in

Astăzi este ziua Sfântului Nicolae, ocrotitorul copiilor și al avocaților

Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, ocrotitorul copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, brutarilor, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţit la judecată.

Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-catolică, pe 6 decembrie.

Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana/ Santa Mana”. Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi îl împarte credincioşilor.

Peste 800.000 de români poartă numele Sfantului Nicolae

Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. Numele este format din cuvintele greceşti nike – victorie, biruinţă şi laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica luni, de Sfântul Nicolae. Românii care îşi sărbătoresc azi onomastica, dintre care circa 500.000 de bărbați și 300.000 femei, informează Mediafax.

Sfântul Nicolae a fost un om de o înaltă cultură teologică, o autoritate în domeniu şi cu un profil moral model.

A trăit la sfârşitul secolului al III-lea – începutul secolului al IV-lea. S-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă din copilărie a dovedit credinţă excepţională, iar în timpul tinereţii s-a remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, unde s-a remarcat prin inteligenţă, iar în bisericile în care intra, uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la mănăstirea de acolo, unde a devenit preot.

Începerea lucrărilor la Așezământul Românesc “Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” de la Bari

Sfântul Nicolae a făcut minuni chiar din timpul vieţii sale. În timpul călătoriei spre Ţara Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, dar Nicolae i-a îndemnat pe toţi să se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit.

Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

El a salvat cetatea Mira din Lichia de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.

De asemenea, în vremea împăratului Constantin, trei tineri guvernatori locali au fost acuzaţi pe nedrept de complot împotriva împăratului. Au fost închişi şi urmau să fie decapitaţi. Dar, seara, Sfântul Nicolae i-a apărut în vis împăratului, spunându-i că sunt nevinovaţi. Înspăimântat de această viziune, împăratul i-a eliberat.

sfântul Nicolae

Obiceiuri şi tradiţii

Conform tradițiilor din popor, în această zi de sărbătoare nu se oferă obiecte ascuțite, dar nici lucruri care sunt de culoare neagră.

Se spune că pușculițele sau portofelele goale aduc sărăcie în locuință și trebuie evitate cu orice preț. De asemenea, batistele și oglinzile trebuie evitate în ziua de 6 decembrie deoarece prevestesc lacrimi și tristețe, potrivit tradițiilor din popor.

În mod tradiţional, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii, dar şi adulţii îşi pun ghetuţele lustruite la uşă pentru ca Moşul să le umple cu daruri.

Înainte, copiii din mănăstiri agăţau şosetele la uşă cu scrisori pentru Sfântul Nicolae în care se lăudau cât de cuminţi au fost.

O româncă din Italia și-a donat toți banii pentru a aduce moaște ale Sfântului Andrei în țară, preoții italieni profund impresionați

La sate, ziua de 6 decembrie este considerată data începerii iernii şi se spune că în această zi va ninge, căci Moş Nicolae îşi scutură barba lungă şi albă.

În vestul ţării, sărbătorile de Crăciun încep de la Sfântul Nicolae, când fetele se adună în grup încă din seara de 5 decembrie şi frământă plăcinte pentru a doua zi. La 9 seara, niciun minut mai devreme sau mai târziu, sosesc flăcăii şi se încinge petrecerea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
formular romania

Formularul pentru localizarea pasagerului, OBLIGATORIU la intrarea în România din 20 decembrie

roman executat roma

Italia, român executat cu trei focuri de armă, în holul unui bloc