in

După 23 de ani trăiți Italia, o româncă s-a întors acasă și vrea să deschidă o bibliotecă: ”Nu renunț la acest vis”

După ce a locuit 23 de ani în Italia, Camelia Baciu s-a întors în comuna sa natală, Vinerea, parte din orașul Cugir din județul Alba, cu un vis ambițios: să deschidă o bibliotecă. Inițiativa ei, numită „Salvează cartea”, își propune să oprească distrugerea literaturii și să promoveze lectura în rândul comunității locale.
Citește și: Povestea româncei care a plecat în țară după 13 ani de muncă în Italia: „A fost un coșmar”

S-a întors acasă și vrea să deschidă o bibliotecă

Camelia a fost profund marcată după ce a găsit cărți aruncate într-un container la o școală din Cluj-Napoca și a observat alte situații similare din România și Italia. Chiar dacă întâmpină dificultăți în gestionarea volumului mare de cărți adunate, ea rămâne hotărâtă să ducă proiectul său la bun sfârșit, văzând biblioteca ca pe un „lăcaș de cultură” vital pentru comunitatea sa. Camelia Baciu este determinată să își îndeplinească visul de a aduce înapoi dragostea pentru cărți în comunitatea sa natală, chiar și în fața provocărilor și a lipsei de sprijin instituțional.

Nu am primit niciun sprijin. Se pare că se optează pentru citirea online, bibliotecile cu cărțile în formă fizică nu mai sunt dorite. M-am izbit de un zid, nu mă așteptam. Dar, asta este, eu nu renunț la acest vis...”,a declarat ea.
Citește și: Povestea românului care a dat lovitura acasă, după 20 de ani în Italia. „Se întorc tot mai mulți din diaspora”

Ea a adunat zeci de mii de cărți în propria sa locuință, planificând să le transforme într-o bibliotecă comunală. Odată întoarsă acasă, scriitoarea din Alba a decis să facă ceva special pentru comunitatea sa. Visul unui loc în care copiii ar fi îndemnați să citească a venit nestingherit. Din februarie 2021, ardeleanca a adunat zeci de mii de cărți și își dorește să creeze un spațiu nu doar pentru cărți, ci și pentru cultură, unde să se desfășoare diverse evenimente și să se adune copiii. Ea a vizitat locuri îndepărtate, adunând donații de cărți din întreaga țară și chiar din străinătate, inclusiv din Canada. 

Chiar dacă nu a primit sprijin din partea autorităților locale, Camelia Baciu continuă să lupte pentru visul ei, considerând fiecare carte salvată o mică victorie împotriva tendinței moderne de a neglija valorile culturale tradiționale. Este impresionantă munca sa titanică în spatele acestei campanii, iar dedicarea ei merită toată admirația noastră!

întreaga poveste pe stiridecluj.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Invazie de lăcuste în Italia, la Pesaro restaurant distrus, proprietarul disperat: „Au devorat totul”

Artiști italieni la Bacău, pentru comemorarea „doctorului cel bun”, Venerabilul Martin Benedict