Luna decembrie a început în sărbătoare la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Romano di Lombardia, în provincia Bergamo. Pe 30 noiembrie, parohia și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Andrei Șaguna, iar duminică, 8 decembrie, slujba a fost ținută de ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și de PS Siluan, Episcop al Italiei, ajutați de un sobor de preoți și diaconi, sosiți din România și Italia.
Cu această ocazie s-a binecuvântat iconostasul construit în biserica parohială și s-au binecuvântat lucrările de renovare ale bisericii. ÎPS Laurențiu a oferit în dar comunității de români din zonă părticele din moaștele Sfântului Andrei Șaguna.
„Am venit aici cu multă bucurie pentru ca să oferim cel mai prețios dar pe care poate să-l primească o comunitate, o biserică, o părticică din moaștele Sfântului Andrei Șaguna care este patronul lor”, a spus la finalul vizitei sale, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.
Testamentul lui Șaguna
În predica sa de la finalul slujbei, ÎPS Laurențiu i-a îndemnat pe cei aproximativ 300 de români prezenți în biserica și afară să urmeze „testamentul de nouă cuvinte” lăsat de Andrei Șaguna: „Fiți pe pace, aveți-vă bine, nu vă sfădiți”.
„Dacă ne avem bine cu alții, nici între noi să nu ne sfădim”, a accentuat mitropolitul. „Și eu am trăit un an și jumătate în străinătate, când mi-am făcut studiile și cunosc starea în care se află credincioșii care sunt plecați de acasă nu de prea bine și nu pentru că au vrut, ci de nevoie. Acești oameni au o trebuință a lor: de a fi ocrotiți și de a se simți împreună măcar duminica și de sărbătorile bisericești într-un centru anume, într-o Casă a lui Dumnezeu, care să nu fie casa nimănui, ci numai casa tuturora.
„Fiți pe pace, aveți-vă bine, nu vă sfădiți!”
Să nu fie nimeni proprietar pe casa sa decât biserica sau instituția din care face parte. De aceea la Liturghie ei se regăsesc. Iar noi am preluat aceste sentimente deosebite, acest dor de țară. Unii au luat-o în râs și și-acum încearcă să diminueze valoarea acestei iubiri față de țara în care Dumnezeu ți-a rânduit să te naști.
Fiecare trebuie să-și respecte țara lui, să-și iubească identitatea pe care i-a oferit-o Dumnezeu. Nu e un câștig al meu la care pot să renunț. Nu ai dreptul să renunți!”, este apelul mitropolitului Ardealului.
Parohie tânără
Deși Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Romano di Lombardia a fost constituita doar în urma cu un an si jumătate si se afla la periferia orașului, la sărbătoare au fost prezenți peste 300 de români. Meritul aparține preotului Gelu Porumb, așa cum subliniază și Epsicopul ortodox român al Italiei, PS Siluan.
„De multe ori parohiile mici au o dinamică, o posibilitate și capacitate de solidarizare si de mobilizare care este mai mare decât la parohiile mai mari unde oamenii sunt imprăștiați cu suprafețe mult mai întinse și unde este mult mai greu să-i adunăm. Nu este la întâmplare zicala românească „buturuga mică răstoarnă carul mare”, adică o comunitate mica poate avea o coeziune mult mai ușor și mult mai repede decât o comunitate care este întinsă pe o suprafața mare”, mărturisește PS Siluan.
„Acasă în biserică”
Magdalena este din Botoșani și de zece ani trăiește la Romano di Lombardia. Femeia a asistat la toată slujba și spune că „biserica o ajută foarte mult, deoarece păstrează unitatea între credinciosi, credință, unitatatea noastră, poporul nostru român. Aici în biserică ne regăsim noi ca români. În rest suntem împrăștiați peste tot”. Magdalena mai marturiște că oriunde ar fi în lume, nu va renunța la tradițiile noastre.
„Obiceiurile ne definesc ca români. Asta suntem noi” accentueaza tânăra româncă. Întrebată dacă vrea să revină în țară, Magdalena răspunde că „sperăm să avem condiții să putem să ne întoarcem, pentru ca noi suntem români și visăm la România”.
O alta româncă, Mirela, din Vrancea, este de 13 ani in Italia și a venit îmbrăcată la Biserică în costum popular. „Ne ajută foarte mult biserica, și în problemele noastre, dar ne face să ne simțim mai aproape de țară, de ai noștri, de casă. Ne simțim ca acasă în biserică. Am avut și norocul că l-am avut pe părintele Porumb care a știut să ne unească, să ne simțim bine ca într-o familie chiar dacă suntem din zone diferite din țară și nu ne cunoșteam inainte de a veni aici. Suntem români și creștini ortodocși toți și asta e important. Este singurul lucru care contează”, spune Mirela.
Apreciați de autorități
La slujbă a asistat și primarul orașului Romano Di Lombardia din provincia Bergamo, Michele Lamera. „Am fost bucuros si onorat să fiu invitat la această sărbătoare. țin foarte mult să fiu prezent la toate evenimentele organizate de români, deoarece este o comunitate importantă în orașul meu și deci este just și corect sa fiu alături de ei”, a declarat Lamera pentru Gazeta Românească.
În orașul Romano di Lombardia trăiesc cu rezidență peste o mie de locuitori români, la o populație de 20.000 de cetățeni. Primarul susține ca toți sunt integrați, dar că românii trebuie să înceapă să participe activ tot mai mult la viața orașului.
„Pasul cel mai important este acela de a lucra împreună în comunitate, a participa la evenimente si la manifestațiile de toate tipurile”, consideră primarul.
Michele Lamera a fost in România, la Zalău, pentru probleme de muncă și astfel a descoperit obiceiurile noastre care li se par a fi asemănătoare celor din nordul Italiei, ceea ce ajută și mai mult la integrarea românilor din comunitatea italiană.
Pe de alta parte, există numerosi investitori din provincia Bergamo care în prezent au ales să trăiască în România. „Foarte des când mă aflu în România se întâlmplă să ne întâlnim noi, cei din provincia Bergamo, între noi, pe teritoriul românesc, ca și cum am fi la noi acasă. România este o țară care primește și ne găzduiește și pe noi, italienii, așa cum facem și noi în Italia” a mai spus primarul Michele Lamera.
C.V.