Menu
in

”Vreau să unesc diaspora”, misiune imposibilă cu Andy Szekely, maestrul dezvoltării personale

În 22 noiembrie la Milano, în 27 noiembrie la Roma: Seminarii de dezvoltare personală pentru românii din diaspora, organizate de trei experţi veniţi din România, Andy Szekely, Cristian Oneţiu şi Eusebiu Burcaş, care au fondat CLARO, clubul de leadership şi antreprenoriat al românilor de pretutindeni!

«Esti un antreprenor, un free-lancer, un manager sau pur şi simplu un om cu initiaţivă interesat de leadership, dezvoltare antreprenorială, educaţie financiară, creştere personală şi profesională? Cum ar fi să te întâlneşti cu mari experţi români din cele mai importante arii profesionale şi sa înveţi de la ei? (…) Un eveniment UNIC, plin de informaţii absolut necesare pentru a reuşi în orice mediu antreprenorial pe care NU AI VOIE SĂ ÎL PIERZI DACĂ ÎŢI DOREŞTI SUCCES ŞI FERICIRE!»

Vrei să ai succes și să fii fericit? CLARO, eveniment special pentru românii cu inițiativă din diaspora, organizat la Roma

Aşa suna anunţul pentru întâlnirea de la Roma, precizându-se că accesul este gratuit! Am stat de vorbă cu unul dintre experţii veniţi în Italia, Andy Szekely, iniţiatorul pieţei de dezvoltare personală şi profesională din România. Scopul primordial, spune el, este „unificarea comunităţilor de români de pretutindeni”. Misiune imposibilă?

“Când te cunoști pe tine devii liber, când îi cunoști pe ceilalţi devii lider. Nu poţi să devii lider dacă nu ești liber.” Un enunţ marca Andy Szekely, 41 de ani, din Rădăuţi (Suceava). Povesteşte că în 1995 a făcut o schimbare de macaz: «Practic, am renunţat la ce învăţasem în facultate (contabilitate), pentru că am descoperit psihologia practică şi dezvoltarea personală. A fost pentru prima dată în viaţa mea când am simţit că îmi curge prin vene, pasiunea de a mă dedica cu totul unui domeniu profesional.

Am început aducând în ţara o serie de specialişti străini în acel domeniu de graniţă. Practic am creat şi educat piaţa de la zero. În zece ani numărul invitaţilor a depăşit 40, din 7 ţări. În total câteva sute de evenimente. Pe parcurs, cu experienţa acumulată am început să susţin şi organizez propriile evenimente, iar astăzi suntem pe ultima sută de metri în construirea unui institut de leadership în România, cu 6 domenii de studiu în care un lider se poate forma de la nivelul de începător până la nivelul cel mai înalt.»

Andy Szekely, de ce ai decis să te adresezi românilor din diaspora? Unde ai organizat până acum întâlniri şi ce urmează?

«Am început la Milano pentru că acolo avem prieteni ce au participat în ultimii ani la cursurile noastre în România şi au dorit să aducă metoda noastră şi în comunitatea de români de aici. Ideea a pornit însă cu mulţi ani în urmă, când mi-am dat seama că unul dintre lucrurile care ne lipseşte cel mai mult ca naţie este spiritul comunitar. Există motive întemeiate pentru asta (dezbinarea şi ipocrizia promovate de regimul comunist), însă istoria nu trebuie să justifice la infinit neîmplinirile viitoare.

Astăzi lumea se globalizează. Nu mai contează la fel de mult locul în care te găseşti, dar contează din ce în ce mai mult felul în care ştii să faci echipă cu semenii tăi. Conaţionalii tăi ar trebui să fie cei mai importanţi dintre aceştia, pentru simplul motiv că sunt foarte multe lucruri care te leagă de ei (tradiţie, obiceiuri, familie, fibra naţională şi cea psihologică). Cei chemaţi să apere aceste valori suntem noi, românii. Din păcate, cred că ne lăsăm prea mult judecaţi de alţii fără să explicăm foarte clar ce fel de oameni suntem şi ce calităţi avem.»

Care este scopul acestor întâlniri?

«Scopul este unificarea comunităţilor de români de pretutindeni, indiferent unde locuiesc. Sunt naţii pe planeta care au reuşit acest lucru în mod exemplar, chiar dacă au fost supuse la asupriri chiar mai mari decât noi (sau poate tocmai de aceea).

Când spun unificare nu mă refer la cine ştie ce organizaţie sau ideologie politică. Nu ne interesează politica. Ne interesează spiritul antreprenorial şi asumarea rolului de lider. Am prieteni români în străinătate care au demonstrat aceste lucruri cu fapte şi au strâns în jurul lor comunităţi întregi de conaţionali şi rezultatul este că trăiesc mai bine împreună.

