Menu
in

Sicilia Galerie FOTO/ Exclusiv GR: Românii, invitaţi să se înscrie în Ordinul Cavalerilor Templieri

Pe 30 noiembrie, cavalerii templieri di Palermo, alături de o delegaţie din România, au depus o coroană de flori în locul unde a murit Nicolae Bălcescu la Palermo, iar pe 1 decembrie au participat la o slujbă ortodoxă pentru comemorarea eroilor, de la Biserica comunităţii româneşti din Palermo.

Seria întâlnirilor a continuat la Palazzo Steri pe 2 decembrie, la sediul Universităţii din Palermo, cu un seminar dedicat lui Cavour şi Bălcescu– doi eroi care au avut un rol fundamental în independenţa Italiei şi a României. Evenimentul a fost susţinut şi de Universitatea din Palermo, Provincia Regională, Fundaţia Giuseppe e Marzio Tricoli, Fundaţia siciliană „Storia Patria” şi a fost dedicat sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Italiei, precum şi a 93 de ani de la Unirea României.

Comanderia „Nostra Signora del Tempio” din Palermo face parte din OSMTH (Ordine dei Cavalieri del Tempio di Hierusalem – Ordinul Cavalerilor Templieri din Ierusalim) şi este  un grup cavaleresc care se ocupă de beneficienţă şi solidarietate. Ordinul a colaborat cu comunitatea românească din Sicilia de mai multe ori, fiind înfrăţită cu comanderia română „Carolus Magnus” din Bucureşti.  Domenico Callea, comandorul Ordinului sicilian a acordat un interviu în exclusivitate “Gazetei Româneşti”, invitându-i pe românii de bună credinţă, care doresc să participe la activităţile de binefacere, să se înscrie în Ordin.

Domenico Callea, se poate înscrie un cetăţean român în acest ordin?

«Sigur că da. OSMTH KI Gran Priorato d’Italia (www.osmth.it) acceptă orice cetăţean, cu condiţia să fie de credinţă creştină: ortodocşi, valdezi, catolici, luterani, etc şi rezident sau stabilit în Italia, acest lucru fiind necesar pentru frecventarea propriului grup, „commenda” (comanderie). Dacă din motive de lucru trebuie să-şi schimbe ţara se poate transfera.»

Ce procedură trebuie urmată?

«Este nevoie să contacteze o comanderie care activează în teritoriu, cum ar de exemplu Comanderia din Palermo sau Bagheria, sau Trapani, printr-un Cavaler sau un membru OSMTH, sau prin e-mail. Se va prezenta o cerere scrisă cu o copie a documentului de identitate, două fotografii, un CV, cazierul (nu trebuie să aibă antecedente penale) şi apoi se trimite procedura, urmând să existe întâlniri. După ce vor fi admişi vor fi „postulanti”. După care se poate deveni scutier, sergent şi în sfârşit cavaler.»

Este necesară pentru înscriere „recomandarea” unui Cavaler?

«Absolut nu. S-ar obţine efectul contrar. Importantă este prezentarea, cultura, convingerea, credinţa în valori şi profesie, predispoziţie să lucreze în grup şi să fie altruişti.»

Ce presupune apartenenţa la OSMTH?

«Să fie buni cetăţeni, credincioşi creştini, cu valori umane, predispupuşi să-şi ajute aproapele şi toţi fraţii, să creadă în principiile omului şi a societăţii. Să fie liberi să participe la întâlnirile şi reuniunile „Capitoli” şi la toate iniţiativele, la unele dintre ele participând şi cu familia lor (seminarii, cine, călătorii etc). Limba nu e un obstacol. Avem credinţa că diversitatea este o îmbogăţire şi nu o barieră.»

Care sunt costurile anuale?

«Prietenia, fraternitatea nu au valoare şi nu sunt de cumpărat. Dar Ordinul trebuie să se susţină şi în plus trebuie să facă beneficienţă. Costul anual este de 300 euro, în timp ce costul de înscriere se subdivide în trei ani, pentru un total de 1000 de euro. Aceste costuri variază pentru fiecare ţară.»

Cum ne puteţi caracteriza uniforma dumneavoastră?

«Mantia albă cu cruce roşie, caracteristica purităţii, candorii sufletului şi voinţei de a lucra. Semn de protecţie şi de unitate cu fraţii noştri care ţin împreună Cavaleria Templară. La întâlniri se participă în costum închis cu cravata Ordinului şi insignă.»

Reuniunile voastre sunt deschise publicului?

«Unele da, cele cu caracter general, însă cele tehnice sunt rezervate apartenenţilor. În rest, ascultarea lucrurilor logistice ar obosi şi plictisi pe cei din afara Comanderiei. Nici un străin, de obicei, nu participă la reunirea acţionarilor unei firme sau la un consiliu administrativ al unei societăţi.»

