Dascălii români din Peninsulă care doresc să predea limba şi cultura românească elevilor din şcolile italiene trebuie să se grăbească. Ei pot depune dosarele până pe 10 august, urmând ca evaluarea cererilor să fie făcută în perioada 13-15 august de către comisia de la Institutul Limbii Române. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei din România, selecţia anuală a cadrelor didactice va avea loc în perioada 13 august-8 septembrie. Au fost identificate deja unităţile de învăţământ din Italia, Spania, Belgia si Olanda unde se va putea preda cursul de limbă şi cultură românească.
Astfel, în Italia, cursul va fi organizat, pentru anul şcolar 2012-2013 în 79 de şcoli, din opt regiuni ale Peninsulei. Profesorii care vor preda cursul vor fi platiti cu 30,5 euro brut pe ora.
LISTA ŞCOLILOR DIN ITALIA UNDE SE VA PREDA CURSUL LCCR
Potrivit aceleiaşi surse, “dosarele pentru concurs trebuie depuse la sediul Institutului Limbii Române până pe 10 august, iar rezultatele evaluării dosarelor vor fi afişate pe 17 august, pe site-ul Institutului Limbii Romane”. Afişarea rezultatelor “în urma repartizării prin continuitate” se va face pe 27 august pentru Italia.
Ulterior, în intervalul 29-30 august vor avea loc şi interviurile candidaţilor din Italia, la sediul Ambasadei de la Roma. Rezultatele finale “vor fi afişate pe site-ul Institutului Limbii Romane pe data de 8 septembrie pentru selecţia din Belgia, pe 1 septembrie pentru cea din Italia, pe 12 septembrie pentru cea din Olanda şi pe 24 august pentru cea din Spania”.
Anul trecut, concursul a fost contestat dur de către una din profesoarele care au candidat pentru un post la Roma, Gianina Ghiuţă, obţinând o notă insuficientă la interviu.Fostă profesoară de limba română în ţară, Gianina Ghiuţă a protestat, prin greva foamei, faţă de decizia comisiei de la ILR. Românca a anunţat că nu va mai candida la selecţia din 10 august.
“Meritocraţie, nu pile”: O profesoară de limba română a intrat în greva foamei în faţa Ambasadei de la Roma
“Anul trecut am depus o contestaţie şi am cerut explicaţii în legătură cu modul în care s-au repartizat posturile de la Bucureşti. Am fost jignită, deşi la dosar am luat avut punctaj maxim. Mi s-a reproşat că proiectul intercultural pe care îl prezentasem era în limba italiană, deşi în regulament nu era exclus acest lucru. Nici până acum nu am primit un semn sau un răspuns la acea contestaţie oficială. Proiectul meu a câştigat în schimb finanţarea unei instituţii din Italia, a fost apreciat până şi în presa locală. Nu mă voi mai prezenta la concurs anul acesta şi atât timp cât conducerea va rămâne aceeaşi”.
In Italia, cursul de limbă şi cultură română a fost urmat, în anul şcolar 2011-2012, de 2.673 elevi din 112 unităţi de învăţământ din şase regiuni, fiind predate de 35 de cadre didactice.
Citeşte şi:
Lecţie de curaj