in

Vasile Baciu, sindicalistul din Padova: ”Mulți devin patroni pentru a avea de muncă”

Vasile Baciu, 38 de ani, sindicalist la Feneal Uil Padova, ne-a declarat că și în zona lui, situația este ca peste tot în Italia, “au început să lipsească banii de sus până jos”. Vasile cunoaște foarte bine piața muncii din zonă. A muncit într-o fabrică la Padova din 2005 și a fost ales reprezentant sindical timp de trei ani. În 2008 i s-a oferit ocazia de a deveni funcționar sindical, mai întâi în domeniul metalmecanic, de la care a trecut apoi la domeniul construcții și lemn.

În zona lui, mulți români și moldoveni care au lucrat până acum în construcții se gândesc să plece înapoi acasă. Munca, atunci când se găsește, este din ce în ce mai prost plătită, condițiile de muncă sunt din ce în ce mai grele, iar atunci când sunt probleme financiare, primii care nu sunt plătiți sunt muncitorii. În aceeași situație sunt și străini, și italieni. “Poate în anumite condiții străinii sunt mai expuși problemelor, pentru că străinii cunosc mai puțin regulile, sunt mai șantajabili. Și se mulțumesc cu puțin.”, spune Vasile Baciu.

Protest al muncitorilor români la Roma: „Firmele de construcții nu plătesc salariile la timp”

Grevă pe macara, la Torino: „Vrem banii munciți, 200.000 euro”

Dar criza din construcții afectează în primul rând străinii pentru că la Padova și în toată regiunea Veneto 60% din forța de muncă din construcții este de origine străină. În cazul firmelor care nu plătesc muncitorii, cauzele în justiție durează foarte mult, oamenii trebuie să aștepte ani de zile pentru a-și recupera banii care li se cuvin. Și asta se întâmplă pentru firmele mari. De la societățile mici, există șanse mai mici ca oamenii să-și recupereze banii. Sunt cazuri de muncitori care nu și-au primit banii de 4-5 luni, spune Vasile Baciu.

Există apoi cazul falselor “Partite Iva”, adică muncitori împinși de situație să-și deschidă firmă individuală. “S-a declanșat următorul mecanism: mulți devin patroni pentru a putea avea de muncă. Din muncitori devind peste noapte titulari de partita Iva. Acum fenomenul este mai accentuat, în perioada de criză. Contractorii le spun oamenilor că le garantează lucrări, dar apoi nu se pot ține de promisiuni. Astfel se fac mari economii, pe spinarea muncitorilor. Un muncitor angajat costă o firmă între 20 și 24 de euro la oră. Cu partita Iva, același muncitor primește între 12 și 15 euro pe oră, pentru aceeași muncă, din care trebuie să plătească impozite, contribuții, asigurări.”

De multe ori nici așa nu își primesc banii. Pe aceștia sindicatul nici nu-i poate ajuta: “Ei ies din sectorul nostru, prin statut nu putem reprezenta firmele”.

Sorin Cehan

Valentin Sînzianu, CGIL Viterbo: ”Românii se plâng de “țepele” de la patroni”

Radu Nicolae, sindicalist la Piacenza: ”Românii sunt mai răi decat italienii când e vorba de plată”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă ucisă de fostul soţ la Foligno. Criminalul s-a sinucis.

Un român din Italia va urca pe cel mai înalt vârf al Americii de Nord