in

Student Erasmus la Medicină la Palermo: «Ei nu au contact cu pacienţii cum avem noi, în România»

Iustin Hâncu este student în anul V la Facultatea de Medicină din Timișoara. Este unul din miile de studenți participanți la programul Erasmus, prin care au posibilitatea de a studia într-o universitate din Europa.

Iustin a plecat pentru prima dată de acasă pentru o perioadă de șase luni. Dornic de a învața și de a experimenta viața de student departe de casă a simțit dorul de cei dragi de Crăciun. Nu se aștepta să-l cuprindă tristețea și și-a dat seama cât de importanți sunt părinții, sora și fratele.

Și-a făcut cumpărăturile, și-a spălat hainele, și-a pregătit singur aluatul pentru pâine, a experimentat bucătăria italiană alături de colegii lui. Șederea la Palermo a fost benefică din toate punctele de vedere și are dorința de a reveni. Un tânăr frumos, cu principii și valori, un viitor medic care își va contura existența și pe experiența siciliană.

Ce trebuie să facă un student la Medicină ca să obțină o bursă Erasmus?

«Studentul trebuie să fie în ani mai mari decât anul I, să nu aibă restanţe și să aibă rezultate academice bune. Apoi toţi studenţii sunt chemaţi la un interviu, și repartizarea se face în funcţie de medii și de câte locuri sunt disponibile.»

Poate studentul să-și aleagă Facultatea și țara pe care o dorește? Cât durează practic și ce examene se susțin?

«Studentul poate să își aleagă doar una din universităţile partenere cu universitatea din care provine. Acestea pot varia în funcţie de universitate. Bursa Erasmus se poate acorda pe o durată de jumătate de an sau de un an. Examenele trebuie să corespundă în cât mai mare masură cu programa universităţii. Studentul trebuie să adune un anumit număr de credite la sfârșitul mobilităţii, altfel trebuie să restituie banii primiţi în cadrul bursei. Dacă unele materii nu se potrivesc sau prin materiile alese numărul minim de credite nu este atins, se pot studia și alte materii, la alegere, cu acordul ambelor universităţi. »

Cum v-ati simțit la Facultatea de Medicină din Palermo?

«La început a fost mai greu să înteleg ce se vorbește la cursuri, dar până la sfârșitul perioadei deja le înţelegeam destul de bine. Încet, am ajuns să nu mă mai simt străin. Colegii au fost de treabă și săritori. »

Ce planuri de viitor aveți?

«Plănuiesc să călătoresc mai mult, să întâlnesc oameni și culturi noi, să îmi utilizez timpul mai eficient. Se spune că Erasmus este o experienţă extraordinară, care te schimbă, îţi deschide mintea și orizonturile, și într-adevăr așa e. Dar la plecare realizezi că de fapt Erasmus nu este „experienţa”, este doar începutul. Realizezi că poţi să îţi transformi viaţa așa cum dorești. Tu deţii controlul deplin. »

Cu ce este diferită viața unui medicinist palermitan de cea a unui timișoarean?

«Aș zice că studenţii din Palermo au un program mai organizat și mai flexibil, deși și ei au foarte mult de învăţat. Practica durează o săptamână pentru fiecare materie, și se face cu programare.

Ei nu au examen practic. Practica valorează un credit pe săptămână, și este necesară pentru a putea intra în examen. Profesorii se ocupă de tine, la nefrologie s-a ocupat de noi șeful spitalului.

Apuci să vezi toată secţia, pacienţi, cazuri, dotări, proceduri și operaţii. Părerea mea este că timpul este suficient pentru a îţi face o idee bună despre specializarea respectivă.

Pe de altă parte, ei nu au contact cu pacienţii cum avem noi, în România. Cursurile încep de la ora 12 în fiecare zi și sunt într-o bună parte în aceeași locaţie, o clădire cu 2-3 amfiteatre pe etaj.

Materia este cam la fel de grea, dar depinde și din ce cărţi au de învăţat. Examenele sunt orale; la noi examenele sunt grilă. Aș spune că stilul de învăţat este mult diferit, și că dacă ai examene orale trebuie să știi să corelezi informaţii, să îţi structurezi răspunsul, să gândești. La noi s-a dorit transparenţă și garanţia obiectivităţii  și imparţialităţii examenului, care însă a antrenat o depreciere în cursivitatea logică a gândirii și în flexibilitatea ei. »

Ce i-ati prezenta unui coleg italian în România?

«Mi-ar plăcea să vadă frumuseţea ţării noastre și felul nostru de a trăi, obiceiurile noastre, la fel cum am avut și eu ocazia să văd în Italia. Mi-ar plăcea să guste specialităţi tradiţionale. Și, la plecare, să rămână cu dorinţa de a reveni cândva înapoi, la fel cum a fost cazul și pentru mine. »

Ce v-a impresionat aici?

«Mi-au plăcut mult portul, piazza Marina cu giganticul arbore de ficus și cu piaţa de duminică, Giardino Inglese, Montepellegrino cu aerul proaspăt și cu peisaje extraordinare, Addaura cu vilele de multe ori ascunse vederii. M-a impresionat clădirea Edificio 19, care arată foarte futurist și pe niste ecrane sunt afișate ce cursuri sunt, de la ce oră, cu ce profesor etc.

Mi-a plăcut să mă plimb prin oraș și să văd clădirile istorice, parcurile, pieţele si fântânile. Mi-a plăcut să am ocazia să traiesc o perioadă din viaţă pe această Insulă a Soarelui, cu cerul albastru și norii albi, briza blândă, viaţa agitată dar care, în același timp, te lasă cu impresia că timpul stă în loc. »

Crina Suceveanu


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Caz şocant la Arad. A „înviat” la morgă. O femeie s-a trezit înainte de autopsie

A căzut de la 10 metri, muncitor român de 45 de ani mort la Aquila