Corneliu Vadim Tudor a dat tonul, cu atacurile imunde asupra românilor din străinătate, iar pe urmele lui calcă tot felul de opinionişti arondaţi pe la ziare sau blogeri cu chef de scandal, care speră să fie băgaţi în seamă de cineva.
Vadim Tudor, nou atac asupra diasporei: „L-aţi votat pe Căpşună Vodă, mai bine v-aţi fi împuşcat”
Lătratul la gard contra diasporei se vede că aduce acum vizibilitate.
Un anume Claudiu Mocan de la Ziardecluj.ro, a scris articolul vieţii sale, cu titlul „Cum inteleg programatorii si capsunarii Romania lucrului bine facut” (diacriticele au emigrat de la Cluj), în care enunţă următoarele:
„De cateva zile, au inceput sa vina acasa romanii din strainatate.”
După ce îi critică pentru faptul că îndrăznesc să vină cu portbagajele pline şi folosesc „Ciao” în loc de „Bună ziua”, iată reproşul:
„Anul acesta, mai mult ca si in alti ani chiar, au senzatia ca vin ca si niste trupe eliberatoare. Trupe care, in opinia lor, au reusit sa ne redea tara inapoi. Ii auzi impaunandu-se cu faptul ca ne-au eliberat de comunism si ca ne-au redat demnitatea.
Toti cei cu care m-am intalnit au tinut sa imi spuna lucrurile acestea. Ma uitam mirat cum niste oameni simpli, care de mult nu mai inteleg nimic din tot ce se intampla in tara, isi aroga statutul de revolutionari in slujba binelui. Aceiasi oameni care pana mai ieri se numeau capsunari si ingrijitori de mosi si babe acum se autointituleaza „diaspora”.
Toate povestile lor incep cu amintirea alegerilor si negresit cu sintagma atat de draga lor „noi, diaspora”. E un fel de mangaiere a lor dupa toti anii astia in care cei de acasa ii numeau „capsunari” si „spalatori de cururi”.
(…) Multi dintre cei care se bateau cu politia prin Franta si Italia in ziua alegerilor dorindu-si sa voteze impotriva comunismului au uitat ca ne-au lasat noua copiii sa ii crestem.
Eu cred ca nu s-au gandit niciun moment la faptul ca progeniturile lor sunt educate pe banii contribuabililor din Romania. Nu s-au gandit ca ei nu au participat cu niciun leu la pensia parintilor lor. Au lasat totul in seama platitorilor de impozite din tara si au plecat sa isi caute norocul prin lume, iar acum isi aroga dreptul de a face revolutie de la distanta.„
În continuare, domnul Mocan critică faptul că diaspora îşi permite să voteze şi să comenteze ce se întâmplă în ţară, fără să plătească impozite acolo, exact pe modelul exprimat în trecut de Crin Antonescu şi Adrian Năstase, care voiau să condiţioneze votul românilor din străinătate.
Crin Antonescu, preşedintele PNL: „Plăteşti taxe în ţară, votezi!”
„Nu este suficient sa comentezi despre faptul ca in tara asta nu se face nimic bine, ar trebui sa cotizezi, pentru ca nu poti face educatie, sanatate si protectie sociala fara bani. Nu este corect sa iti rupi spatele te miri pe unde dupa care sa vii sa te tratezi in Romania in sistemul de stat. Nu este corect sa critici invatamantul cand tu nu dai niciun ban acolo. Nu este corect sa ceri ceva de unde tu nu ai pus nimic.
Acestea sunt cateva din lucrurile care le poti face bine pentru tara. Nu mai folositi slogane si nu mai faceti atata caz de marea voastra realizare din ziua alegerilor. Nu va mai cramponati de dreptul cetatenilor la vot si nu mai faceti atata tevatura.„
Domnul Mocan nu a auzit de miliardele trimise de românii din străinătate în ţară,dar nu asta e grav. El nu acceptă faptul că diaspora a schimbat cursul istoriei în România. În timp ce la Cluj şi în alte oraşe jocurile erau făcute, se ştie deja cine cu cine, ordonanţa migraţiei aleşilor locali fusese deja înfăptuită, iată că au venit câţiva căpşunari care au răsturnat masa. Sistemul se reface rapid, ca pielea lui Terminator, şi acest text şi multe altele sunt dovada. Nu vă mai băgaţi, este mesajul lui Mocan.
Într-o altă manifestare literară, Irina Băcăoanu, blogheriţă de top din Bacău îi atacă pe românii din Italia în textul de o rară fineţe intitulat „Nimeni nu scapă virgin: viaţa ne fute pe toţi„, care se incheie asa: «Numai gherţoii plecaţi afară, cu dor de Romania-n wall-ul de facebook, care scriu cu gogoşar şi măsline vrac pe salata de boeuf, “Buon Natale!”, nu mai pier. Cum se spune-n broscăreşte “Hai, sictir!”?»
Vreau să le răspund doamnei Băcăoanu şi domnului Mocan, care îi numesc pe cei din diaspora ba căpşunari, ba gherţoi, cu un schimb de replici celebru din filmul „Americani” (Glengarry Glen Ross), un dialog între Moss (Ed Harris) şi Blake (Alec Baldwin) şi tradus în „broscăreşte”:
Moss: «E come ti chiami?»
Blake: «Vaffanculo, ecco come mi chiamo! Lo sai perché, amico?! Tu sei venuto qui in utilitaria stasera, mentre io ci sono venuto con una BMW da 80mila dollari. Ecco come mi chiamo.»
Sorin Cehan