Pe de altă parte, sunt multe comunităţi de români dezbinate în diaspora. Oamenii nu ştiu unii de alţii şi ce e şi mai trist este că unii nici nu vor să ştie cu adevărat unii de alţii. De asta facem aceste evenimente: pentru că cel mai bun mod pe care îl cunoaştem de a întări o comunitate este a adunăm la un loc oameni cu interese comune. În cazul nostru interesul comun este evoluţia personală până la nivel de lider şi servirea celorlalţi din perspectiva antreprenorului. În asta credem şi asta vrem să facem!»

There is no such thing as a free lunch, spun englezii. Nimic nu e gratis pe lumea asta. De ce evenimentele tale sunt gratuite?

«Nici nu cred că e vorba de gratuitate aici, ci mai curând de a înţelege în ce a constat acest schimb. Cei care au venit mi-au oferit mie ceva, iar eu le-am oferit la rândul meu ceva. Oamenii care au venit la conferinţa de la Milano de exemplu au plătit cu timpul lor şi cu încrederea pe care au acordat-o organizatorilor.

De aceea, am considerat că este bine să vin şi eu în întâmpinarea lor oferind o conferinţă gratuită. Românii din diaspora nu mă cunosc la fel de bine ca cei din ţară, unde activez de 20 de ani. Nu poţi să pretinzi de la nimeni să te creadă pe cuvânt. E nevoie să îţi câştigi încrederea cu competenţă, profesionalism, sinceritate şi principii.

Am pornit de la ideea să oferim celor care ne onorează cu prezenţa posibilitatea să o facă fără strângere de inimă, adică fără să aibă impresia că totul este o vânzare.

Ce căutăm noi este un parteneriat în jurul unei idei ce poate părea prea frumoasă ca să fie adevărată, însă nimic nu este mai puternic decât o idee căreia i-a venit timpul!

Şi încă ceva!

Ce am eu de pierdut dacă am făcut o conferinţă gratuită? Păi NIMIC. Am venit în Italia, mi-a întâlnit prietenii, am făcut timp de câteva ore în una din zile ceea ce iubesc cel mai mult în viaţa din punct de vedere profesional… Oamenii care au venit s-au simţit excelent (se pot citi în on-line reacţiile spontane ale celor care au fost în sală).

Deci… este exact cum spui: „there’s no such thing as a free lunch”… But there are moments in life when dining with friends is priceless!»

Ce rezultate au obţinut persoane care au participat la seminariile organizate de echipa ta? Ne poţi da exemple concrete?

«Sunt sute de mărturii ale participanţilor la cursurile noastre, care se pot regăsi în site-ul www.andyszekely.ro. Ce cred că merită precizat aici este faptul că în România la ora actuală avem o piaţă de cursuri şi seminarii de dezvoltare personală şi leadership în care activează sute de traineri. Dintre aceştia, peste 100 îmi sunt sau mi-au fost discipoli.

Pentru mine aceasta e cea mai mare realizare întrucât misiunea mea este să inspir lideri care să trezească la rândul lor alţi lideri.

Eu sunt un om realizat şi personal şi profesional, în România. Am prieteni de calitate, câştig suficient, pot călători oriunde în lume, îmi pot lua 3 luni de concediu pe an, etc… Cred însă că adevărata împlinire e data de faptul că îţi urmezi calea, iar calea mea este să formez lideri de comunităţi. Astăzi suntem prezenţi în 14 oraşe din România cu comunităţi conduse de lideri – traineri şi organizatori de evenimente pe care i-am format noi. Ei câştiga bani cu noi, nu fac doar voluntariat.

În plus, la cursurile noastre au participat manageri care azi îşi conduc mai bine echipele, oameni care s-au împăcat cu părinţii lor după ce nu şi-au vorbit 10-15 ani, scriitori care şi-au văzut cu ochii împlinirea visului de a-şi publica manuscrisele, oameni care şi-au schimbat profesiile de la domenii care nu îi reprezentau la domenii vocaţionale, oameni care au scăpat de datorii, etc.»

Dacă aş participa la un seminar de-al tău, aş întreba: Am o idee bună de afaceri, am o abordare pozitivă asupra lucrurilor, dar nu am bani. Ce mă sfătuieşti?

«Banii sunt ultima resursă de care ai nevoie. În primul rând scoate-ţi din minte percepţia că fără bani nu poţi porni. Ai inteligenţă, ai acces la informaţii, ai prieteni şi cunoştinţe, ai infrastructură, etc. Toate acestea în urmă cu 100 de ani erau la 10% din ce înseamnă azi şi totuşi oamenii reuşeau.

