La Jesi, în provincia Ancona, o familie originară din Sibiu a deschis un restaurant cu specific românesc, denumit "La ciorba de burtă". Nicio reţetă italiană nu există în meniu. Proprietarul spune că doreşte ca românii să se simtă ca la ei în ţară. Singurul "compromis" este făcut de prepararea pizzei, dar şi aceea gătită cu caşcavalul românesc.
Din meniul restaurantului nu lipsesc micii, tochiturile şi fripturile cu specific românesc. Denumirea dată restaurantului, "La ciorba de burtă", face indispensabilă existenţa renumitei ciorbe, gătită "ca la noi acasă". Reţetele de peşte au deocamdată doar păstrăvul. Majoritatea ingredientelor sunt aduse din România. Deşi e deschis de puţin timp, nicio lună, s-a dus vestea că "parcă se mănâncă mai bine ca la restaurantele din România."
Proprietara restaurantului este Mihaela Ionel, are 34 de ani şi este originară din Sibiu. Împreună cu soţul ei, întreprinzător în domeniul construcţiilor, au dus la bun sfârşit o idee care se cuibărise în mintea lor de mai bine de trei ani.
"Am venit în Italia în urmă cu şase ani şi ca majoritatea româncelor am lucrat ca babysitter sau la curăţenie şi menaj. Am evitat să-mi caut de lucru ca "badante", soţul meu nu a fost de acord. Am mai intrat şi pe şantier când a fost cazul. Dar de mai bine de trei ani am plănuit să deschidem un restaurant. E ceea ce ne place să facem mai ales că soţul are experienţă din ţară, acolo unde a mai avut deschise restaurante sau din Germania, unde a mai lucrat."
Calvar de trei ani
Calvarul documentelor, a cursurilor obligatorii şi a găsirii localului potrivit a durat mai bine de trei ani. "Nu e chiar aşa de uşor să începi în Italia o asemenea activitate. Trebuie să ai cursuri obligatorii de alimentaţie publică, să înfiinţezi o societate şi în general multă birocraţie. Apoi găsirea localului, obţinerea licenţelor şi nu în ultimul rând un buget destul de consuistent dacă vrei să faci treabă bună."
De ce doar reţete româneşti? Ilie, soţul Mihaelei, răspunde: "Majoritatea românilor care pleacă acasă în concediu, cu maşina, se opresc imediat după graniţă şi comandă o ciorbă de burtă şi mici cu muştar. Am dreptate? Si de asta îi e dor românului când stă în Italia
Nu facem compromisuri, mergem pe mâna bucătăriei româneşti. Românii de aici care ne-au vizitat, au lăsat impresia, şi sper să fie adevărat, că au apreciat ce le-am pus pe masă. Ţi-e dor de o ciorbă bună sau mici adevăraţi, făcuţi ca în ţară, vii la restaurantul nostru. Meniul oricum e vast. Nu lipseşte nici mămăliga cu brânză, nici ciorbele de perişoare sau fasole. Singurul lucru la care ne-am gândit să îl punem pe lângă meniul românesc a fost pizza, care a devenit universală, nu mai e de mult doar a italienilor."
Bistecca sibiană
Proprietarii ne-au declarat că vor să facă concurenţă la "bisteca fiorentina" cu "bistecca sibiană".
"Ideea e ca locul acesta să devină un motiv de a te întâlni cu conaţionalii tăi, într-un loccurat, primitor şi unde se mănâncăca la mama acasă. Deja s- au programat două petreceri de botez şi asta ne bucură. Vrem să organizăm alte petreceri de Ziua Naţională, de sărbătorile de iarnă, de Anul Nou, să ascultăm colinzi şi să ne simţim bine. Ne-am propus chiar să facem şi catering, tot cu mâncare românească, în preajma sărbătorilor de iarnă sau Paşte, pentru că mulţi, din lipsă de timp, nu mai au când să frământe cozonaci sau să învârtă sarmale. Si le venim noi în ajutor. Ne-am gândit pe viitor, chiar să scoatem brandul nostru, "bistecca sibiană", ca replică la cele din Toscana şi Marche. Dar e doar o idee, pentru că trebuie găsit furnizorul de carne în ţară."
Proprietarii restaurantului ne-au dat reţeta lor de mici, garantându-ne că e "cea adevărată":
A.R.
Ristorante – Pizzeria "La ciorba de burta", via Belardinelli (Gallodoro),
60035 Jesi (An), tel. 328 7296633, 320 6250066