«Sunt degustător profesionist şi mă ocup de logistica societăţii LM srl. Publicăm cărţi despre vinuri şi organizăm evenimente la nivel internaţional despre vinuri şi mâncare», spune Marius Iosif. Cel mai important eveniment al firmei se numeşte "SensofWine", organizat în fiecare an la Roma, la Palazzo dei Congressi. «Anul acesta am avut circa 20.000 de participanţi, 250 de producători de vinuri şi 40 de producători de mâncare din toată Italia. Acelaşi eveniment îl organizăm în fiecare an în mai multe locaţii internaţionale. Anul trecut l-am făcut la New York, în Manhattan, şi în Washington, iar anul acesta în Germania şi Elveţia.»
Deocamdată la prezentări sunt incluse numai vinuri din Italia, dar firma LM are de gând să introducă şi vinuri internaţionale, între care şi vinuri din România. «Lucrăm la o nouă societate din România, pe care o punem pe picioare cu know how italian. Este vorba de o societate care se va ocupa de 160 de hectare de vie la Murfatlar, cu circa 700.000 de plante, de care se vor ocupa cei mai buni oenologi şi agricultori italieni.»
Sosirea în Italia
Marius a venit în Italia în 1996, avea 23 de ani pe atunci şi lucrase un an ca profesor de engleză. Era pasionat de fotbal, a jucat în divizia B, la Chimica Târnăveni, şi a dat de doua ori examen la Academia de Sport din Bucureşti, dar n-a intrat. A ajuns în Italia în vizită şi a rămas, cucerit de frumuseţea acestei ţări. «Am fost în vacanţă în Germania, după ce m-am căsătorit, şi am venit şi în Italia, să-mi vizitez un prieten şi am rămas aici.» A avut aceleaşi probleme ca toţi imigranţii români. A aşteptat patru ani pentru a obţine acte de şedere şi a muncit la o societate care restructura cinematografe, aducându-le la standardul Dolby Digital. «Între timp soţia mea lucra acasă la un cunoscut, la Ogiata, şi aşa l-am cunoscut pe Luca, în 1997. Din 1998 am început să muncesc la firma lui.»
Pentru Marius, domeniul vinurilor nu era necunoscut, ba dimpotrivă, tatăl lui a fost un faimos inginer agronom, care a plantat şi a ridicat toată partea viticolă de pe Târnave, "circa 7 dealuri, 130 de hectare de viţă de vie, de pe care se scoteau vinuri excelente – Fetească regală, Fetească albă, Riesling italian, Muscat otonel, avea şi o parte pentru Muscat roz, un vin foarte rar. Am crescut în domeniul vinului.»
15.000 de sticle pe an
Când l-a luat cu el, Luca Maroni avea nevoie de o persoană care să se ocupă de magazie şi de gestiunea materialelor, cărţi şi vinuri. «În fiecare an degustăm vinurile de la peste 2000 de producători italieni, care ne trimit între 12.000 şi 15.000 de sticle de vin. Luca este considerat unul dintre cei mai degustători din lume de vinuri şi este unicul în lume cu o metodă standardizată de degustare a vinului.
Marius lucrează acum la noul catalog anual al celor mai bune vinuri italiene, catalogul pe 2013, care va fi tipărit în octombrie. Catalogul se tipăreşte într-un tiraj de 10.000 de exemplare, este distribuit de RCS Corriere della Sera, aproape în toate chioşcurile din Italia, şi costă 45 de euro. LM mai publică şi alte reviste şi cărţi şi organizează şi cursuri de degustători, care durează trei-patru luni şi costă circa 700 de euro. «Eu am făcut mai multe cursuri, la şcoli private şi la asociaţii de degustători, dar cea mai importantă diplomă pentru mine este cea de la cursul ţinut de Luca Maroni, la Academia noastră.»
Cele mai bune vinuri
Care este cel mai bun vin? Există mai multe vinuri foarte bune, greu de răspuns tranşant la această întrebare. «Anul acesta am premiat un vin roşu – se numeşte "Edizione Cinque Autoctoni", produs de Farnese, o sticlă costă circa 22 de euro şi firma produce 15 milioane de sticle, dntre care 90 % vândut în afară. Este un vin care reprezintă Italia, cu un cupaj din cinci soiuri. Din vinurile albe, am premiat anul trecut un vin din Montecappone, Marche. Vinul se cheamă Tabano bianco, făcut pe bază de Verdicchio.»
Marius a înfiinţat în 1997 o societate de distribuţie de vinuri italiene în România, care a mers bine la început, dar apoi din cauza crizei, dar şi din cauză că nu putea fi prezent mereu acolo, a fost închisă. Acum şi-a deschis o nouă societate, de vânzare online,www.vinamor.it.
În legătură cu preţurile, lucrurile sunt puţin diferite. În Italia există şi vinuri de 1 euro, care sunt foarte bune. În România, peste 7 euro încep să fie de calitate internaţională. Ce e mai jos e puţin mai forţat.»
Sorin Cehan