in

Vasile „Valentino” Sînzianu: Cheia integrării: „Implică-te!”

"Prima condiţie pentru integrarea în Italia este vrei cu adevărat acest lucru", este de părere Vasile Valentin Sînzianu, sindicalist în cadrul CIGL Viterbo. De trei ani, Vasile este în prima linie în încearcarea de a-şi convinge conaţionalii şă-şi ceară drepturile, dar şi să-şi respecte obligaţiile, iar de fiecare dată când are ocazia îi sfătuieşte pe români participe activ la viaţa socială şi politică a localităţii unde trăiesc.

Vasile Valentin Sînzianu, "Valentino" cum îl strigă prietenii, are 43 de ani. S-a născut la Târgul Frumos, în judeţul Iaşi. Imediat după terminarea liceului s-a transferat la Medgidia, în judeţul Constanţa, acolo unde a lucrat ca funcţionar la primărie. În prezent locuieşte la Montalto di Castro, în provincia Viterbo. A venit în Italia în 2003, în concediu, fără se gândească la posibilitatea de a rămâne definitiv.

"Am venit în concediu la un nepot, pentru o săptămână. După două zile a intrat în casă un prieten şi a întrebat dacă vrea cineva să lucreze la cules sparanghel. Am zis să încerc şi eu, să văd cum este. Acasă nu pusesem mâna la treabă prea mult, pentru că fac parte dintr-o familie cu şapte copii, eu singurul băiat şi cel mai mic. Nu m-a pus nimeni la muncă. În final, după o săptămână, am câştigat mai mulţi bani decât într-o lună în ţară, cu tot cu ore suplimentare. Am ales să rămân. Ca să te îmbogăţeşti în ţară şi să-ţi întreţii familia, ori furi, ori pleci în străinătate. Eu am ales calea cinstită."

"Am plecat de jos"

Timp de opt ani,Valentino a lucrat tot ce a găsit. În construcţii şi în agricultură, ba chiar şi într-un restaurant. A încercat şi pe cont propriu. În final a ajuns funcţionar al sindicatului CIGL, în provincia Viterbo. "Experienţa din primele zile de muncă mi-a fost de folos. Am pornit de jos în aventura asta din Italia. Am decis să rămân şi nu m-am dat înapoi de la muncă. De asta rămăsesem, să-mi întreţin familia şi să fim din nou împreună.

Am lucrat apoi în agricultură, în construcţii şi pot spune că am învăţat meserie. Am încercat şi pe cont propriu şi nu am de ce să nu fiu mulţumit de acea perioadă. Orice meserie dacă o faci cu drag şi pasiune, îţi aduce satisfacţii. Apoi am trecut ca sindicalist şi asta sunt şi în prezent. Am făcut cursuri de formare şi din decembrie anul trecut sunt la CIGL." ne-a povestit românul.

Cheia integrării

Vasile Sînzianu e bucuros că are posibilitatea să-şi ajute conaţionalii cu informaţii, să le dea sfaturi în problemele lor legate de muncă, dar crede că implicarea în viaţa socială şi politică a localităţilor unde locuiesc i-ar ajuta mult mai bine. "Prima condiţie pentru integrarea în Italia este să vrei cu adevărat acest lucru" e de părere Valentino. "Românii din Italia sunt împărţiţi cam în trei categorii, după părerea mea. Sunt cei care stau pentru puţin timp şi din păcate ăştia sunt cei care ne fac rău ca imagine, pentru că nu au o casă, fură sau se ocupă cu tot felul de lucruri urâte.

A doua categorie e cea a navetiştilor. Aceştia lucrează doar pe perioada verii, în agricultură sau turism. De la din categoria asta apar multe probleme legate de lichidarea drepturilor băneşti.

Ultima categorie, a celor care s-au hotărât să muncească şi să locuiască în Italia e cea mai numeroasă. Dar şi aici sunt unii care stau cu gândul reîntoarcerii. Eu cred că legislativele din România şi Italia ar trebui să ţină cont de aceste categorii, pentru că fiecare e cu specificul ei, cu problematica diferită.

Cea mai mare greşeală pe care o fac românii este neimplicarea în viaţa socială a urbei unde trăiesc şi muncesc. Românii trebuie să participe la acţiunile de voluntariat, la chemarea primăriilor şi nu în ultimul rând să candideze la alegerile locale, acolo unde au dreptul să voteze şi să candideze. Eu cel puţin aşa văd că stau lucrurile."

Lipsa informaţiei

Românul e convins de necesitatea unor legi noi, specifice celor care au plecat din ţară. Motivele lipsei legislative o pune pe seama atât a legislativului de la Bucureşti, cât şi a comunităţii româneşti din Italia. "Există lipsuri de informaţie în ambele tabere. Nici legiuitorul nu cunoaşte problemele românilor de aici, dar nici noi nu ştim să le prezentăm. Există sute de asociaţii româneşti, niciuna nu e extinsă pe tot teritoriul Italiei şi astfel sfera de influenţă se opreşte la câteva persoane, majoritatea din familie sau prieteni apropiaţi.

Doar mici spectacole, sarbătoriri ale zilelor festive dar foarte puţine iniţiative care să adune un număr însemnat de români şi să se încerce delimitatea marilor probleme. Acele probleme care să ajute un număr mare de români. Din păcate, când vine vreun politician din România, de cele mai multe ori se adună puţină lume şi mulţi dintre ei aşteaptă doar un spectacol gratis sau o tarabă cu mici şi bere."

Valentino este şi vicepreşedintele PP-DD Italia şi coordonator al filialei locale a partidului. ”Am ales acest partid nu pentru ca îl am idol pe Dan Diaconescu, ci pentru ca am crezut în platforma program. De asemenea nu cred ca este vreo incompatibilitate între funcţia mea de partid şi locul la sindicat. Altfel spus, fac politica din România, dar apar drepturile românilor din Italia prin legile italiene.”

Andi Rădiu

 

Pasiune pentru poezie

Vasile Sînzianu are şi o mare pasiune pentru poezie. A scris două cărţi pe care le-a tipărit la o editură din Craiova. "Îmi place mult poezia, am scris de câte ori am avut posibilitatea. Satisfacţiile le-am avut când am văzut editate. Cele două volume se intitulează "Strigătul pământului" şi "Flori de poezie", apărute în 2010, primul şi 2012 cel de-al doilea. Ambele au fost tipărite la o editură din Craiova. Am în plan să scriu şi o carte de povestiri, inspirate din viaţa românilor din Italia."

Date de contact:

[email protected]

mobil: 3275843579

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Suntem liberi, mulţumim Italia”

Asociaţiile româneşti, speriate de Maroni