Este singurul monument ridicat vreodată de străini pe teritoriul Italiei, spun realizatorii proiectului. La Montalto di Castro, în apropiere de Viterbo, asociația „Răzeșii” a inaugurat, în 25 martie, un monument în cinstea românilor care au luptat în Italia în primul război mondial. Este vorba de eroii români din trei regimente, Horia, Closca si Crisan, căzuți la datorie în Italia în 1918.
Inițiator este președintele asociației, Valentin Sînzianu, care promite că în total vor fi ridicate 7 monumente de acest fel în Italia, până în 2020
În total, circa 20.000 de români, parte din armata austro-ungară, au fost luaţi prizonieri în 1918 şi şi-au găsit sfârşitul pe teritoriul Italiei. O parte din aceşti prizonieri şi-au pierdut viaţa din cauza unor boli, o parte din cauza condiţiilor grele din lagăre, iar o parte au fost înrolaţi în armata italiană şi au murit pe front, luptând contra Austro-Ungariei.
În 1918, s-a constituit Legiunea Horia, Cloşca şi Crişan, din câteva mii de prizonieri români. Aceştia proveneau în proporţie de 80% din zona Ardealului şi o parte mică din zona Bucovinei. Legiunea era formată din trei regimente – Horia, Cloşca şi Crişan, care au luptat împreună cu Armata a IV-a italiană, împotriva Imperiului Austro-Ungar. Această legiune era sub conducerea comandantului Luigi Ferrigo, care era căsătorit cu o româncă. Se bănuieşte că în jur de 3.000 de români au fost înrolaţi în această legiune.
Vasile Sînzianu, stabilit în Italia în 2004, care a pus bazele asociaţiei Răzeşii, a explicat, pntru Adevărul: „Generaţiile actuale nu ştiu că românii au avut aici o legiune care şi-a dat sufletul pentru Italia. Aceştia au luptat cu uniforma şi armamentul italienilor, dar au avut asupra lor şi tricolorul românesc. Românii aceştia au fost atât de nenorocoşi, au luptat alături de italieni, dar nu au fost recunoscuţi nici de ei nici de români”. Din acest motiv, s-a construit acest monument, care să îi recunoască pe aceşti români care şi-au găsit sfârşitul în Italia, acum 100 de ani. Demersurile pentru acest monument s-au întins pe trei ani.
„E primul monument dedicat românilor care a fost aprobat vreodată pe teritoriul Italiei. Nici măcar pentru aliaţii lor nu au un monument. A fost o luptă care s-a întins pe trei ani, ca acest monument să fie aprobat şi să fie dezvelit. Nu e foarte uşor să pui un monument pe teritoriu italian. Puteam să punem mai uşor o plăcuţă comemorativă într-un cimitir, dar a fost altceva la un monument”, a mai declarat românul (foto).
Monumentul are 1,7 metri înălţime şi 450 de kilograme și înfăţişează o caschetă şi o armă din metal, realizate după modelul celor din Primul Război Mondial. Acestea sunt aşezate pe un soclu din marmură. Pe monument scrie „În memoria militarilor români, căzuţi la datorie în 1918, pe pământ italian”. La monument a muncit, gratuit, un alt român stabilit în Italia. Este vorba despre Virgil Asoltanei din comuna bistriţeană Telciu, care munceşte în construcţii. Acesta a muncit o lună şi jumătate la acest monument.
Monumentu, dezvelit în data de 25 martie, a fost amplasat într-un parc din Montalto di Castrolocalitate cu 850 sunt români.
La dezvelirea monumentului au participat mulți invitați, între care reprezentantul Ambasadei de la Roma, Gheorghe Miloșan, președinți de asociații, dar și persoane controversate, cum ar fi generalul Gheorghe Turda, dovedit colaborator al Securității, sau Mircea Cosma, cercetat în România pentru acte de corupție.
Valentin Sînzianu este originar din Târgu Frumos, județul Iași. În Montalto este funcționar la un sindicat.
În Italia s-a implicat și în politică, ajungând chiar vicepreşedintele PP-DD Italia, și are o mare pasiune pentru poezie, cu două volume publicate.