Lucica Tudor, orginară din Olt şi stabilită din 1995 la Milano, a fost încoronată “Regina Romilor” din Europa în 2003. Interpretă de muzică tradiţională romă, Lucica, odată ajunsă în Peninsulă, s-a căsătorit cu un italian din Perugia, si a fost remarcată de presa din Peninsulă pentru propunerile şi mesajele către instituţiile italiene, menite, susţine ea, să îmbunătăţească situaţia romilor din Italia şi din celelalte ţări europene.
Ţara romilor, pe internet
Una din ultimele idei avansate de Lucica Tudor, relatată cu lux de amănunte, este aceea că romii ar putea avea ţara lor pe… internet: “Datorită Internetului, poporul rom ar putea deveni o nouă entitate politică, fără teritoriu, dar cu o reprezentanţă instituţională recunoscută", susţine Lucica Tudor.
“Moschee pentru musulmanii cinstiţi”
De Paşte, reprezentanta romilor a organizat în tabăra de la Triboniano o serbare cu sarmale şi miel la grătar, invitându-i şi pe italieni să participe. Doar doi prelaţi au răspuns, însă, invitaţiei lansate de Lucica. “M-am săturat să încerc să am un dialog cu primăriţa oraşului Milano, în schimb cu Gianni Alemanno m-am întâlnit de mai multe ori şi am o mare stimă faţă de dânsul”- a spus “Regina romilor”, intervenind cu un discurs în mijlocul petrecerii.
Apoi, a venit cu o propunere neaşteptată: “E revoltător faptul că musulmanii de la Milano nu pot să aibă o moschee unde să se roage. Voi cere cardinalului Tettamanzi să sprijine construcţia unei moschei pentru toţi musulmanii cinstiţi din Lombardia” – a mai declarat Lucica Tudor pentru publicaţia “Leggo”.
“Noi ne naştem romi, vrem să murim romi!”
Intr-un interviu video, Lucica Tudor s-a lansat într-un discurs în favoarea membrilor comunităţii sale: “romii se nasc romi, nici nu devine romi, nici nu pot fi anulaţi. Stiu un preot catolic care a vrut să-i nege pe romi, a vrut să ne transforme în români. Am spus: nu, asta e prea mult! Pentru că noi, romii, suntem persoane libere, avem o cultură a noastră, avem legile noastre, judecătorii noştri. Avem muncile noastre, meşteşugarii noştri şi vrem să murim romi. Ne-am născut romi, vrem să murim romi. Aici cerem ajutorul Italiei şi celorlalte ţări, să avem posibilitatea de a exprima cultura noastră (…) suntem persoane care ştiu să lucreze şi putem fi o bogăţie pentru. Dacă ne ajutaţi, vă rog, să colaborăm, putem fi un bine pentru economia italiană. E de ajuns să ne vreţi”- conchide reprezentanta romilor.
Miruna Căjvăneanu