Conţinutul acestor reuniuni sunt publicate undeva?

«Sigur, actele sunt publice, cele cu lucrări putând fi consultate. Unele dintre temele abordate în „Capitoli” sunt publicate pe internet, la adresa www.templaridisicilia.it.»

De cât timp aveţi colaborări cu România?

«Comanderia „Nostra Signora del Tempio” s-a înfrăţit cu Comanderia „Carolus Magnus” din Bucureşti în anul 2009. Împreună realizează iniţiative culturale şi de beneficienţă. Dar mai înainte, OSMTH KI Gran Priorato d’Italia a dus Ordinul în România, fondând OSMTH KI român. Primii Cavaleri de origine română au fost făcuţi chiar la Palermo şi astăzi România este un Priorat care depinde de Italia. Acest fapt va dura până în iunie anul viitor, când România va deveni Mare Priorat şi va deveni autonomă.»

Ce aţi făcut în România şi pentru România?

«În România lucrează Prioratul Român, cu diverse comanderii în trei regiuni. Prioratul a promovat diverse acţiuni de beneficienţă. Noi, cei din Palermo lucrăm aici. Suntem la dispoziţia comunităţii româneşti prin Parohia din Palermo Sfântul Haralambie, cu ajutorul părintelui Martinian Constantin Epure, şi prin Parohia din Alcamo, cu ajutorul părintelui Ciprian Munteanu, pentru nevoile legale, medicale, etc prin Cavalerii noştri. În 1 decembrie, după slujba de comemorare a lui Nicolae Bălcescu am donat mici daruri copiilor.»

Ordinul este compatibil cu apartenenţa la lojile masonice?

«În Constituţia italiană este prevăzută libertatea de asociere, ca şi în alte constituţii ale ţărilor libere şi democratice. Deci nu avem absolut nimic împotriva masoneriei şi masonilor, şi dacă am avea, am fi contrari ideii de libertate pe care o invocăm. Doar guvernele totalitare ca Nazismul, Fascismul sau Comunismul au fost contrari acestei idei.»

Nicolae Bălcescu era, după părerea dumneavoastră, mason sau aparţinea de vreo asociaţie secretă?

«În acele timpuri, să faci parte din masonerie sau grupări secrete era aproape obligatoriu pentru cel care lupta împotriva ocupaţiei austriece, ruse sau otomane. Nicolae Bălcescu avea, bineînţeles, contacte cu aceste asociaţii, cum ar fi Carboneria în Italia, altfel nu ar fi avut acces la Paris la curtea lui Napoleon al III-lea sau chiar nu ar fi putut ajunge niciodată la Palermo. E adevărat că a murit singur şi uitat, fără bani de înmormântare şi aceasta ma face să mă gândesc că nu făcea parte din grupări secrete, fiindcă acestea ar fi dat o mână de ajutor necesităţilor sale şi i-ar fi stat aproape ca fraţi buni

Pribegia lui Nicolae Bălcescu în Italia

Cine a participat din România la acţiunea dumneavoastră?

«Din România a venit descendenta eroului român August Trebonius Laurian, doamna Monica Cristiana Panea. A venit Michel Tarlowski, Comandorul Comanderiei „Karolus Magnus” din Bucureşti, Cristina Tarlowski, Sorin şi Viorica Stegărescu, Dan şi Mihaela Dobre, Mihai Achimescu etc.»

Care sunt proiectele viitoare?

«Să colaborăm mai mult cu comunitatea românească pentru a depăşi dificultăţile de integrare, respectându-le tradiţiile, ideile şi libertatea. Am dori să găsim spaţii şi chiar un centru cultural intitulat „Nicolae Bălcescu”. La Bucureşti, am dori deschiderea unui centru de studii care să permită învăţarea valorilor templare. De asemenea, va exista în perioada 16-18 martie 2012 o întâlnire la Roma între templierii români şi italieni. Comanderia din Palermo va vizita Bucureştiul în septembrie 2012.»

Este pentru prima dată că aţi sărbătorit Ziua Naţională a României împreună cu comunitatea românească ortodoxă din Palermo?

«Da, vă mărturisesc că ceremonia fost emoţionantă. Pentru aceasta, mulţumiri părintelui Martinian şi Ciprian care au oficiat. În mod sigur o vom mai face şi în anii următori.»

Crina Suceveanu

Înscrieri în Ordinul Templierilor
OSMTH KI Gran Priorato d’Italia
www.osmth.it, info@osmth.it
info@templaridipalermo.it

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version