Crește numărul firmelor cu patroni neitalieni la Roma: sunt peste 26.000 în 2012, cu circa 3000 mai multe decât în anul anterior, scrie Il Tempo, care citează datele de la Confederazione Nazionale dell’Artigia nato e della Piccola e Media Impresa (CNA).
Explozia de firme străine se constată mai ales în construcții, unde se înregistrau 4.253 firme în 2012. Dintre acestea, 2.353 sunt firme cu titulari români, adică mai mult de jumătate.
Se închide un magazin și în locul lui, după câteva luni, se deschide un altul care are ca patron un străin. Se întâmplă cam în toate sectoarele: comerț, construcții, restaurante, manufactură, servicii. În timp ce la Roma criza provoacă moartea micilor întreprinderi, în același oraș numărul firmelor străine crește în ritmul sutelor pe an și tocmai în ultimii doi ani s-a înregistrat o adevărată explozie de noi firme individuale în domeniul restaurantelor și în construcții.
Sunt baruri, magazine de înghețată, florării, restaurante, magazine de îmbrăcăminte, patiserii, pizzeri, firme de renovări. Nu este întotdeauna facil să-ți dai seama de schimbare pentru că în special în anumite domenii, cum sunt cel al restaurantelor sau al comerțului, doar patronii sunt străini în interiorul firmelor rămânând forța de muncă italiană.
Noii întreprinzători vorbesc în special română, chineză, egipteană, indiană. “Exploatează” golul lăsat de lipsa schimbului de generație al italienilor în activitățile cele mai obositoare, cum sunt cele de patiser, pizzar, muncitor. Se ajută unii pe alții, astfel banii care lipsesc pentru deschiderea unei firme îi împrumută tatăl, unchiul, un amic, reușind în acest fel să evite băncile. Ceea ce câștigă reinvestesc aproape în totalitate în firmă.
Astfel, chiar și pe timpul anilor teribili de criză, numărul lor continuă să crească. CNA Roma confirmă că numărul patronilor străini de firme din Capitală a ajuns la 26.480 în 2012 față de 23.395 în anul anterior. Numai în construcții s-a trecut de la 3.911 de firme individuale în 2011 la 4.253 în 2012. Dintre acestea, 2.353 sunt românești.
În domeniul restaurantelor, alt sector în care se vorbește tot mai des o limbă străină, totalul străinilor este de 1.419 dintre care 326 chinezi și 286 egipteni, față de 5.062 firme italiene. De la un an la altul firmele neitaliene din acest sector au crescut cu 118 unități. “În baruri și magazine există o adevărată explozie de firme străine” confirmă Claudio Pica, secretar al Asociației Bar e Gelaterie din Roma și Provincie.
”De doi ani în această parte în special chinezii deschid noi puncte de vânzare dar nu numai în cartierele în care prezența lor este veche, cum este Esquilino. Se pricep la negocieri și pun ochii pe localurile în care nu lipsește clientela”. Claudio Pica a calculat că se îndreaptă către 15% cota de activități publice cu patron străin, din un total de 12.000 de firme.
Dar în anumite sectoare cota este cu mult superioară. “Cel puțin 70% dintre magazinele de fructe și minimarket-uri sunt deschise de străini – afirmă Valter Giammaria, președinte al Confesercenti provincial – și totul numai în doi ani, în timp ce în cazul florarilor procentul este de 60%”. Potrivit lui Giammaria, în special factorul “sacrificiu” este cel care favorizează deschiderea de firme neitaliene. Nu din întâmplare la patiserii și pizzerii cota de străini, egipteni în principal, crește de la an la an. Situație asemănătoare în domeniul manufacturii: 1.355 de firme străine al căror număr cu numai trei ani în urmă era jumătate.