Și-a anunțat candidatura pe Facebook în 21 ianuarie, fiind astfel primul care anunță că va candida pentru un fotoliu de parlamentar din cele șase din diaspora, luându-le astfel ”fața” greilor din partide mai mari și mai bogate, în bani și alegători.
Dar s-au mai văzut surprize, și așa cum Aurelian Mihai, un necunoscut, a câștigat în fața mult mai cunoscuților William Brînză sau Victor Socaciu, totul este posibil.
Pavel Croitoru, Paul pentru prieteni, 42 de ani, român stabilit în nordul Italiei, vicepreședinte la PNȚCD, partid cu nume și tradiție, vine din Iaşi şi este din 2004 în Italia. În ţară a lucrat la Senatul României, la Consiliul Judeţean Iaşi şi a avut un post de conducere într-o fabrică textilă. Locuieşte la Baveno, la 12 km de Verbania şi la 30 de km de graniţa cu Elveţia. Este căsătorit, are o fetiţă, se defineşte un om simplu şi modest.
Paul Croitoru, de ce ai ales Facebook pentru anunțarea candidaturii si de ce data de 21 ianuarie?
«După ce au apărut o serie de articole în presa din România, despre alianțe ale PNȚCD în alegerile locale, am decis să dau un semnal și din străinătate. 21 ianuarie a fost întâmplător. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Am ales Facebook pentru că acesta va fi principalul meu aliat. În 2016, față de alegerile precedente, campania pe FB poate ajunge la extrem de mulți oameni, la care direct nu aș putea ajunge niciodată.»
Ce reacții au fost?
«Ceea ce am citit în mediul meu virtual erau reacții extrem de pozitive, dar au existat și reacții mai puțin dorite în diferite „colțuri de stradă” de pe internet.»
Cum își vei face campanie? Cine te finanșează?
«Mai mulți apropiați doresc să mă susțină cu cât poate fiecare. Chiar ieri o doamnă din Franța s-a oferit să-mi doneze 50 euro pentru campania electorală. Toți banii pentru campania mea electorală vor trece prin casieria PNȚCD. În curând toți cei care doresc să doneze câte ceva pentru campania mea electorală vor avea toate coordonatele bancare.
Cât privește modul de campanie electorală, cu siguranță voi avea câteva întâlniri cu comunitatea românească din Italia, Spania, Germania, Franța și ca prioritate Serbia, acolo unde avem mulți români în suferință. Și evident, mă voi face cunoscut pe Facebook.»
Ai deja un slogan?
«Nu! Dar am dorința de a face ceva semnificativ pentru românii din străinătate.»
Aliați în comunitate, pe cine ai? Grupuri, asociații, persoane…
«Încă din vara anului trecut, am anunțat că PNȚCD caută oameni reprezentativi în Diaspora pentru a le da posibilitatea de a candida pentru alegerile parlamentare pe listele PNȚCD sau o viitoare alianță electorală în care va intra PNȚCD.
Am propus multor persoane cu potențial, din punctul meu de vedere, să vină să candideze, mai ales că mulși au exprimat în diferite moduri dorința de a se implica în politică. Unii au refuzat cu gândul că nu vom trece pragul electoral de 5%, alții au spus să aștept, să vedem ce va mai fi… de fapt, toși vor să meargă la sigur. În politică, astăzi ești, mâine nu mai ești! Nu puteam merge la infinit cu această atitudine, așadar am decis să mă implic în mod direct, bineînțeles asta nu înseamnă că nu este loc și pentru alte persoane, care sunt dispuse să meargă până la capăt.
Mă simt aproape de mulți oameni din comunitate. Dar nu vreau sa fiu aproape de anumite asociații sau persoane consacrate. Vreau să fiu alături și să am alături oameni de rând, nu în mod special lideri sau vip-uri. Îi respect pe toți, dar vreau alături de oameni.»
Ce mai înseamnă azi PNȚCD?
«PNȚCD este un partid istoric, un partid cu o istorie de peste 100 de ani, dar în acest moment este condus de o echipă tânără, adaptată cerințelor anilor 2016, ce își propune de a aduce un echilibru în viața politică din România.
Eu nu voi lăsa niciodată acest partid, în primul rând pentru doctrina creștin democrată și în al doilea rând pentru că nu a colaborat niciodată cu ex FSN și actualul PSD.»
Ce părere ai despre Conferința Românilor de Pretutindeni organizată cu mare pompă la București?
«O întâlnire de partid și atât.»
Ce părere ai despre prestația actualilor parlamentari ai diasporei? Ce le reproșezi?
«Activitatea celor 6 parlamentari de diaspora cred că poate fi descrisă în maxim 6 minute, 1 minut de fiecare. În afară de o grevă a foamei a domnului Aurelian Mihai și o declarație a domnului Viorel Badea, precum că românii doresc mărirea taxelor consulare, nu au făcut nimic. Doar plimbări, întâlniri cu apropiați și atât.»
Ce îți propui tu? Ce crezi că se poate face din această poziție?
«Am identificat o serie de neajunsuri ale românilor din străinătate. Avem români, care doresc să se întoarcă acasă, în România și alții care s-au stabilit definitiv în străinătate, cu toate că … la bătrânețe vor în țara mamă. Personal vreau sa duc o „bătălie” pentru întoarcerea românilor acasă, aceasta fiind suferința cea mai mare. Asta înseamnă o Românie „Occident” așa cum au găsit Occidentul, când au plecat din țară. Pe scurt: legislație corespunzătoare pentru încurajarea tuturor investițiilor făcute de românii din străinătate, nu doar pentru firmele de afară … Scutiri de taxe și impozite pentru prima casă achiziționată în România la repatriere. Toate bunurile dobândite în străinătate de către repatriați să fie scutite.
Mai pe scurt, un mediu care să încurajeze repatrierea. Iar pentru cei care au decis sa rămână definitiv în străinătate, în primul rând reprezentativitate, organizare, servicii consulare de calitate.»
Sorin Cehan