in

4 milioane de vehicule circulă FĂRĂ ASIGURARE în Italia. Iată ce pățești dacă ești prins

Controalele Poliţiei Rutiere arată o puternică sustragere de la plata RCA obligatorie. 22 de persoane denunţate, 130 de maşini fără RCA: acesta este bilanţul unei operaţiuni recente de verificare a asigurărilor efectuată la nivel naţional de Poliţia Rutieră.

În întreaga Italie, 415 patrule au controlat pe străzi 6.000 de vehicule: 6% circulau fără asigurarea obligatorie, un fapt considerat deosebit de grav pentru societate, scrie omniauto.it.

Amenda pentru cei care nu au asigurare este de 841 euro, plus sechestrarea vehiculului. Care va fi restituit în 60 de zile dacă proprietarul plăteşte sancţiunea, cheltuielile de custodie şi o primă de asigurare de cel puţin şase luni. Amenda scade la un sfert din suma prevăzută dacă asigurarea este reactivată în 30 de zile de la scadenţă; sau dacă interesatul dă la casat vehiculul în 30 de zile de la expirarea sancţiunii. Şi are dreptul la o reducere de 30% dacă se plăteşte în cinci zile.

Potrivit unui studiu recent, în Italia circulă 4 milioane de vehicule fără asigurare, dintre care 2,8 milioane sunt autoturisme. Reprezintă mai mult de 8% din total şi neplăţile se apropie pentru companiile de asigurări de 2 miliarde de euro, însă dauna majoră este pentru conducătorii oneşti care absorb cu poliţa lor şi costurile directe şi indirecte imputabile celor care evită plata asigurării.

Autovehiculele înmatriculate în Italia vor putea circula pe teritoriul României doar 90 zile într-un an

Datele sunt rezultatul unei proiecţii realizată de Automobil Club Italia pe baza unui studiu efectuat în colaborare cu Primăria din Roma, Poliţia Roma Capitale şi Ania (Asociaţia companiilor de asigurări).

Încrucişând în timp real datele Registrul public automobilistic (PRA)şi Ania, dintre cele 41.825 de autovehicule care în săptămâna 24-30 octombrie 2012 au generat 190.391 de treceri înregistrate de camerele de luat vederi în Zonele cu trafic limitat (Ztl) ale Capitalei, s-a stabilit că 9% dintre autoturisme şi 15% dintre motocicletele în tranzit erau fără asigurare, la fel 17% dintre autovehiculele pentru transport mixt, 4% dintre camioane şi 2% dintre autobuze şi autocare.

Controalele au fost efectuate în 29 dintre cele 41 de treceri Ztl din Roma (Centru istoric, Trastevere şi San Lorenzo) şi pe 5 dintre cele 16 benzi preferenţiale supravegheate de sisteme de telecontrol.

Mii de români cu mașini înmatriculate în țară nu plătesc amenzile în Italia

Aceste maşini fără RCA sunt mine umblătoare, pentru că atunci când o maşină fără poliţă obligatorie vă tamponează (sau este responsabilă în alt fel de un accident), trebuie să vă adresaţi Fondului victimelor rutiere. Ceea ce înseamnă o procedură birocratică deosebit de dură. Printre altele, cel care este conştient că nu are RCA „se joacă cu focul”, şi ar putea deveni un pirat al străzii: cauzează un accident şi apoi fuge de teama consecinţelor accidentului.

Există şi cei care circulă fără să ştie neavând RCA. Este inutil să se aducă ca scuză buna-credinţă, sau faptul de a fi fost înşelat. Este cazul companiilor fantomă: escrocii „amestecă cărţile” continuu. Se poate ca societatea de asigurări să existe, să aibă sediu în străinătate, dar să nu opereze în Italia. Sau este abilitată să opereze în Italia, însă numai în ramura Asigurări de Viaţă şi nu în cea RCA.

Sau, mai mult, este autorizată şi pentru ramura RCA numai de câteva zile, şi astfel nu pot exista poliţe care să dateze de săptămâni în urmă. În acest fel, bandele vând pentru câţiva euro pe an asigurările false (producând bani frumoşi, în special în Sud), profitând de criză şi de prima RCA care determină automobiliştii să caute tarife foarte mici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Evaziune şi spălare de bani de 3 milioane de euro în fotbal. „Mitică de la Ligă”, reţinut pentru 24 de ore

Italia, pe primul loc la cianură în apă