in

Succes extraordinar al Școlii de Vară de la Rignano Flaminio. „Tabăra ar putea fi organizată și iarna”

Ultima zi a Taberei de vară, mai cunoscută sub numele de „Scoala de Vara”, organizată de Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ilie Tesviteanul” din Rignano Flaminio, a fost sărbătorită într-o atmosferă plină de bucurie.

Alternând cântece cu dansuri, copiii, mândri că își îmbracă straiele tradiționale, au dedicat unele dintre cele mai frumoase și semnificative poezii românești celor prezenți la eveniment.

O inițiativă unică și exemplară, puternic dorită de părintele Ștefan Simion, responsabil pentru una dintre cele patru mănăstiri românești, care constituie o referință spirituală în panorama Episcopiei Ortodoxe a Italiei.

După cum a arătat preotul, „tabăra de vară a fost concepută mai ales pentru a ajuta familiile, în perioada de vară în care copiii își încep vacanța, iar părinții lor sunt angajați în activități de lucru”.

Școala de vară de la Rignano Flaminio: ”Copilul trebuie să-și cunoască țara și istoria”

Școala de vară de la RIGNANO FLAMINIO, EDIȚIA A IV-A – Artă și cultură în satul românesc prin ochii copiilor

Limba și tradițiile

Un proiect inovator care, aflat acum la a cincea ediție, și susținut printre altele de guvernul român, s-a impus acum ca un model cultural valid; prin această experiență prețioasă, copiilor și tinerilor li se oferă ocazia rară de a afla mai multe despre tradițiile, religia și limba țării de origine a părinților lor.

„Scoala de Vara”, concepută de fapt, tot pentru a însoți copiii, născuți în Italia, să învețe bazeele limbii lor materne, dacă pe de o parte constituie un angajament delicat și un sacrificiu excepțional pentru organizatori, pe de altă parte , reprezintă, în același timp, o sursă de mare satisfacție.

100 de elevi

Unul dintre profesori, Elena Constantin, concentrându-se pe tema aleasă „creativitatea prin artă și tradiție”, a subliniat că „anul acesta am avut un număr record de copii, evident, prin rotație, mai precis 100 de elevi, în conformitate cu regulile impuse de autoritățile italiene pentru combaterea pandemiei.

scoala vara Rignano Flaminio

Am încercat să realizăm, printre altele, câteva obiecte tradiționale, inclusiv ulcioare cu simboluri românești.

Pentru prima dată am găzduit în școală douăzeci de copii dintr-o altă parohie, implicându-i într-un concurs de pictură prin care toată lumea trebuia să prezinte România.

Cu toții am fost plăcut surprinși să descoperim imaginea frumoasă pe care o au despre țara noastră ”.

Identitatea europeană

Consilierul Ambasadei României, Gheorghe Milosan, care a vorbit la eveniment, nu a omis să-și exprime satisfacția cu privire la activitățile desfășurate.

„Suntem foarte fericiți că un eveniment de această dimensiune are loc spre sfârșitul pandemiei și începutul anului școlar. Este un moment extrem de important pentru comunitate, în special pentru copii, nu numai pentru studiul limbii, care este relativ vorbită în familie, ci și pentru aprofundarea culturii românești.

Nu știu exact câte ateliere au fost organizate în timpul acestei tabere de vară, dar ceea ce m-a surprins a fost că printre ele erau două în special dedicate educației civice și identității europene.

Lucru cu totul special, mai ales într-un localitate din apropierea Romei și care evidențiază elementul important pentru românii din comunitatea din Italia, și anume că ei, înainte poate de a fi italieni sunt europeni, lucru care îi apropie foarte mult de România, pentru că și noi, românii ne considerăm parte a poporului european „.

Bucuria copiilor

Bucuria copiilor este de neoprit. Printre aceștia Maria Elisa, care pentru prima dată, împreună cu fratele ei mai mic, a petrecut o săptămână în tabăra de vară. Maria Elisa ne-a povestit despre emoțiile ei:

„A fost o experiență foarte frumoasă, am întâlnit alți oameni, am avut ocazia să ne întâlnim și să ne facem mulți prieteni.

În prima zi am plâns cu toții, abia așteptam să mergem acasă, dar în ultima nu mai voiam să ne întoarcem la părinții noștri. L-am întrebat pe părintele Ștefan dacă tabăra poate fi organizată și iarna”.

Atât de mare a fost succesul acestei ultime ediții și aprecierea extraordinară din partea copiilor și părinților, încât părintele Stefano și-a dorit ca această inițiativă „să poată continua, chiar și cu activități diversificate, pe tot parcursul anului, fără a se limita la perioada de vacanță de vară, realizând astfel o proiect care ar putea include și o Școala de Iarnă”.

Giuseppe Sergio Balsamà

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]

Avion prăbușit la Milano, cine sunt cei care au murit alături de cel mai bogat român

sistemul medical romania

Sistemul medical din România, la limită: „În ATI e iadul. Suntem mai rău decât oricând”