La Roma, peste 1300 de români înscriși pentru a putea vota la alegerile administrative nu pot să-și exercite acest drept datorită faptului că primăriile nu le-au trimis carnetele de alegător. Deși înscrierile au fost făcute în termenul legal, până la data de 26 aprilie, autoritățile electorale nu au reușit să le pună la dispoziție carnetele care le permiteau să se prezinte astăzi la vot.
Președintele Asociației Românilor din Italia (ARI), Eugen Terteleac, s-a prezentat la Biroul Electoral Central (situat în Via Luigi Petroselli), cerând explicații. Răspunsul a fost halucinant: ”Nu suntem noi de vină, ci firma care trebuia să facă distribuția”. Practic, vina a fost aruncată asupra firmei de curierat care ar fi avut obligația să distribuie carnetele pană cel târziu ieri.
Eugen Terteleac ne-a declarat în exlusivitate că va denunța la forurile italiene și europene această gravă încălcare a drepturilor electorale ale cetățenilor români cu drept de vot, de la Roma.
Eugen Terteleac, președintele ARI (al doilea din dreapta), în fața BEC
Iată ce ne-a mai declarat președintele ARI:
”ARI s-a implicat pentru a informa membrii săi asupra dreptului la vot, pentru alegerile locale de la Roma. Descoperim că Primaria Romei nu a transmis nicio informare asupra acestui drept. ARI s-a mobilizat și a reușit să convingă aproximativ 1300 de cetățeni să se înscrie prin procedura formatului electronic. Dintre aceștia 1300, 400 au fost înscriși direct de către voluntarii ARI. Totodată, am cerut prefectului Romei să mărească timpul de înscriere până în 20 mai. Răspunsul a fost că nu este posibil pentru că primăria nu ar fi reușit să proceseze și să trimită prin poștă carnetul de alegător.
Cel mai mare abuz pe care am putut să îl decopăr față de comunitatea noastră este îngrădirea dreptului la vot al celor 1300 de înscriși întrucât la niciunul nu a ajuns carnetul de alegător și nici nu au primit un răspuns la cererea făcută.
Prin acest răspuns s-ar fi putut rezolva această situație întrucât cetățenii europeni înscriși în termen legal pot ridica personal sau prin împuternicire, limitată la nucleu familial, buletinul de vot de la BEC din Roma.
Am fost informat că în anumite secții de votare, români posesori ai carnetului de alegător au întâmpinat dificultăți în a-și exercita dreptul la vot deoarece nu erau pe listele electorale.
Un dezastru pentru comunitatea românilor din Roma pentru că reprezentativitatea acestora este aproape inexistentă.
Aici este diferența între democrația tradițională italiană și cea românească. În România, cetățenii europeni se pot înscrie până în ultimele zile si își pot exercita acest drept, în Italia le este îngrădit cu acceptul acelora care deseori se bat cu pumnii în piept pentru drepturile străinilor.”
Andi Rădiu
a.radiu@ziarulromanesc.net