităţii Părintelui Traian, a fost emoţionant şi faptul că atâta lume şi preoţi strânşi ân jurul altarului au venit să-l slujească pe Dumnezeu şi să ureze la mulţi ani preotului nostru drag”, ne-a declarat Ilona Murin.

La finalul slujbei, consulul general al României la Milano, George Bologan, şi-a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul dat de preotul Traian Valdman românilor aflaţi în Italia, dar şi lui personal în momentele de la începutul carierei sale, când ajunsese la Roma ca ataşat cultural.

Printre credincioşi se afla şi Virginia Popescu, violonistă de origine română stabilită în Italia, prezentă la prima slujbă în capela din centrul oraşului Milano.

„Pentru mine, un moment extrem de impresionant de reculegere, de credinţă, de participare intensă atât din partea preoţilor cât şi a enoriaşilor. M-am simţit datoare să exprim câteva cuvinte de admiraţie şi de mulţumire părintelui Traian, considerând calea comună pe care am parcurs-o în toţi aceşti ani, eu în căutarea mea de credinţă, iar dumnealui în vocaţia sa de duhovnic.

Nu puţine au fost dificultăţile când, tânăr, fără niciun sprijin, ajuns pe aceste meleaguri a trebuit să sădească primul sâmbure al credinţei noastre ortodoxe. Numai credinţa cea puternică în Dumnezeu, convingerea în forţa misiunii sale duhovniceşti l-au ajutat să înfrunte dificultăţile, să clădească biserica pe care o avem astăzi, de la care a plecat cele 203 parohii ortodoxe româneşti în Italia. Participarea mea ca martoră constantă a activităţii sale am exprimat -o cu sinceritate şi emoţie şi cu mica mea contribuţie prin concertele organizate în cadrul parohiei”, ne-a declarat Virginia Popescu.

Toţi participanţii au dorit să aibă fotografia preotului aniversat, pe care stă scris în română şi italiană „Timpul anilor noştri este şaptezeci, de vom fi în putere optzeci de ani şi ceea ce este mai mult decât aceştia, osteneală şi durere. Învaţă-ne, Doamne, să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm către înţelepciune”.

Părintele Traian Valdman din Milano: Străinătatea le-a întărit românilor credinţa

A urmat o mică petrecere la un restaurant românesc. „Nu mică a fost supriza când, la dineul ce a urmat slubei, în onoarea preotului Traian, când îmbrăţişând chitara, saxofonul sau flautul şi unind vocile toţi preoţii şi preotesele au dat naştere unei petreceri româneşti cu repertoriu bogat şi atmosferă minunată. Vocea solistă a părintelui Traian în melodia dedicată soţiei sale, Angela, a încălzit sufletele, iar mulţumirea s-a arătat pe chipul lui. Pentru mine, un dar neaşteptat şi intens”, ne-a declarat Virginia Popescu.

Traian Valdman s-a născut la Scurtu Mare, în Judeţul Teleorman. În 1969 s-a căsătorit cu Angela Lazăr. Are doi fii, Gheorghe Cătălin, născut la Bucureşti în 1970, şi Valentin Ştefan, născut în 1979 la Milano. Dumnezeu le-a dăruit trei nepoţi, David, de la Cătălin şi Rachele, şi Giorgio şi Ştefan, de la Valentin şi Chiara. Pe toţi trei i-a botezat chiar bunicul, în Biserica Santa Maria della Vittoria, sediul Parohiei Ortodoxe Române. La Milano a venit pentru studii, dar aici a găsit o comunitate de ortodocşi care au simţit nevoia să trăiască legătura cu Dumnezeu.

Până în 1996 a slujit la biserica San Benedetto alle Monache în Via Giulio Giulini, pînă când Cardinalul Carlo Maria Martini, cu care stabilise relaţii foarte bune, i-a acordat spaţiul din Via De Amicis. Este preotul pe care unii enoriaşi indiferent de vârstă, îl numesc tată; slujbele sale sunt înţelese şi de cei care au probleme de auz, sau de cei ce nu cunosc limba română; în biserica lui credincioşii vin pentru că găsesc ceva de care sufletul lor are nevoie şi unde se simt acasă.

Georgiana Baciu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version