Menu
in

Rozina Nedelea, ghid turistic în Imperiul Roman: «De Roma, la primul contact, te îndrăgosteşti pe viaţă»

Rozina Elena Nedelea este ghid turistic autorizat la Roma. «Când am ajuns prima dată la Roma nu m-am gândit că îmi va deveni a doua casă. Am petrecut câteva zile ca turist, fotografiind tot ce-mi sărea în faţa aparatului de fotografiat – faţade şi interioare de biserici, căniţele de espresso, restaurantele pitite prin colţuri de străduţe, turiştii debusolaţi, turiştii orientaţi, grupuri de tineri, de femei, de bărbaţi, de bătrâni uitându-se cu uimire la ruine, Columna lui Traian, Forul Roman, pe încremenitul Moise tronând suprem în mijlocul oraşului în aşteptarea zilei în care se va ridica de pe tron şi va despărţi în două apele Tibrului…

Întotdeauna mă fascinaseră poveştile despre Roma. “Cetatea eternă” era acolo, în jurul meu, şi simţeam cum eternitatea devine o parte din mine. Începeam şi eu, încet-încet, să mă simt parte din eternitatea ei, şi povestea ei să devină, insidios dar sigur, povestea mea. Şi tot aşa, încet-încet, am încercat să plec şi nu s-a mai putut. Roma era, deja, eu.»

Cunoşti în detaliu obiectivele turistice din Italia. Se poate face o comparaţie cu România? Ai curajul să spui care ţară e mai frumoasă?
«Nu cred să existe cineva care să poată spune că ştie toate obiectivele turistice ale Italiei. Pentru că Italia, adică fostul Imperiu roman, a lăsat în peste trei mii de ani o mulţime de “semne” ale măreţiei sale. Italia este un muzeu de la un capăt la altul. Poate că noi avem toate formele de relief, în România, şi asta este o bogăţie a naturii, dar indiscutabil Italia este pe departe un manual de istorie.»

Care este turul ideal la Roma pentru un turist care are doar un weekend la dispoziţie?
«De Roma, la primul contact, te îndrăgosteşti pe viaţă. Asta simte orice turist care vede Roma întâia oară. Un tur ideal de trei zile presupune un tur de noapte al oraşului, vizitarea Vaticanului şi a obiectivelor religioase, aşa zisul tur creştin, a doua zi şi, nu în cele din urmă, un tur de Roma Antică.»

Cum ai ajuns ghid turistic autorizat?
«Să fii ghid autorizat presupune mult studiu, examene dificile din mai multe discipline, printre care aş aminti doar trei dintre ele: istoria artei, arheologie şi geografie turistică şi religioasă. Şi, cum spuneam mai sus, vorbim de istoria unui popor de peste 3000 de ani.»

Ai avut grupuri de turişti italiani? Cum se comportă când îşi dau seama că eşti străină?
«Dacă îţi faci treaba cum trebuie, nu ai de ce să îţi faci probleme că te vor privi în vreun fel sau altul. Italia permite tuturor celor bine intenţionaţi, celor corecţi, să aibă şansa lor.»

Ai avut vreodată probleme pentru faptul că eşti româncă?
«Nu contează naţionalitatea unui om, contează valoarea lui. În definitiv suntem cu toii locuitori ai aceleiaşi planete.»

Participi la evenimentele comunităţii, militezi în vreo asociaţie?
«Particip la diferite evenimente la care sunt invitată, pentru că îmi place să fiu în contact cu ceea ce se întâmplă în comunitatea noastră. O colaborare bună o am cu Asociaţia Părinţiilor Români din Italia, reprezentată de domnul Constantin Şorici.»

Dacă ai putea să alegi din nou, ai mai emigra în Italia?
«De curând, am făcut un site al meu, www.ghidroma.com, în care spun că îmi plăcea această ţară încă din copilărie. Cred că oricine îşi doreşte să ajungă aici. Din păcate, în momentele de faţă, greu este la nivel mondial, aşa cum vedem. Chiar şi în Italia. Dacă aş mai face-o din nou? Probabil da!»

Te mai întorci în România să trăieşti acolo?
«Există o vorbă foarte înţeleaptă care spune că nu ştii ce îţi rezervă viitorul. Cu siguranţă, România este în inima mea. Prinşi în grijile cotidiene, uităm asta peste zi, dar atâta timp cât simţim româneşte, nu putem să uităm România. Şi nu avem voie să o uităm!»

Eşti mândră că eşti româncă?
«Este o întrebare la care nu pot să răspund, invariabil, decât cu un singur răspuns: Da! Fără alte comentarii! Şi aşa ar trebui să fim cu toţii! Le reamintesc românilor că trăim într-o ţară care ne-a adoptat… buni… răi… şi trebuie să arătăm că ştim ce înseamnă respectul faţă de această ţară. Relaţiile interumane sunt aşa cum sunt, dar respectând o ţară, un popor care nu sunt ale tale, nu faci decât să arăţi că, de fapt, îţi respecţi propria imagine.»

Sorin Cehan

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version