Cristina Mătărcuță a luat nota maximă la teza de bacalaureat la liceul Agnesi din Milano: nota 100, pentru o lucrare despre vampiri. Cristina și alți străini sunt lăudați de Corriere della Sera, care descoperă că fii străinilor iau note mai bune decât elevii italieni. „Borislava, Mohamed, Carlos, Linisha. Pe tabelele cu rezultatele de la bacalaureat strălucesc nume neitaliene. Sunt imigranți de generație secundă, fii de părinți străini născuți la Milano sau sosiți în Italia de mici.
Deseori ei sunt cei care își adjudecă nota cea mai mare din clasă: o sută, sau 96, sau 93, sau 89. Și situația nu se mai întâlnește doar în școlile cu mulți înscriși din alte țări, cum sunt școlile tehnice și profesionale. Se întâlnește și în licee. Una dintre cele cinci note de 100 de la Agnesi – profil științe sociale – a fost luată de o româncă, Cristina Mătărcuță. În secția lingvistică de la Virgilio două dintre cele cinci note de 100 au fost luate de Danica Ana Averion, născută în Filipine, și de Jasmine Nour.
„Tinerii de origine străină sunt mai motivați: percep școala ca pe un loc de promovare socială, spre deosebire de colegii italieni care știu că pot utiliza alte canale pentru a intra în lumea muncii”, observă Francesco La Teana, director al liceului comercial Schiaparelli. „Însă ideea centrală – subliniază Agostino Miele, director al liceului comercial Moreschi – nu este competiția dintre italieni și străini, este includerea. Dacă școala își face bine treaba îi pune pe toți în aceeași condiție: apoi cine fuge mai mult ajunge primul”.
Adelina, premianta Olimpiadei de italiană: „Dorul de România, o durere grea, care îmi strânge inima ca un clește”
De fapt, la liceul tehnic Feltrinelli înscrișii străini fug: printre elevii excelenți premiați la sfârșit de an se numără tot mai mulți chinezi, srilankezi, români. „Proporția este de unu la patru – explică directoarea Annamaria Indinimeo -. Dar pe lângă mulții străini motivați, sunt tot atâția care nici măcar nu vor să învețe bine italiana: depinde de caracterul fiecăruia și de familiile pe care le au în spate”. Pentru directori, prezența părinților contează mult: „Deseori nu știu italiana și nu vin la ședințe, dar dacă sunt interesați se vede: încurajează elevii, pretind rezultate – povestesc cei de la liceul Cattaneo -.
Pe lângă aceasta au un mare respect pentru profesori: îi consideră a fi niște ghizi, nu subiecți de contestat așa cum se întâmplă de multe ori în rândul familiilor italiene”. Cristina Mătărcuță a obținut nota maximă la liceul Agnesi (profilul științe sociale). Astfel a intrat în rândul studenților merituoși care nu vor trebui să susțină testul de psihologie la facultatea Bicocca: a fost primită deja la cursul de științe și tehnici psihologice. Pe post de garanție, media sa de 9.
Elevii români premiați la Olimpiada Internaţională de Limbă şi literatură latină din Arpino, Italia
Cristina este româncă, fiica unui electrician și a unei angajate la un restaurant. A sosit la Milano acum zece ani: după ce a învățat limba, notele sale erau deja printre cele mai mari din clasă. „Îmi place să învăț și părinții mei țin mult la școală. însă de teme m-am ocupat eu mereu: m-au învățat să fiu autonomă”. Cristina a decis în școala medie că atunci când va fi mare va fi psiholog: fiecare alegere a sa o apropie de obiectivul său.
Vrea să trăiască în Italia însă nu a demarat încă procedurile pentru cetățenie: „Mă simt româncă”. În onoarea meleagurilor sale la bacalaureat a scris o lucrare despre vampiri. Comisia a fost cucerită.
(sursa: Corriere della Sera)