Dacă în timpul Covidului există episoade de solidaritate, gestul de generozitate al lui Mihai și Raisa exprimă ceva unic și special.
Într-un moment istoric, precum cel pe care îl trăim, caracterizat de o interminabilă criză pandemică care afectează inexorabil cele mai slabe clase sociale și multe afaceri, uimește inițiativa unui restaurant din Tivoli, la o aruncătură de băț de Capitală, administrată de doi soți români.
Deși plătesc și ei un preț foarte ridicat, din cauza unei crize care a lovit economia mondială, nu au ezitat să-i ajute pe cei care nu își pot permite o masă caldă.
Proprietarii acestui local afirmat, recomandat de Tripadvisor și care se mândrește cu recenzii excelente, nu au ezitat a-și deschide ușile celor mai nevoiași, dedicându-și resursele și timpul unei forme neobișnuite de solidaritate umană.
În timp ce Mihai servește personal mesele, soția sa Raisa pregătește specialitățile delicioase.
Tratamentul pe care îl rezervă oaspeților „speciali” nu diferă de cel al clienților „plătitori”.
Se respiră o atmosferă de familie și nu lipsesc micile atenții, însoțite de un meniu extins, un pahar de vin românesc și un desert de casă.
De îndată ce oaspeții fericiți și mulțumiți părăsesc localul, mulțumind cu recunoștință, îi pun lui Mihai câteva întrebări.
Mihai, cum a apărut această idee de a-i ajuta pe cei mai nevoiași în acest moment special de criză socială și economică?
„Ca să spun adevărul, în trecut ne gândisem deja, eu împreună cu soția mea, să dedicăm luni, ziua de închidere a restaurantului, acestei inițiative. Dar apoi nu am avut șansa. Acum, în acest moment de criză, cu o scădere semnificativă a muncii, în loc să oprim afacerea, am simțit că este timpul să facem ceva pentru cei săraci.
Ne-am spus că, în loc să închidem, este probabil cazul să rămânem deschiși și să oferim posibilitatea unora, care au nevoie, să mănânce. Din acest motiv, am pus un anunț la intrare care îi invită pe toți cei care sunt flămânzi și nu își permit, să intre.”
În această muncă voluntară privată, cum faceți față costurilor acestei inițiative în ciuda crizei din sectorul tău? Ați primit vreun ajutor de la cineva?
„De la nimeni. Gestionăm acest serviciu singuri cu economiile noastre și cu ajutorul statului, să sunem așa. Am solicitat și am obținut un împrumut garantat. Dar, din păcate, statul ni l-a acordat cu o mână și cu două a preluat o parte din acesta, prin impozite.
Dar trebuie să spun, ca să fiu sincer, că după reportajul de televiziune la TG1, am primit multe mesaje care ne cereau IBAN-ul pentru o donație. Cu toate acestea, am refuzat aceste ajutoare, întotdeauna încrezători că putem primi câțiva clienți care își permit să-și plătească prânzul și, în același timp, să ne permită să mergem mai departe și să finanțăm acest serviciu pe care îl dedicăm celor mai nevoiași.”
Cine frecventează „cantina” săracilor de la voi?
„Până acum, cei care folosesc acest serviciu al nostru sunt toți oameni săraci și majoritatea italieni”.
Cum reacționează nevoiașii care vă frecventează restaurantul?
„Sunt mulțumiți de inițiativa noastră. Și având în vedere reacțiile lor, bucuria și expresiile lor de recunoștință, sunt convins că toate acestea sunt ceva de care au nevoie.”
Ce reacții au existat printre rezidenți, localnici, colegii proprietari de restaurante?
„Din câte văd, atât rezidenții, cât și social media au reacționat foarte bine. Dar sper că colegii mei gestionari de restaurante din Tivoli mă vor urma în această inițiativă pentru a-i susține pe cei mai nevoiași, pentru că avem dificultățile obiective de a-i putea primi pe toți.
Restaurantul nostru este mic și nu poate găzdui mai mult de patruzeci de persoane și are în prezent un număr limitat de locuri datorită reglementărilor anticovid care prevăd distanțarea socială.”
Această inițiativă a avut un ecou important în presă și la televiziune. V-a plăcut acest interes media?
„Desigur. Toate acestea ne-au mulțumit. Dar nu ne-am imaginat niciodată că inițiativa noastră modestă va atrage atenția și curiozitatea oamenilor. Nu era intenția noastră, ceea ce am făcut a fost din inimă.
Totul a început cu un anunț la intrarea restaurantului nostru, care apoi a ajuns pe social media. Din acel moment nu știu ce s-a întâmplat. Am avut multe solicitări de interviuri, de servicii de televiziune, dar le-am refuzat întotdeauna și continuăm să le refuzăm, deoarece aceasta nu a fost intenția noastră. Vrem doar să rămânem anonimi”.
Sunteți mulțumit de această inițiativă? Ați propune-o din nou în viitor?
„Mulțumiți da. Cu siguranță. În aceste zile ne-am dat seama de câți oameni au într-adevăr nevoie de o masă caldă. Nu credeam că sunt atât de mulți oameni săraci în Tivoli. Sperăm în viitor să ne permitem din nou această inițiativă, care ne oferă posibilitatea de a-i primi pe toți acești oameni nevoiași care, cu prezența lor, ne onorează să mănânce cu noi.”
Giuseppe Sergio Balsamà
Articolul în limba italiană: