Mulţi români din străinătate au fost înşelaţi la telefon, sub pretextul că una dintre rudele din ţară a celui sunat, a avut un accident. Li se cer bani, urgent, motivându-se că fiecare minut poate fi preţios şi că diferite medicamente, proteze sau intervenţii chirurgicale, dar care costă mulţi bani, le pot salva viaţa.
Cei care au trecut prin asemenea întâmplări nefericite spun că pe moment nu le-a trecut prin cap că ar putea fi o înşelătorie, fiind sub imperiul emoţiilor deosebite, rezultate în urma unor veşti îngrozitoare, referitoare la părinţi, copii sau rude apropiate. Nimeni nu ştie cum se poate ca numere de telefon, date de naştere, adrese şi multe alte detalii, ajung pe mâna escrocilor.
Am stat de vorbă cu un român din Riano, provincia Roma, care a trecut printr-o asemenea experienţă neplăcută, chiar în săptămâna dinaintea Crăciunului. Ne-a explicat exact cum funcţionează înşelătoria, rugându-ne să publicăm povestea sa, pentru a auzi şi alţi conaţionali.
Din fericire, românul a avut norocul că nu a trimis banii, deoarece s-a întâlnit cu un amic care a trecut exact prin aceeaşi escrocherie. Avertizat fiind, a telefonat acasă, în România, şi s-a lămurit că totul e o farsă. Şi-a salvat 900 de euro…
G.M. are 39 de ani, este originar din Iaşi, lucrează în Italia de mai bine de 15 ani iar în prezent locuieşte la Riano (RM) împreună cu soţia şi doi copii. Cu câteva zile înainte de Crăciun a primit un telefon, prin care era anunţat că sora sa şi cumnatul, ambii din Iaşi, au suferit un accident de circulaţie grav.
„M-a sunat de pe un număr din România, era un bărbat, s-a prezentat a fi ofiţer de poliţie. Şi-a spus şi numele, dar nu am reuşit să-l memorez. Avea o voce foarte clară, sobră, chiar părea a unui poliţist. Mi-a spus datele surorii mele şi a cumnatului, îmi cunoştea numele şi numărul de telefon. Nu-mi dau seama de unde le avea. Mi-a spus că cei doi au suferit un accident de circulaţie grav, că sora mea are coloana afectată în trei locuri, iar cumnatul meu are picioarele rupte. A adăugat că cei doi au fost transferaţi de urgenţă la Spitalul Elias din Bucureşti, cu un aparat Smurd.
M-a întrebat dacă doresc să vorbesc cu medicul de serviciu, că îmi poate da legătura. Evident că am acceptat, parcă mă lovise cineva în cap. Intrasem într-o stare de şoc, mai ales după ce îmi dăduse tot felul de detalii personale despre sora şi cumnatul meu. Nicio clipă nu m-am gândit că poate fi o înşelătorie.” ne-a a povestit el.
„Mi-a făcut legătura cu aşa-zisul doctor, era de data asta o femeie, care s-a prezentat a fi medicul de gardă. Mi-a repetat tot ce îmi spusese bărbatul, adăugând o grămadă de termeni medicali şi mi-a precizat că sora mea e în stare gravă, că trebuie să treacă printr-o intervenţie grea. După ce m-a mai ţinut de vorbă puţin, mi-a adăugat că intervenţia costă 900 de euro, dar costurile nu le poate suporta spitalul iar banii nu-i poate primi ea, să trimit pe cineva. Cum nu am pe nimeni la Bucureşti, rămânea doar varianta trimisului banilor. Mi l-a pasat din nou pe poliţist, care s-a oferit să mă ajute.” a continuat românul povestea.
Norocul ieşeanului a fost că a întâlnit o persoană care păţise acelaşi lucru.
Eu în timpul ăsta am luat banii pe care îi aveam în casă, am trecut şi am mai împrumutat, şi eram convins că treabacea mai urgentă de făcut era să merg la primul „western union” să trimit banii pentru a-mi salva sora.
M-am întâlnit cu un amic, iar după ce i-am povestit scurt, mi-a spus că stă cu „politistul” la telefon iar eu să sun acasă să văd dacă e adevărat. Păţise şi el ceva asemănător. Eu am sunat acasă, a răspuns cumnatul meu, viu şi nevătămat. M-am liniştit, dar nu m-am gândit să merg până la punctul în care mi-ar fi dat numele şi adresa. Aşa aş fi putut să îl denunţ.
I-am cerut câteva explicaţii la telefon, dar mi-a închis imediat. De atunci, am mai sunat la acel număr, e activ, dar nu răspunde. Dacă poliţia din România îmi va cere datele, le voi da şi toate detaliile. Vreau ca aceste persoane să fie prinse şi pedepsite. Nu am trimis bani, dar nu vă spun prin ce emoţii şi stres am trecut.” şi-a încheiat românul povestea.
Rămâne în continuare însă, lipsa răspunsurilor la întrebările: de unde ştiau escrocii datele personale, adrese, nume, numere de telefon…
Andi Rădiu