Menu
in

Victor Ponta: Este nevoie de un proiect politic pentru românii din Italia!

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a semnat, vineri 14 ianuarie 2011, la Roma, un acord de colaborare cu secretarul naţional al Partidului Democrat din Italia, Pier Luigi Bersani. Acordul prevede angajamentul din partea Partidului Democrat de a sprijni candidatura unui român la un loc în Parlamentul Italian.

L-am întrebat pe Victor Ponta care sunt intenţiile PSD în Italia.

«În primul rând am venit să mă văd cu o parte din reprezentanţii românilor din Italia, nu ştiu dacă neapărat reprezentanţi, oameni care trăiesc aici şi care au idei despre ce trebuie făcut pentru românii de aici. Mă văd de asemenea cu liderul Partidului Democrat, partenerul nostru din Internaţionala Socialistă şi Partidul Socialiştilor Europeni, şi particip şi iau şi cuvântul  la o întâlnire a liderilor de centru-stânga din Europa care are loc aici la Roma.»

Aţi spus că pentru românii din Italia au fost doar proiecte electorale, nu şi proiecte politice. Aveti intenţia de a dezvolta un proiect politic?

«Da, am intenţia şi am convingerea că este nevie de aşa ceva. Am convingerea că e nevoie de o schimbare fundamentală a poziţiei politice a României în special faţă de românii noştri din Italia şi Spania, acolo unde sunt comunităţile cele mai mari. Până acum au fost căutaţi de diverşi candidaţi sau de partide doar ca să dea nişte voturi. Eu cred că acum e momentul să schimbăm acest lucru. Trebuie ca românii din Italia şi Spania să participe activ, se fie reprezentaţi în comunităţile lor de aici, şi de asemenea în politica românească, iar proiectul să nu însemne doar că o dată la patru ani primeşti nişte voturi, ci să însemne realmente o reprezentare şi rezolvarea unor probleme pe nişte baze structurate.»

Aţi făcut nişte cercetări în prealabil, nişte studii, sondaje, cam pe câte procente din comunitatea românilor din Italia se bazează PSD?

«Nu este vorba de pe câte procente ne bazăm, ci de cu totul altceva. Acum, românii din Italia, din Spania, marile comunităţi din diaspora nu simt că pot cu adevărat să influenţeze cu ceva nici alegerile locale din comunitatea lor şi nici alegerile din ţară sau chiar dacă votează la alegerile din ţară, nu li se întâmplă nimic. Li s-au promis foarte multe, şi în 2008, şi în 2009, şi cei care au fost aleşi bineînţeles că au uitat a doua zi de ei. Eu cred că pe măsură ce această participare şi implicare în comunitatea de aici şi în politica din ţară prin vot arată că le şi aduce un avantaj, că şi primesc ceea ce li s-a promis, vor fi din ce în ce mai mulţi români care doresc să participe la vot.»

Daniel Neamu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version