Un sfert dintre italieni nu vor vecini români, iar 37% nu şi-ar mărita fata cu un conaţional de-al nostru. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu Istat "Migranţii văzuţi de cetăţeni", promovat şi finanţat de Departamentul pentru Şanse Egale, prezentat pe 11 iulie la Roma.
Iată rezultatele principale:
– 59% dintre intervievaţi afirmă că imigranţii sunt trataţi mai puţin bine decât italienii. În particular, mare parte a intervievaţilor consideră dificilă pentru un imigrant inserarea în societatea italiană (80,8%). 2,4% o consideră imposibilă.
– Condamnarea comportamentelor discriminatorii este generală: majoritatea consideră că nu este deloc justificat să se ia în bătaie de joc un student (89,6%) sau să se trateze mai puţin bine un lucrător (88,7%) "pentru că este imigrant".
– Cu toate acestea, 55,3% consideră că "la atribuirea locuinţelor sociale, la egalitate de cerinţe, imigranţii ar trebui să fie inseraţi pe listele de aşteptare după italieni", iar 48,7% sunt de acord ca "în situaţia de locuri puţine de muncă, angajatorii ar trebui să dea prioritate italienilor" în faţa imigranţilor.
– 60% dintre respondenţi sunt de acord cu faptul că "prezenţa imigranţilor este pozitivă pentru că permite confruntarea cu alte culturi". Tot 60% sunt de acord cu afirmaţia că "imigranţii sunt necesari pentru a face munca pe care italienii nu vor să o facă". Doar 35% consideră că imigranţii le iau italienilor locurile de muncă.
– 65,2% dintre intervievaţi consideră că imigranţii sunt prea mulţi.
– Creşterea numărului de căsătorii şi uniuni mixte este cosiderat un fapt pozitiv de 30,4% dintre respondenţi, în faţa a circa unei cincimi (20,4%) care consideră negativ acest fenomen. Dacă însă este propria fiică cea care se căsătoreşte cu un imigrant situaţia se schimbă. De exemplu, 59,2% dintre intervievaţi ar avea multe probleme şi 25,4% ceva probleme dacă viitorul soţ ar fi un rom/sinti. Procentele se plasează la 37,2% şi respectiv 31,7% în cazul unui român.
– Pentru majoritatea nu este o problemă să aibă un străin ca vecin. Cu toate acestea, 68,4% nu ar vrea să aibă ca vecin un rom/sinti: pe locul al doilea şi al treilea dintre vecinii cei mai neagreaţi se plasează românii (indicaţi de 25,6%) şi albanezii (24,8%).
– 72,1% sunt în favoarea recunoaşterii la naştere a cetăţeniei italiene fiilor de imigranţi născuţi în ţara noastră.
– 91,4% consideră just ca imigranţii care fac cerere să obţină cetăţenia italiană după un anumit număr de ani de rezidenţă regulară: sunt suficienţi 5 ani pentru 38,2% dintre respondenţi, sunt necesari 10 pentru 42,3%.