Gazeta Românească a publicat un material despre proiecte derulate pe banii Departamentului Românilor de Pretutindeni, care în loc să sprijine cultura românească în comunitățile din străinătate, o fac de râs. Am scris despre două „cântări” pe banii publici de la București, organizate de o asociație care nu doar că își bate joc de limba română, dar a folosit ABUZIV siglele Ambasadei și consulatului din Catania pe afișe. Pentru a clarifica situația, am cerut DRP mai multe detalii. Dar noi am întrebat ceva, Departamentul a răspuns altceva, ignorând întrebările punctuale.
Departamentul Românilor de Pretutindeni a răspuns solicitărilor Gazetei Românești după 15 zile de la trimiterea solicitării.
Responsabila cu asigurarea accesului la informațiile publice în DRP, Luiza Toader răspunde astfel la întrebările esențiale cu privire la proiectele Asociației Socio Culturale Emigranți (ASIR), conduse de președinta Elena Stuparu.
1. Câte proiecte a depus ASIR în acest an și câte au fost aprobate?
2. Care este valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil oferit de către Guvernul României, prin DRP, către ASIR?
Responsabila cu asigurarea accesului la informațiile publice în DRP ne comunică în scris că : Asociația Socio Culturală Emigranți ASIR are aprobate 2 proiecte și anume: Schimb de culturi și tradiții România-Sicilia, 45.000 Lei și Festival Românesc -Zilele Comunității Românești, 50.000 Lei.
Răspuns fals
Răspunsul este fals, dovadă procesele verbale afișate public pe site-ul DRP.
În 15 septembrie 2022 apare publicat un proces verbal în care nu este precizată data la care a fost semnat de către Comisia de evaluare (numită prin ordin de către Secretarul de Stat), în care sunt menționate 194 de proiecte aprobate sau respinse, cu sumele aferente.
La poziția 162, ASIR are admis proiectul DRP/3816/01.07.2022, intitulat “Schimb de culturi și tradiții România-Sicilia-Italia”, cu suma de 45.000 lei.
La poziția 163 din același proces verbal, ASIR are un alt proiect admis, cu nr. DRP/3817/01.07.2022, intitulat Festivalul Românesc-Zilele Comunității Românești, în valoare de 50.000 Lei.
La poziția 181, ASIR are proiectul DRP 3841/01.07.2022, intitulat “Festival românesc: Semănăm ca două flori, dar noi nu suntem surori, Irina Loghin și Elisabeta Turcu”, la care apare scris: “Renunțare”.
În 9 noiembrie DRP-ul a aprobat alte proiecte, procesul verbal fiind afișat pe site.
La poziția 37, ASIR a depozitat proiectul DRP/6453/03.10.2022, intitulat Ziua Națională a României 2022, admis cu suma de 50.000 lei.
Totalul sumei celor trei proiecte este generos: 145.000 Lei.
În privința calității actului cultural finanțat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, vă prezentăm o mostră dintre externalizările președintei ASIR legate de proiectele făcute pe banii românilor:
Iată mesajul cu mulțumiri adresate lui Gheorghe Cârciu „pentru mesajul S-AU transmis”:
Reacția Secretarului de Stat DRP, Gheorghe Cârciu, cu privire la folosirea abuzivă pe afișele ASIR a logo-urilor instituționale ale Ambasadei României în Italia și a Consulatului României la Catania rămâne necunoscută diasporei.
Așteptăm răspunsuri avizate la întrebările noastre, în special de la angajații DRP care s-au deplasat la Caltanissetta, respectiv șefa Departamentului Juridic, Oana Petrescu și de la referentul Serviciului Comunități Istorice, Alin Stănescu .
Crina Suceveanu