Cel mai important lucru pe care să îl faci este să îţi testezi ideile acţionând. S-ar putea să nu îţi iasă 9 din 10. E normal să fie aşa. Ţinteşte-o pe cea care îţi iese, nu te supăra pe cele 9 care nu se dovedesc a fi câştigătoare.

Concepe un mic proiect de test pentru orice idee şi treci la treabă. Esenţa e să îţi dai seama dacă există piaţă pentru ideea ta. Internetul de poate ajuta să testezi infinit mai ieftin decât o puteai face în trecut. Continuă cu ideea ta numai după ce ai primii clienţi plătitori, nu după ce câţiva prieteni ţi-au spus că e o idee bună.»

Există o criză economică şi financiară profundă în Europa, în Italia în special. Pot fi depăşite obstacole concrete doar printr-o schimbare de viziune?

«Nu pledăm doar pentru o schimbare de viziune. Un ingredient chiar mai important este să treci la nivelul următor în ce priveşte informaţia de calitate pe care o deţii. Oamenii bogaţi de astăzi pur şi simplu ştiu mult mai multe lucruri decât cei săraci, iar asta nu e numai pentru că au bani să plătească nişte consultanţi scumpi, ci pentru că au disciplina să înveţe foooaaarte mult prin comparaţie cu cei săraci.

Un alt lucru pe care oamenii bogaţi îl fac este acela că investesc energie, timp, efort şi bani în reţeaua de prieteni şi cunoştinţe (networking). Asta le aduce oportunităţi noi pe care le selectează cu grijă. Acestea sunt ingredientele succesului, mai ales în criză. Dacă adaugi la ele foarte multă determinare, poţi paria pe viitorul respectivului om!»

Îi îndemni pe întreprinzătorii români din diaspora să investească în România? Suntem siguri că e cel mai bun sfat, având în vedere funcţionarea defectuoasă a multor sectoare în România?

«Îi îndemn să investească acolo unde sunt cele mai bune oportunităţi de business. Cred cu tărie că în România sunt astăzi mai multe oportunităţi decât în multe ţări occidentale pentru simplul motiv că noi mai avem încă foarte mult loc de creştere şi maturizare a sectoarelor economice prin comparaţie cu pieţele occidentale mult mai mature.

Dacă însă la nivel local un român cu spirit antreprenorial vede oportunităţi mai bune acolo unde locuieşte, în Italia sau orice altă ţară pe care şi-a ales-o ca reşedinţă, atunci acolo e cel mai bun loc de investit.»

Românii din străinătate pe care i-ai cunoscut la seminariile organizate până acum sunt diferiţi de cei de acasă?

«NU! Iniţial am crezut că da, însă după ce i-am cunoscut pot spune că la nivel fundamental, nu suntem diferiţi! Suntem tot români! Poate singura diferenţă este ca în ţară e mai confortabil acest lucru. Românii din diaspora compensează însă disconfortul de a fi minoritar în ţară respectiva cu un curaj poate mai mare decât al multor români din ţară (altfel nu ar fi avut puterea să plece). Români curajoşi sunt însă şi în România. Mai ales antreprenorii… deci rămân la primul răspuns: suntem tot români!»

Care este modelul tău în materie de marketing personal?

«Mă întrebi pe cine admir? Pe Richard Branson ca antreprenor, pentru că e spirit liber. Pe Brian Tracy pentru meseria mea, pentru că este consistent şi profund.

Dacă te referi la felul cum îmi fac marketingul, modelul meu e simplu: Ofer valoare la nivelul maxim de care sunt în stare, evoluez continuu şi nu mă opresc niciodată, pentru că de când mi-am descoperit drumul profesional acum 20 de ani nu m-am plictisit nicio secundă. Este imposibil ca aceste ingrediente să nu dea roade.

Dacă oamenii văd că dăruieşti în mod consistent valoare pentru binele lor e imposibil să nu te remarce. Pe scurt, modelul meu de marketing este să devin imposibil de ignorat, dar nu prin vedetism ci prin consecvenţă și consistenţă. Cred cu tărie că mesajul meu este prea valoros şi important ca să îl las superficial.

Cred în ce fac şi mai ales cred în oamenii pentru care fac ceea ce fac. Mai ales în români, care sunt oamenii de pe planeta asta care consider că au cea mai mare nevoie de mine.»

Sorin Cehan


www.andyszekely.ro

Facebook: AndySzekelyPage

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version